Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Acabo de veure que aquesta setmana s'ha creat Categoria:Morts per país amb algunes subcategories i alguns articles.

Fins ara no fèiem servir aquest criteri per categoritzar i entenc que s'hauria d'haver discutit abans de començar.

Com a criteri és legítim, igual que ho seria un criteri estricte per lloc de naixement, però la seva utilitat és limitada només té sentit si està raonablement complet i això suposa una gran feinada de manteniment. Pel cap baix, deuen ser desenes de milers d'edicions només per implementar-ho, tot i que una part es pot fer amb bot.

Com a referència, el criteri per origen el teníem molt treballat però quan hem engegat el bot ha resultat que li faltaven desenes de milers d'edicions comptant només les que podia fer el bot, que són una part petita del total. Aquest criteri que s'ha començat de zero estarà pitjor, amb l'única excepció que una part de les biografies que tenim són de persones vives.

Recordo també que fa temps s'havia discutit si categoritzar per data de la mort i no tenia consens. El lloc de la mort no havia arribat a sortir.

Aleshores, la pregunta és què fem: Fem servir aquest criteri a més de tots els altres que ja fèiem servir o val més que no?

Notifico en @Zigurat.

Zigurat (discussiócontribucions)

Certament podria haver-ho consultat. Me n'ocupo (o coocupo) de la categoria a la versió en castellà i he trobat que podria ser interessant tenir-lo també a la nostra. La categorització més complerta, és a dir, el referent, és la versió francesa i en segon terme la italiana. Com a enciclopèdia referenciem tant el lloc de naixement com el de defunció i ambdós ens aporten força informació sobre el biografiat.

I novament tens raó, és una feinada, però com tota la resta del projecte. Potser tinc mentalitat d'himenòpter, però pas a pas i picant de flor en flor, un viquipedista va aprenent, descobrint i sumant al projecte. Sempre amb l'horitzó de la completitut, però també amb el realisme que no l'assolirem mai i que el que importa és el camí.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Cal reconèixer que tots els criteris de categorització que tenim han començat en algun moment amb algunes categories aïllades i que en aquest cas gran part de la feina es deu poder fer amb bot, però ara tenim de fa uns dies la categoria:Morts a Anglaterra amb vuit articles quan n'hi hauria d'haver milers.

Aniria bé decidir cap a on volem anar.

Zigurat (discussiócontribucions)

Bé, si no recordo malament, la categorització en la castellana la varem iniciar amb dos o tres articles per a morts a Barcelona i en unes setmanes ha anat creixent a bon ritme. Si el debat és sobre la necessitat de que existeixi aquest tipus de categoria, ho puc entendre perfectament. Si és per impaciència, ja no tant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A veure si algú més hi diu alguna cosa. La "impaciència" no és sobre si s'ompliran les categories en una setmana, sinó sobre si s'arribaran a omplir mai.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com que ningú diu res, engego una estona el bot. Si al final es decidís no categoritzar per lloc de la mort, costa gairebé el mateix treure una dotzena d'articles de la categoria que treure'n dos mil (que són els que falta posar a la categoria de morts a Roma, segons Wikidata).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per cert, sobre la completitud i mirant la Viquipèdia en castellà: no és que la categorització estigui incompleta, és que el que hi ha és una ínfima part del que hi hauria d'haver. La es:Categoría:Fallecidos en Roma conté 102 persones, però segons Wikidata n'hi hauria d'haver 2778. Aquí aquesta categoria estarà més plena (pràcticament ja ho està ara), però no tot es pot fer amb bot i veient això tinc un cert dubte sobre si hi haurà prou categories d'aquestes i prou plenes com per ser útils, perquè una categoria que conté 100 articles dels 2700 que hi hauria d'haver no serveix de gaire.

Mcsmp (discussiócontribucions)

A mi no em sembla prou rellevant la categorització per lloc de mort, però no tinc problema amb què es faci si la comunitat hi està d'acord.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Si el bot és capaç d'omplir les categories (com a mínim) de la mateixa manera per naixement i per estudi d'universitat, no li veig cap problema important si hagués consens i editors que ho volen fer la feina manual que calgues. Si bé, personalment crec que hi ha altres categoritzacions més rellevants a fer.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí, amb bot es pot omplir les categories que ja estiguin creades si a Wikidata hi ha les dades. Crear automàticament les categories seria més complicat, i categoritzar les categories també. A més, quedaria el tema dels morts en algun lloc sense categoria, que seria complicat de buscar-los automàticament una categoria superior.

I d'acord amb vosaltres que és un criteri poc rellevant, tot i que no faci gaire nosa.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Per mi endavant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Zigurat: Per si et fa servei et deixo la consulta amb les categories que falta crear. Com que aquí tenim la norma dels 5 articles per categoria, no cal crear-ne gaire més de 1500.

# Categories per lloc de mort  i nombre d'articles
SELECT DISTINCT ?lloc ?llocLabel ?cat ?categoria (COUNT(?persona) AS ?totpers)
    WHERE {
      ?persona wdt:P20 ?lloc.
    ?art schema:about ?persona.
    ?art schema:isPartOf <https://ca.wikipedia.org/>.
  OPTIONAL {
    ?lloc wdt:P1465 ?cat.
  OPTIONAL {
    ?categoria schema:about ?cat.
    ?categoria schema:isPartOf <https://ca.wikipedia.org/>.
  }
    }
SERVICE wikibase:label {
bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],ca,en,es" . } 
      }
GROUP BY ?lloc ?cat ?llocLabel ?categoria 
ORDER BY DESC(?totpers) ?llocLabel

Prova-ho !

Resposta a «Categories per lloc de la mort»