Tema de Usuari Discussió:KRLS/Fitxer de Discussions Estructurades 1

Magenri (discussiócontribucions)

Bon dia, he vist que heu reanomenat a Lluís Quer Cugat com a Lluís Quer i Cugat, i m'he pres la llibertat de desfer-ho. Per diferents motius.

  1. Pel que fa a l'ús de la conjunció i entre els dos cognoms, hi ha gent que l'utilitza per desmarcar-se del castellà creient que és un costum típicament català. Però sembla que aquesta tradició en un principi era castellana i que després es va incorporar al català. Un dels detractors més aferrissats en contra de l'ús de la conjunció i en català entre cognoms, era l'expert en onomàstica Enric Moreu-Rey, qui deia que la inclusió de la conjunció copulativa entre els dos cognoms, no sols no era un signe característic de la llengua catalana, sinó que era una influència del castellà.[1] Enric Moreu-Rey també destacava el fet que, fins al segle xix, la tendència més habitual en l'àmbit català era fer servir un únic cognom.[1] En el seu llibre pòstum, escrivia: «Contra tota evidència, sense cap fonament, hom ha pretès que el fet de relligar amb conjunció el cognom patern amb el matern (Josep Puig i Cadafalch, Jordi Pujol i Soley) era una tradició típicament catalana».[2][3] En aquest mateix sentit, un treball de l'historiador Marcelo Capdeferro també indica que l'ús de la i entre cognoms és un costum castellà.[4] segons es pot llegir a l'article Cognom a la Viquipèdia.
  2. Tot i que algunes autoritats, com ara la GEC, posen aquesta "i", és una convenció que en algun moment des de la direcció de l'Enciclopèdia es va decidir, pensant sens dubte que "feia més català".
  3. Les altres normatives oficials existents, com ara un document del Parlament de Catalunya, titulat "Criteris per a l'escriptura i l'alfabetització dels noms de persona" https://www.parlament.cat/document/intrade/6244 a la seva pàgina 4 diu clarament"L'ús de la conjunció i entre els dos cognoms és optatiu.
  4. Una altra font és el document de la Generalitat de Catalunya titulat "Criteris de denominació i de fixació" https://territori.gencat.cat/web/.content/home/01_departament/normativa_i_documentacio/documentacio/territori_mobilitat/cartografia_i_toponimia/criteris_per_a_la_toponimia_dambit_municipal_criteris/docs/criteris_denominacio.pdf on a la pàgina 15 diu que es respectarà l'ús que en feia la persona sobre la col·locació de la i entre cognoms.
  5. El senyor Lluís Quer Cugat no va usar mai en vida aquesta conjunció.

Per tant, considero que no s'ha d'usar aquesta i, i en faig gairebé qüestió de principi

  1. 1 2 Arbós, Santi «Los apellidos catalanes» (pdf). Societat Catalana de Genealogia [Sant Cugat del Vallès] [Consulta: 21 maig 2009].
  2. Huertas, Josep M. «Contra la "i" entre dos apellidos» (en castellà). El Periódico de Catalunya, 03-03-1992, pàg. 6 [Consulta: 19 octubre 2012].
  3. Moreu-Rey, Enric. «(Cognom) i (cognom) és tradició castellana». A: Antroponímia: història dels nostres prenoms, cognoms i renoms. Publicacions de la Universitat de Barcelona, 1993. ISBN 9788447502141 [Consulta: 9 setembre 2020]. 
  4. Del Rio i Campmajó, Lleonard «La i entre els cognoms». Regió 7, 02-07-2010 [Consulta: 19 octubre 2012].
KRLS (discussiócontribucions)
Magenri (discussiócontribucions)

Veig que la meva argumentació no és suficient, però "no hi ha normes inamovibles". Es pot arribar a un consens?

KRLS (discussiócontribucions)

Proposar el canvi normatiu a La Taverna. Fins llavors, la normativa diu que hem de seguir el criteri de la GEC.

Magenri (discussiócontribucions)

Bon dia. Has reanomenat la pàgina, amb el criteri que aporta la GEC. Es podrien usar també altres criteris, com ara http://cantic.bnc.cat/registres/fitxa/7914/1/18993/379861 CANTIC on simplement parla de Lluís Quer?. Sé que la discussió de la "i" ve de lluny, almenys de sis anys enrere, però potser caldria tornar-ho a parlar. Faré una proposta a la taverna, com em recomanaves, a veure si es pot ampliar el criteri. A la teva disposició

Resposta a «Les "i" entre cognoms»