Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Dates de defunció reals vs. les de la premsa

17
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

Pel cas de la mort de Joan Soler i Amigó, la família ens demana si podem canviar la data de defunció del 2 de gener al 1r de gener, que és la correcta. Tota la premsa apunta a que fou el diumenge 2 de gener, excepte el diari local que ho indica correctament.

Què hem de fer en aquests casos? La família ens diu que no tindria problema en ensenyar el certificat de defunció, cosa que ens porta a un punt en què Viquipèdia:Verificabilitat de les fonts generalistes xoca amb la veritat de les fonts verificables però de petita escala (locals) o de difícil accés (arxius, registres pel cas del certificat de defunció).

Per a mi seria eixelebrat afegir "Joan de Déu Soler i Amigó (Badalona, 10 de juny de 1941 - Badalona, 1r de gener o 2 de gener de 2022)" només per la disparitat de fonts que es repliquen entre elles perquè segurament deuen venir de l'ACN.

Què faríeu? Sobretot faig ping a @Jmrebes, que té traça en aquests casos.

Jmrebes (discussiócontribucions)

En aquest cas jo mateix vaig afegir la data indicada per la família com a nota, que va ser posteriorment esborrada per @Jove:. No vaig voler entrar en guerra d'edicions i ho vaig deixar córrer. El que penso? Que la Viquipèdia no pot ser font primària i que cal una font documental no verbal. M'he trobat altres casos similars, normalment quan no n'hi ha constància de la data a través de registres d'hemeroteques, però amb tantes notícies apuntant a la data "incorrecta" no recordo cap.

Indicar ambdues dates em sembla bé, tanmateix si fem servir la plantilla IniciBio només es veuria la principal de wikidata.

En el cas d'en Joan Soler si tenim un diari, un de sol, amb la data bona per mi és senzill: 1r de gener amb referència i enllaç.

KRLS (discussiócontribucions)

La família sempre pot enviar un missatge als mitjans de comunicació i que aquests la corregeixin. Si els amenaces mínimament, ho canviaran de pressa.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Jo m'he trobat amb el cas del Jordi Sabatés que va passar exactament el mateix: va morir el 10 de gener, però tota la premsa va publicar que va ser l'11. Vaig aportar una imatge del recordatori de la cerimònia d'enterrament com a referència i vaig canviar la data a VP i WD.

Alzinous (discussiócontribucions)

No és estrany que persones interessades demanin modificacions de pàgines amb les quals hi tenen relació, però no deixa de ser quelcom irregular. La informació que hauria de prevaldre seria la que està publicada en fonts autoritzades fiables. Tot i així, si el diari local diu que el biografiat va morir el dia 1, es podria fer constar aquesta dada com a alternativa a la dada oficial. Atendre les peticions de rectificació dels articles que fan les mateixes persones interessades, sembla una pràctica poc recomenable.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Alzinous La nostra màxima és la verificabilitat. Si tenim una imatge del recordatori a Commons és igual de verificable per a qualsevol lector que si ha sortit publicat a la premsa, que NO és una font autoritzada, sinó "presumptament fiable". Opció @Robertgarrigos

És més, la premsa (equivocada) seria incapaç de presentar fonts verificables (certificat mèdic, certificat defunció, nota simple del Reg.Civil), coses que nosaltres si que ho fem amb el recordatori.

Altra via és la que explica en @KRLS, si bé el canvi és més incòmode per la família i incontrolable per nosaltres.

Salut !

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Referència amb la data del dia 1.

Aprofito l'avinentesa. Com es fa a wikidata per afegir 'rank normal' i 'preferred rank' quan hi ha informacions diferents en una mateixa propietat? Gràcies

Amadalvarez (discussiócontribucions)

edites, vas a la caixeta dels ranks (amb fletxes amunt-avall) i cliques sobre la de pujada. Guardes

Cataleirxs (discussiócontribucions)

no ho trobo. em pots donar un exemple i ho miro, si us plau? ja està!

Alzinous (discussiócontribucions)

@Amadalvarez, d'acord amb el que dius. Rectifico 'fonts autoritzades' per 'fonts fiables'.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies a tothom per les respostes! @Alzinous la nostra funció és atendre per cortesia i etiqueta qualsevol petició que ens arriba sempre; més encara tractant-se de la família d'un difunt recent i d'un pressumpte error en la seva biografia. És evident, però, que entre atendre i donar una resposta positiva hi ha un bon tros; en aquest cas no la podíem donar i sempre els traslladem Viquipèdia:Fonts fiables i Viquipèdia:Admissibilitat; també aquest fil.

L'opció @KRLS sí que ha servit algun cop i de fet també quan hem publicat les defuncions a xarxes com a, per exemple (Barcelona, 1922 - ?, 2022), atès que després ha sortit publicat el lloc de defunció (la dada més oblidada de les fonts). Però no és viable demanar això a una família o a qualsevol que ens demana un canvi "numèric", com crec que apunta bé l'@Amadalvarez. Molt rocambolesc i amb poques opcions de prosperar.

L'opció d'en @Robertgarrigos em sembla la més viable (perquè implica menys dades sensibles que un certificat de defunció) i la nota al peu d'en @Jmrebes, que deia "informació no contrastada ni referenciada", poc factible i més aviat efímera perquè precisament les nostres polítiques ja diuen que qualsevol dada no contrastada ni referenciada és susceptible de ser esborrada.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Jove (discussiócontribucions)

La nostra feina és sistematitzar segons les fonts fiables a l'abast. No és la primera vegada que succeeix una petició familiar que, independentment que si és certa o no, no podem fer una presumpció a l'aire. El 13 de gener li vaig exposar personalment a l'usuari que n'havia fet esment (vegi's discussió usuari:Darumataiso), que en el supòsit que la informació correcta fos la de l'1 de gener, que ho fes saber als mitjans de comunicació o a més d'una font fiable.

La Viquipèdia no innovem informació i ens hem de cenyim a dades prèviament fetes públiques. Segurament si es tractés d'un personatge pretèrit ningú posaria en dubte el criteri d'assenyalar amb més d'una data. Sempre i quan estigui referenciada em sembla el més sensat.

L'edició 29224278 de @Jmrebes: es va revertir per tractar-se d'un comentari sense citació i, a més, a l'apartat de Referències (si té citació, s'escau posar-se l'apartat de Notes).

Anteriorment al debat, vaig actualitzar la biografia de Joan Amigó i em vaig trobar amb UNA font que especificava que havia estat regidor del primer Ajuntament de la Badalona postfranquista en representació del PSUC. Em va semblar tant rellevant la informació (i sorprenent que no sortís enlloc més) que vaig demanar a @Sorenike:, viquipedista de Badalona, si em podia ajudar a trobar més fonts que acreditessin la dada. I així va ser (vegi's Discussió:Joan Soler i Amigó) perquè d'altra forma no podem fer afirmacions categòriques d'aquesta envergadura.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Jove el canvi que has realitzat fa una estona trastoca tot el consens que semblava que s'havia assolit al llarg d'aquest fil.

El fet de detectar que hi ha una data correcta i una d'incorrecta d'entre la diversitat de fonts fiables no contradiu en cap moment la política de Viquipèdia:No feu treballs inèdits. D'entre els conceptes de fonts fiables, si us plau tinguem en compte Viquipèdia:Fonts fiables#El context importa perquè aplica directament a aquest cas. Els viquipedistes tenim la capacitat, malgrat cenyir-nos a les fonts fiables, externes i publicades, de discernir amb esperit crític si hi ha un error flagrant o estan obsoletes, tant pel context cronològic com pel del funcionament dels mitjans de comunicació (Viquipèdia:Fonts fiables#Notícies de mitjans de comunicació: Algunes notícies són reproduïdes per diversos mitjans de comunicació. Això sol passar especialment amb les agències de notícies. Cal considerar-ho com una única font.)

Per últim, crec que tenint el recordatori funerari i fins i tot el certificat de defunció, aquest és un cas flagrant de Viquipèdia:Feu servir el sentit comú, com tota la resta dels que ha corregit en @Jmrebes sobre dates correctes de mort o de naixement recuperant documents d'arxiu (verificables i publicats, en paper, malgrat menys accessibles). O el que fa poc va sortir i pel qual vaig canviar la data de naixement de Francesc Ferrer i Guàrdia segons noves fonts (que deixen enrere les anteriors, obsoletes).

Com deia, he desfet els canvis de @Jove perquè el consens majoritari era l'altre. La qual cosa ens duu inevitablement a un conflicte d'edició en què són benvinguts més posicionaments sobre què fer en casos com aquests en què sí podem accedir a fonts verificables i alhora veritables i més actualitzades. Fa pensar en una política o recomanació de temporalitat en l'ús de fonts com la de Viquidites:Llibre d'estil/Atemporalitat, després de 20 anys.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

He actualitzat WD per tal que la data del 2 de gener quedi com incorrecta i prioritat deprecated. La imatge del recordatori, figura com a referència.

Resposta a «Dates de defunció reals vs. les de la premsa»