Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Palau de la Generalitat de Catalunya romà

12
Docosong (discussiócontribucions)

Arrel del següent fil (Usuari Discussió:Paddy Mc Aloon#Palau de la Generalitat de Catalunya romà) i vist que no ens posem d'acord, trasllado la discussió a La Taverna per veure que n'opina la comunitat. Si bé l'edició d'en @Paddy Mc Aloon és de bona fe, no sembla pas coherent que es relacioni l'article del Palau de la Generalitat de Catalunya (edifici) amb el Conjunt especial del sector de la muralla romana (solar). Pot haver-hi alguna relació ja que el solar on es troba el palau forma part de l'antiga ciutat romana, però relacionar l'edifici d'arquitectura gòtica amb un context romà no sembla pas de sentit comú. A veure què n'opineu. Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La edició a Wikidata és correcta. Hi ha un element protegit que s'anomena "CONJUNT ESPECIAL DEL SECTOR DE LA MURALLA ROMANA" i està recollit tant al catàleg de patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona com a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, i que inclou bàsicament tot el que hi ha dins dels límits de la muralla romana, incloent, explícitament, el Palau de la Generalitat (podeu buscar plaça de Sant Jaume 4 en qualsevol de les dues fitxes).

Aleshores, és irrellevant si és de sentit comú o no perquè està claríssim a les fonts.

Per la resta, dir que el palau de la Generalitat és al sector especial de la muralla romana no és un contrasentit més gran que dir que el palau Moja (neoclàssic) o l'edifici del Col·legi d'Arquitectes (contemporani) són al barri gòtic.

Ara bé, la proposta exactament quina és? Eliminar els elements protegits de les infotaules? No fer servir dades de Wikidata a les infotaules?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I anecdòticament, les columnes de l'entrada del palau són romanes de veritat, tot i haver-hi arribat en una època molt posterior a la romana. Segurament això no justificaria posar el palau com a exemple d'arquitectura romana però com a mínim hi té una relació.

81.43.74.157 (discussiócontribucions)

Aprofito la benestesa per dir que la discussió va començar sobre la fusió de l'entitat "CONJUNT ESPECIAL DEL SECTOR DE LA MURALLA ROMANA" amb la de la ciutat romana (Bàrcino) i els articles corresponents, ja que la @Judesba opinava que eren coses diferents, i li dono la raó. Ara bé, penso que aquest article té molt poc contingut apart d'informar sobre el conjunt protegit, i en substància parla sobre la ciutat romana. Què en penseu? Paddy Mc Aloon.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Són dos temes diferents si a Wikidata hi ha d'haver dos elements i si els dos articles s'han de fusionar. Pot ser que la informació sobre el sector especial de la muralla romana estigui millor repartida entre l'article de Barcino i el del Barri Gòtic, però això no treu que a Wikidata siguin elements separats.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Sembla difícil que arribeu a un acord perquè cap dels dos està en possessió de la veritat excloent.

És evident que l'article (i WD) fan referència a l'edifici i que la data més antiga que surt a l'article és 1289 en referència a la institució, i 1391 en referència a l'edifici. Per tant, no hi ha vinculació entre les diferents arquitectures.

Però la dada aportada per @Paddy Mc Aloon esmenta la localització física en termes arqueològics.

És com si estiguéssiu discutint sobre el color de cabell d'una persona i el seu estat civil. No són excloents. Ara bé, no sé si és massa significatiu l'estat civil si pretenem descriure l'aspecte físic de la persona en qüestió.

No tinc res a dir de la referència que aporta en Paddy.

El concepte utilitzat per indicar-ho és Part de (P361), que és una propietat massa oberta i que pot convidar a la sobre-informació i requereix una certa contenció. Per exemple, també podríem dir que és part de Barcino (com ja heu comentat a la discussió) o de la ruta turística del barri gòtic o dels palaus de govern bombardejats en una guerra o des d'on s'han fet proclames polítiques des del balcó,...etc. Totes aquestes "classificacions" són tan certes com poc representatives com per destacar-les al cos de l'article, tal com succeeix en el cas debatut.

Crec que aquesta lògica no seria igual si l'article fos del Conjunt especial del sector de la muralla romana i s'indiqués qui en forma part.

Salut !

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Entenc que part del problema és que les coses que són rellevants per anar a Wikidata no sempre són rellevants per anar a la infotaula, però la solució no és deixar de fer servir Wikidata a les infotaules ni deixar de posar coses a Wikidata, sinó que la solució deu ser anar afinant quines coses de Wikidata es veuen a la infotaula, tot i que el que Part de (P361) sigui tan oberta no hi ajuda.

Per altra banda, pot ser que les classificacions urbanístiques tinguin com a molt un interès enciclopèdic moderat, però no veig que estiguin fora de lloc a la infotaula d'un edifici.

Llatpic (discussiócontribucions)
Docosong (discussiócontribucions)
Llatpic (discussiócontribucions)

@Docosong (A/B) Es pot fer servir La Taverna independentment d'on es comenci la discussió. Començar-la a la pàgina de discussió i no pas a la d'usuari és més ordenat.

Judesba (discussiócontribucions)

Per articles que no tenen a veure amb l'època romana, que aparegui a la infotaula que formen part del conjunt em sembla irrellevant. El que en forma part en realitat és el sòl, no l'edifici. Si pot afinar-se a Wikidata a través de la data de creació o alguna cosa així (si coincideix o no amb el període romà) perquè aparegui o no a la infotaula, em semblaria més lògic. Al capdevall, els articles d'edificis "moderns" no estan tractant sobre les restes arqueològiques ni res semblant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La distinció entre el sòl i l'edifici pot tenir sentit en edificis molt contemporanis. Havent treballat a Ciutat Vella puc dir que reaprofitar les estructures existents per bastir-hi les noves és la norma i no l'excepció. Pocs edificis hi deuen haver al Barri Gòtic que no s'aguantin sobre algun tros romà, i el Palau de la Generalitat, que és gran i encara conté parts d'uns quants edificis medievals ben visibles no en deu ser pas l'excepció.

Resposta a «Palau de la Generalitat de Catalunya romà»