Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Reestructuració de les llistes i plantilles dels 100, 1.000 i 10.000 fonamentals

32
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Un cop els temes estètics estan coberts a Tema:Xmoqk183t4n82jhq, plantejo diversos temes a debatre en diversos comentaris, a veure si els podem estructurar en subfils i/o participeu en cadascuna que creieu que podeu ajudar o aportar idees:

  1. Cal incorporar les plantilles dels 10.000 a tots els articles, com ho fem? Manualment, amb un bot o via una eina eficient que trobi els articles a Wikidata i els etiqueti? Un cop fem això, retornem enrere per tenir-ho igual amb els 100 o els 1.000? Recordem que hi ha plantilles combinatòries {{100+ABo}} o {{100+1000+AdQ}}; si s'automatitza convé posar aquestes i no les dues separades. Si no, fem retallada i en deixem cinc només.
Medol (discussiócontribucions)

A Wikidata cal també indicar-ho d'alguna manera?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
2. Fer que no es generin salts de línia estranys amb les plantilles i apareguin en versió mòbil, perquè sinó estan perdent la utilitat i visibilitat per a un bon gruix de lectures. Les plantilles tenen en el codi els indicadors <indicator name="ind-qualitat">, <indicator name="ind-100">, etc. On s'edita això, per a què serveix i com s'estén no només per a l'escriptori?
Arnaugir (discussiócontribucions)

Crec que caldria obrir tasca a phabricator

Sorenike (discussiócontribucions)

Perdó, no sé si és una bogeria o no, perquè tampoc recordo ben bé com es veia abans de que hi hagués el salt de línia. Actualment, les icones queden per sobre les infotaules -si n'hi ha-, però si es treu no quedarien línies per sobre la de la infotaula o com quedaria? No hi hauria la possibilitat que les infotaules incorporessin la informació (automàticament a través de Wikidata potser) per mostrar aquestes icones al costat del títol de l'article?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Potser sí que té més sentit que les coordenades i els segells de viquibola dels 100, 1.000, 10.000, AdQ i ABo fossin en una línia blanca immediatament per sobre del títol i la icona d'infotaula. Guanyaríem molt més que potser obrint un tiquet a Phabricator. És a dir, si hi ha plantilla {{100+AdQ}} o similar i alhora infotaula dins el codi de l'article, automàticament queda transclosa la primera a l'inici de la segona. Què en penses, @Amadalvarez?

Vriullop (discussiócontribucions)

Aquest indicator és un espai reservat en el disseny de pàgina per a aquestes coses. Està explicat a mw:Help:Page status indicators. A més d'aquestes distincions hi tenim les coordenades i els cadenats per tipus de proteccions. L'avantatge és que és independent de l'aparença i de futurs redissenys de pàgina. En el vector vell està en la línia del títol, en el vector nou està en la línia del subtítol. Ja es va comentar a Plantilla Discussió:Article de qualitat#Salt de línia. L'aparent salt de línia era provocat per la icona de la medalla massa allargada. Ara són les noves icones més grosses. Per exemple, compareu Escòcia amb Irlanda del Nord, tots dos amb coordenades i un d'ells amb AdQ. Sempre que siguin més altes que una línia tindrem aquest problema. Traslladar-ho de lloc significa posar-ho fora de l'espai indicator. La gestió combinada de distincions, coordenades i cadenat pot ser un maldecap.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies per l'explicació, @Vriullop! No crearé més plantilles de combinatòries, doncs. Ara bé, tenint en compte que les icones no es veuen en versió mòbil i que en versió ordinador ja un ocupen un lloc ben precari al costat d'informació irrellevant com les coordenades fora d'infotaula o el candau de protegit, fer-les més petites és condemnar el prestigi de l'article a un ostracisme que fa reflexionar sobre si la reestructuració de tantes pàgines i visibilització té sentit. Si volem prendre'ns seriosament que la gent sàpiga de què va el projecte i promoure'l, ens ho hem de creure i passa perquè siguin molt més visibles i en un lloc prioritari.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
3. Pensar en automatitzar més les llistes via Wikidata. Pel que fa als 1.000 i els 10.000 ho tenim, però no per als 100. A més, tenim subllistes com ara Viquipèdia:Articles vitals/Nivells/4 (Q6173448), la qual cosa crea un entramat força difícil ja no de resoldre, sinó d'entendre. Com es pot simplificar o reprendre l'organització d'això?
Medol (discussiócontribucions)

Els 10.000 dius que ho tenim automatitzat, però a quina llista et refereixes? Aquesta o aquesta o alguna altra? I sobre els 1.000, a quina et refereixes? Penso que sobre això cal que Toniher, Townie o/i Coet o algú altre que en sàpiga s'ho miri per a poder fer un bot que actualitzi automàticament les llistes amb els canvis als elements wikidata de referència i amb actualització amb certa periodicitat de l'evolució dels articles. Ajudaria molt.

Arnaugir (discussiócontribucions)

Els nostres 10.000 són el mateix que la llista de nivell 4? I els 1000 són nivell 3? Si és així, com diu en Medol s'hauria de mirar d'-automatitzar 100%

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És el que no entenc gaire, per això no m'havia atrevit a posar-m'hi. Cap viquipedista que estigués ficat al moll de l'os dels 1000 per començar a saber què arxivar i què no?

Medol (discussiócontribucions)

Sí, és tal i com dieu. El nivell 4 són els 10.000, el nivell 3 són els 1.000, el nivell 2 són els 100 i el nivell 1 són els 10.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
4. Amb relació als punts 1 i 3, tenim un fotimer de subplantilles dels 1.000 prescindibles com ara {{1000 Filosofia i psicologia}}. Si automatitzem la vinculació, entenc que aquestes plantilles poden anar fora, categoritzar-los d'altra manera i simplificar-los amb {{1000}} o amb les combinatòries d'essencials+qualitat? Si mantenim temàtiques, és una bogeria inviable tenir plantilles combinades amb qualitat i altres llistes, en sortirien massa opcions.
Medol (discussiócontribucions)

Totalment, cap problema en esborrar les plantilles obsoletes, quan tinguem clares i implantades les que estem concretant en aquesta pàgina.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
5. És imprescindible fer una esporgada i separar llistes simples, netes i interconnetades via Wikidata sobre els 100, 1.000 i 10.000. Ara tenim unes pàgines llarguíssimes i mig abandonades dels 1.000 que barregen objectius de la comunitat, noms d'usuari i fites obsoletes amb allò que hauria de ser informació purament objectiva de què és la selecció, perquè és important, com es consulta i actualitza i com ens posiciona vs altres Viquipèdies. La pàgina principal ha de ser Viquipèdia:Els 10.000 fonamentals i tota la resta dels nostres esforços i treball a Viquiprojecte:Els 10.000 fonamentals. Unificar nomenclatura, estil de pàgina, contingut que es mostra a les llistes, etc. Hi esteu d'acord per començar a posar ordre i fer moviments massius de contingut a arxius?
Arnaugir (discussiócontribucions)

El mateix que més amunt. Com bé dius hi ha moltes pàgines que s'haurien d'esporgar i actualitzar, automàticament, i fer servir sempre la mateixa nomenclatura (Els 10.000, Articles de nivell 4, o el que sigui). Bé, crec que estem dient el mateix.

Barcelona (discussiócontribucions)

Molt d'acord a unificar, i caldria repensar què fem amb els 1000 de la cultura catalana. Crec que la pàgina d'articles vitals té sentit com a porta d'entrada a les pàgines de diferents xifres i projectes

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Arnaugir, @Barcelona, @Medol i @Ignasi crec que podem començar per reanomenar més o menys indiscriminadament les desenes de subpàgines i que siguin de coordinació (siguin obsoletes o no) a Viquiprojecte:Els 1.000 fonamentals/Arxiu/NOM_PÀGINA_ANTIGA amb la plantilla {{arxivada}}.

Després, llistar tots aquests arxius en llista puntejada a Viquiprojecte:Els 1.000 fonamentals/Arxiu.

La pàgina d'arribada des d'un article amb el segell hauria de ser Viquipèdia:Els 1.000 fonamentals, amb informació de què és, en quina posició estem, la llista d'articles xuclada de Wikidata i una secció de participació sobre com participar que dugui a Viquiprojecte:Els 1.000. En aquesta, discutir bé com xuclar millors automatitzacions i estat de la qüestió, participants, rànquings vs altres llengües, etc.

Medol (discussiócontribucions)

Actualitzo per no liar la troca.

Deixem aquestes pàgines com les principals i comencem a arxivar? Algues de moment només són redireccions.

A l'hora d'arxivar, tampoc hi ha tantes pàgines, serà fàcil. Només em preocupa Viquipèdia:Articles vitals i totes les pàgines que hi redireccionen. Potser millor no tocar-ho.

Com prosseguim?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

D'acord amb la pàgina general que agrupi tots els tipus, però quan ho tinguem tot ben embastat. Ni coneixia l'existència d'aquests 10, hora de fer un altre segell.

Quina bogeria de tants nivells, ni coneixia que existia aquest de només una desena. Ens hem permès massa nomenclatures i subpàgines. L'objectiu d'aquests 10 crec que no hauria de ser cap altre que assegurar >100K octets i que en el futur siguin AdQ.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo començaré a fer un esborrany de tot això que us dic a petita escala amb els 100 fonamentals: n'enllaçaré totes les entrades a Wikidata, faré una pàgina d'arribada similar i en l'estil de la reforma a Viquipèdia:Articles de qualitat i una altra de viquiprojecte estrictament per coordinació. Després podem escalar allò que ens agradi o no cap als 1.000 i cap als 10.000. Us sembla bé així?

Medol (discussiócontribucions)

Em sembla bé el que comentes. Entenc que els noms que suggereixes haurien de ser amb totes les variants, també pels 10, els 100 i els 1.000 articles. Quan ho tinguem clar, no ens ha de fer por esborrar el que està desactualitzat.

Vriullop (discussiócontribucions)

Francament, posar en una pàgina quatre icones de 10, 100, 1000 i 10000 em sembla exagerat i redundant. Per altra banda, si es manté el format amb l'etiqueta indicator, no cal fer plantilles combinades. La combinació ja la gestiona el Mediawiki a través d'una definició id. Per exemple, a futbol hi ha dues icones amb dues plantilles.

Medol (discussiócontribucions)

No no, penso que la idea és posar només una icona, entenent que un article d'una llista de menys articles sempre formarà part de les llistes de més articles. Quatre icones no tindria cap sentit. En el comentari anterior em referia a les llistes, que hem de tenir-les totes, però el comentari no el feia en el sentit de tenir totes les icones als articles.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Vriullop, @Medol No serien quatre icones, sinó cinc alhora per als deu articles que compleixen AdQ/ABo i els 10, 100, 1000, 10000. Si el projecte dels 1000 de cultura catalana revifa en un futur, en continuarien essent cinc com a molt estirar -perquè cap dels nostrats tindria tantes consideracions en llistes internacionals. Tampoc em sembla una bajanada de pensar que tinguem un petit grapat d'articles amb una "consagració" d'etiquetes.

De fet, hi ha articles dels 100 com Jaume el Conqueridor, demografia o història universal que no formen part dels 1000. Potser podem deixar la decisió sobre icones prescindibles quan tinguem el tinglado enllestit; però ara mateix hi ha moltes desenes d'articles amb plantilles combinatòries. Com ho fem perquè un bot fagi net?

Medol (discussiócontribucions)

Entenc que Vriullop volia dir posar cinc icones al mateix article. Que n'hi hagi cinc sí que ho trobo bé, però quan hi ha la icona dels 10 ja no cal la dels 10.000. Això és el que entenc jo.

Barcelona (discussiócontribucions)

Coincideixo que cal mantenir la pàgina de vitals i que els segells són redundants.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
  1. Viquipèdia:Els 10 fonamentals Reestructuració feta Reestructuració feta caldria una columna extra a la llista xuclada de Wikidata que mostri segell AdQ si el té, segell ABo si el té, o un "no".
  2. Viquipèdia:Articles de qualitat Reestructuració feta Reestructuració feta caldria veure si es pot afegir un "nomobile" que permeti veure millor aquestes pàgines en versió mòbil

Si no hi ha oposició, prosseguiré a fer el mateix a la dels 100 seguint el mateix estil i pedagogia de pàgina.

Medol (discussiócontribucions)

Molt millor! Veig dues coses. Una és que no entenc aquesta expressió "Revisats per parells en català". L'altra és que abans hi havia els articles que eren AB o AdQ, que ara s'ha perdut. Potser ja penses en posar-ho a les llistes de més articles i en aquesta no cal. També podria ser el primer contingut del Viquiprojecte: Els 10, en cas que algú s'hi animi.

En un món ideal, tant pels 10, 100... somnio unes llistes automatitzades homogènies que indicarien l'evolució d'octets dels darrers 30 dies i els articles AB o AdQ. Però bé, de moment en aquesta reestructuració mantenim les llistes que hi ha.

Per mi endavant amb prosseguir en aquesta línia!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Medol tens tota la raó pel que fa a la llista automatitzada, per això deia més amunt que "caldria una columna extra a la llista xuclada de Wikidata que mostri segell AdQ si el té, segell ABo si el té, o un "no"." En aquesta taula, l'ideal seria no tenir-ne només els octets actuals i l'increment des de fa un mes, sinó que cada article estigués en un rànquing propi vs les 300 llengües restants (per exemple, Pa en la posició 72). I la darrera columna per afegir si té distinció o no i la data que li fou atorgat (perquè així podem trobar quins són els més antics i revisar la distinció).

Posats a demanar, també molaria una taula de rànquing automàtic com aquesta, de classificació entre llengües. La revisió per parells és la traducció del TERMCAT al català per a peer-reviewed, que és el terme acadèmic que defineix totes aquelles publicacions que han passat per un comitè que les valora i en què hi ha com a mínim altres persones que se l'han llegit i hi han deixat comentaris. Que és al cap i a la fi del que es tracta el procés d'avaluació+votació.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

3. Viquipèdia:Articles bons Reestructuració feta Reestructuració feta caldria veure si es pot afegir un "nomobile" que permeti veure millor aquestes pàgines en versió mòbil, com a la dels AdQ

Resposta a «Reestructuració de les llistes i plantilles dels 100, 1.000 i 10.000 fonamentals»