Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Flamenc (discussiócontribucions)

Treballem en l'article sopa, un dels 10.000 en manca d'octets. En la infotaula generada per wikidata @Amadalvarez apareix com si l'origen d'aquest plat universal fos originari de Bielorússia i Rússia. No puc imaginar-me que aquest plat universal –em sembla que qualsevol poble o regió té les seves sopes amb història ancestral– provingués d'aquest dos països. És un plat típic del món mundial. Potser que el borsx provingui d'aquestes regions, tot i ser ucraïnés també, però la sopa? Els romans i els germànics ja menjaven sopa. Fa part de la gastronomia de qualsevol país, doncs al meu modest parer, no té sentit mencionar només dos països. A més, que la gastronomia és molt regional, i rarament nacional.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com que el problema ve de la propietat "part de" de Wikidata, per tal d'estimar la magnitud de la tragèndia he mirat quins altres plats tenen "part de". Els teniu a https://w.wiki/8KRH

Hi ha alguna altra assignació semblant a aquesta de la sopa, com les migas a la gastronomia d'Almeria però no n'hi veig cap de tan remarcable.

En el fons entenc que el problema rau en què vol dir que un plat sigui part d'una gastronomia, si és rellevant, i com es mostra a la infotaula.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Flamenc Problema solucionat. El text de la capçalera portava a confusió.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Crec que el problema no és el camp "origen" (que als articles que m'he mirat hi sortien coses raonables com a origen) sinó el camp "gastronomia". Diria que a l'article sopa no ha canviat res.

Flamenc (discussiócontribucions)

El problema roman la categorització. Plats líquids, calents o freds, n'hi ha una pila arreu al món: brou, escudella, sopa, gaspatxo, arrós bullit, minestra, minestrone… Aparentment, han triat el mot "sopa" com a mot general, per posar-lo a la 10.000. Però si és típic per a totes les cuïnes del món, no cal precisar cap país (una llista de tots els països del món no portaria informació) i encara no hem parlat de la Sopa de Cabra! :-).Penso que en el terme general, no hem de precisar la regió. Per a receptes particulars, ans al contrari sí.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Flamenc Doncs, si no és un problema de "com ho presenta la infotaula", sinó de com s'ha documentat a WD, l'has de treure de WD.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Penso que dir que és "gastronomia de ..." no diu que sigui el seu origen, sinó que forma part de la gastronomia.

Dir-ho dins la secció "Origen", ho interpreto com "és originari de la gastronomia de ....".


Bé que ens digui el @Flamenc que li ha fet mall d'ulls.

Flamenc (discussiócontribucions)

Si forma part de totes les gastronomies, té sentit precisar-ne uns pocs? No he trobat cap «país de la sopa». No em sembla, serà força incomplet, i la llista completa serà avorrida i no duu informació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les relacions a Wikidata cal mirar-les des dels dos extrems. Entenc que aquí algú ha volgut ser molt exhaustiu posant quins plats formen part de la gastronomia russa, i segurament incloure-hi la sopa és excessiu. Mirant la resta del que hi ha inclòs (https://w.wiki/8KVa) no veig cap altre cas tan exagerat, tot i que em temo que de xucrut i de farcellets de col en fan a molts llocs.

Resposta a «sopes de bielorússia?»