Ten Oorlog

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de programa audiovisualTen Oorlog
Tipusprograma de televisió Modifica el valor a Wikidata
Gèneredocusèrie Modifica el valor a Wikidata
PresentadorArnout Hauben
Jonas Van Thielen Modifica el valor a Wikidata
ProductoraDe chinezen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
País de produccióBèlgica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalneerlandès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalVlaamse Radio- en Televisieomroep Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols50 min Modifica el valor a Wikidata
Primer programa8 abril 2013 Modifica el valor a Wikidata
Últim programa8 desembre 2015 Modifica el valor a Wikidata
Temporades2 Modifica el valor a Wikidata
Episodis19 Modifica el valor a Wikidata
Premis
IMDB: tt4124006 Modifica el valor a Wikidata

Ten oorlog (A la guerra) és un programa informatiu de televisió del qual es va emetre la primera temporada el 2013 al canal de televisió flamenc Eén de la VRT. Va ser un dels programes que va proporcionar la VRT amb motiu del centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial.

El programa anava acompanyat d'un llibre del mateix nom, publicat per De Bezige Bij, i d'una exposició el 2013 al museu Camps de Flandes d'Ieper que va ajudar a esbossar el rerefons històric del programa.

Ten Oorlog van guanyar el primer premi al Fòrum Creatiu d'Eurovisió 2013 a Berlín. El fòrum proporciona als membres de la Unió Europea de Radiodifusió un fòrum per intercanviar idees i formats de televisió amb èxit. Es van projectar tot tipus de gèneres. Es van premiar els set millors formats nous. Ten oorlog en fou considerat el millor.[1] A més, el programa va ser nomenat el millor programa de televisió del 2013 per Focus Knack.

La primera temporada del programa es va emetre entre el 8 d'abril i el 3 de juny de 2013 i va ser realitzada per la productora De chinezen. El programa es va tornar a emetre l'estiu del 2014. A la tardor del 2015, va seguir una segona temporada sobre la Segona Guerra Mundial.

Temporada 1: Línia de front[modifica]

Tres periodistes recorren la línia de front amb els llocs històrics més importants que van determinar el transcurs de la Primera Guerra Mundial. La caminada comença a Nieuwpoort i acaba a Gal·lípoli, a Turquia. La primera línia es troba entre França, Itàlia, Eslovènia, Albània, Macedònia i Grècia.

Durant el camí Arnout Hauben, l'actor Jonas Van Thielen i Mikhael Cops entrevisten residents a prop de la línia de front o altres persones casuals que de vegades estan presents a la zona amb el mateix propòsit. El trio organitza regularment un pal blanc amb un papaver, el clava al sòl i recorda a una persona específica entre 1914-1918. No hi ha figures històricament conegudes, sinó soldats o civils.

Ruta[modifica]

Segona temporada[modifica]

A la segona temporada, centrada en la Segona Guerra Mundial, també coneguda com a Ten oorlog II[2] Arnout Hauben, Jonas Van Thielen i Mik Cops van seguir el rastre dels exèrcits estatunidencs i russos en aquesta guerra. Es van seguir dues rutes: la de l'exèrcit d'alliberament estatunidencs i la de l'exèrcit rus dirigit pel general Júkov.

La Segona Temporada de Ten oorlog va ser ordenada el desembre de 2013,[3] es va rodar a la primavera del 2014 i es va veure a la tardor del 2015 a Eén.[4] En contraposició a la primera temporada, on es deixaven records als llocs, ara invertien el simbolisme, dels llocs simbòlics per als herois de guerra implicats recollien un tros de terra amb pots llaunes de pots, que eren enviats de Berlín al següent parent. Les famílies van rebre un record inestimable dels seus difunts setanta anys després de la guerra.[5]

Ruta[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Ten oorlog - Arnout Hauben en Johanna Spaey - De Bezige Bij Antwerpen - ISBN 9789085424550, 272 blz.
  • Ten oorlog. De bevrijding van Europa tijdens WOII - Arnout Hauben en Johanna Spaey - Manteau Brussel - ISBN 9789022331811, 448 blz.

Referències[modifica]