Vés al contingut

Termat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Termat és un material pirotècnic incendiari, variant de la termita, que pot generar explosions curtes de temperatures molt altes enfocades en una àrea petita i durant un breu període. És utilitzat principalment en granades de ma.

La reacció química principal dels termats és la mateixa que de la termita: una reacció aluminotèrmica entre alumini polvoritzat i un òxid de metall. El termat també pot utilitzar magnesi o altres elements similars en lloc d'alumini. A més de termita, el termat conté de vegades sofre i nitrat de bari, tots dos augmenten el seu efecte tèrmic, creen flama i redueixen significativament la temperatura d'ignició.[1]

Diverses mescles d'aquests compostos són anomenades termats, però per evitar confusió amb el termat-TH3 (per a ús militar), hom s'hi refereix a ells com a variants o anàlegs de termita. La composició per pes del Termat-TH3 és 68.7% termita, 29.0% nitrat de bari, 2.0% sofre i 0.3% aglutinants (com polybutadiene acrylonitrile PBAN). Donat que la ignició de termita i termat és notòriament difícil, l'inici de la reacció normalment requereix una supervisió i un esforç persistent.

Com que el termat crema a temperatures més altes que la termita normal, té aplicacions militars com a estri de tall d'armadura de tancs, búnquers o altres vehicles militars. Com en el cas de la termita, la possibilitat del termat de cremar sense subministrament extern d'oxigen la fa útil com a dispositiu incendiari submarí.

Referències[modifica]

  1. «Espacenet - Bibliographic data». [Consulta: 7 desembre 2021].

Enllaços externs[modifica]