Vés al contingut

Test de convergència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En matemàtiques, els tests de convergència són mètodes per avaluar la convergència, la convergència condicional, la convergència absoluta, l'interval de convergència o la divergència d'una sèrie infinita.

Llista de tests[modifica]

  • Límit del sumand. Si el límit del sumand és indefinit o diferent de zero, és a dir, , aleshores la sèrie divergeix. En aquest sentit, les sumes parcials són seqüències de Cauchy si i només si aquest límit existeix i és igual a zero. El test no és concloent si el límit del sumand és zero.
  • Criteri de d'Alembert. Suposem que existeix tal que
Si r < 1, aleshores la sèrie convergeix. Si r > 1, aleshores la sèrie divergeix. Si r = 1, el test no és concloent, i la sèrie pot convergir o divergir.
on "lim sup" denota el límit superior (possiblement ∞; si el límit existeix és el mateix valor).
Si r < 1, aleshores la sèrie convergeix. Si r > 1, aleshores la sèrie divergeix. Si r = 1, el test no és concloent, i la sèrie pot convergir o divergir.
  • Test de la integral (o criteri de la integral de Cauchy). La sèrie es pot comparar a una integral per establir-ne la convergència o divergència. Sigui una funció positiva i monòtona decreixent tal que . Si
aleshores la sèrie convergeix. Però si la integral divergeix, aleshores la sèrie també ho fa. Dit d'una altra manera, la sèrie convergeix si i només si la integral convergeix.
  • Test de comparació directa. Si la sèrie és absolutament convergent i per a n prou gran, aleshores la sèrie convergeix absolutament.
  • Test de comparació de límits. Si , i el límit existeix i és diferent de zero, aleshores convergeix si i només si convergeix.
  • Test de condensació de Cauchy. Sigui una seqüència positiva no creixent. Aleshores la suma convergeix si i només si la suma convergeix. A més, si convergeixen, aleshores .
  • Test d'Abel.Suposant que les següents condicions es compleixen:
  1. és una sèrie convergent,
  2. és una successió monòtona i limitada

Llavors és també convergent. Noti's que aquest criteri és especialment peritnent i útil en el cas que sigui una successió convergent no absoluta (llegeixi's condicional). Pel cas en què sigui absolutament convergent, tot i aplicar-se, és gairebé un corol·lari evident.

  • Test per a sèries alternades (Criteri de Leibniz)
  • Per a alguns tipus concrets de sèries hi ha tests de convergència més especialitzats; per exemple, per a les sèries de Fourier hi ha el test de Dini.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]