Tetraedrita-(Hg)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTetraedrita-(Hg)

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu₆(Cu₄Hg₂)Sb₄S₁₂S
Localitat tipusBuca della Vena mine (en) Tradueix, Jedová hora deposit (en) Tradueix i Rožňava deposit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 10,5057(8) Å;
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Grup espaciali4 3m
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-003
Any d'aprovació2019
SímbolTtr-Hg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tetraedrita-(Hg) és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al subgrup de la tetraedrita. Rep el nom per ser l'anàleg de mercuri (Hg) de la tetraedrita-(Zn) i la tetraedrita-(Fe).

Característiques[modifica]

La tetraedrita-(Hg) és un sulfur de fórmula química Cu₆(Cu₄Hg₂)Sb₄S₁₂S. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019. Cristal·litza en el sistema isomètric. Alguns dels materials analitzats anteriorment descrits com a tetraedrita mercúrica o schwazita podrien ser de fet aquesta espècie.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a les col·leccions mineralògiques del Museu d'Història Natural de la Universitat de Pisa (Itàlia), amb el número de catàleg: 19895, a les col·leccions del departament de mineralogia i petrologia del Museu Nacional de Praga, a la República Txeca, amb els números de catàleg: p1n9961 i p1n33538.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir de mostres recollides a tres indrets: Jedová hora, a Neřežín (República Txeca), la mina Buca della Vena, a Ponte Stazzemese (Toscana, Itàlia), i la mina Rožňava, a la regió de Košice (Eslovàquia). També ha estat descrita en altres indrets eslovacs, com Husárka (regió de Banská Bystrica) i Rudňany (també a Košice), a Landsberg, dins l'estat alemany de Renània-Palatinat, i a Rotenstein, al Tirol (Àustria).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tetraedrita-(Hg)
  1. «Tetrahedrite-(Hg)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 agost 2021].