The Fame

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'àlbumThe Fame
Tipusàlbum d'estudi Modifica el valor a Wikidata
ArtistaLady Gaga Modifica el valor a Wikidata
Publicat19 agost 2008 Modifica el valor a Wikidata
EnregistratRecord Plant
Chalice Recording Studios (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerepop dance, synthpop i electropop Modifica el valor a Wikidata
Durada50:20 Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
DiscogràficaInterscope Records
Kon Live Distribution Modifica el valor a Wikidata
ProductorRob Fusari, Martin Kierszenbaum, RedOne, Space Cowboy i Lady Gaga Modifica el valor a Wikidata
Formatestríming de música Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
The Cherrytree Sessions (en) Tradueix
(2009) Modifica el valor a Wikidata
Spotify: 1qwlxZTNLe1jq3b0iidlue Discogs: 11126 Allmusic: mw0001327294 Modifica el valor a Wikidata

The Fame (en català La fama) és l'àlbum debut de la cantant nord-americana Lady Gaga. Va ser llançat al mercat l'agost de 2008 per Interscope Records. Després d'escriure diverses cançons per a altres artistes, Gaga va llançar l'àlbum. El tema principal de les cançons és sobre com qualsevol persona pot sentir-se famosa, com ser una celebritat. Per a aquest àlbum, Gaga treball amb diversos productors, especialment amb RedOne, Rob Fusari i Martin Kierszenbaum. Les cançons són, majoritàriament, inspirades per l'amor de Gaga cap a la fama, en general, parla sobre la vida dels rics i famosos des del seu punt de vista. Musicalment, l'àlbum es va inspirar en els anys 80, amb gèneres com ara electropop i synthpop al mateix temps que incorpora la música de dance.

L'abril de 2008 va llançar Just Dance on hi també participà Colby O'Donis.

El disc va tenir una gran recepció per part dels crítics. L'àlbum va arribar al número u en països com Regne Unit, Canadà, Irlanda, entre altres. En Estats Units,The Fame es posicionà al número dos. L'agost de 2010, l'àlbum va aconseguir superar les 15 milions de còpies a nivell mundial.[1]

Antecedents[modifica]

Mentre s'establia com un artista i treballava a la seva manera a través de la cultura underground de Nova York, Gaga va llançar el seu àlbum debut,The Fame.[2] Parlant sobre la idea en general i el títol del disc, la cantant va explicar que «The Fameés sobre com algú pot sentir-se famós (…) La cultura pop és art. Però, és una fama compartible. Vull convidar a tots a la festa. Vull que la gent se senti part d'aquest estil de vida »[3] D'acord amb una entrevista feta per MTV de Regne Unit, la cantant va estar escrivint cançons per al disc durant dos anys i mig, i que després, ho va acabar de completar durant la primera setmana de gener de 2008 .[4] A més d'encarregar-se d'escriure les cançons, Gaga treballar en les melodies del disc i es va ocupar dels sintetitzadors, juntament amb el suport del productor musical RedOne.[3]

Guardons[modifica]

Premis
Nominacions

Referències[modifica]

  1. «Lady Gaga» (en anglès). MTV. [Consulta: 4 juliol 2016].
  2. Sharon, Kim. «Lady Gaga: the future of pop?» (en anglès). The Times, 14-12-2008. [Consulta: 13 octubre 2010].
  3. 3,0 3,1 «Lady Gaga: Biography» (en anglès). LadyGaga.com. Arxivat de l'original el 2009-02-03. [Consulta: 13 octubre 2010].
  4. Harris, Chris. «Shes at number one and shes on our Spanking New for 09 list so we had a lil' chat with the Lady» (en anglès). MTV Networks, 15-01-2009.