Tomba de fossa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tomba de fossa del cercle de tombes A d'època micènica (s. XVI ae) a Argòlida, Grècia
Tomba de fossa, la tomba de Fu Hao, dinastia Shang (1200 ae) a Anyang, província d'Henan, Xina
Tomba de fossa de la tradició de les tombes de tir a l'oest de Mèxic (300 ae i 400 de) al Museu Nacional d'Antropologia de Mèxic
Tomba de fossa del Senyor de Sipán (s. III) de l'intermedi primerenc a Huaca Rajada, Saña, Perú

Una tomba de fossa o tomba de pou és un tipus d'enterrament format a partir d'una fossa fonda i estreta perforada en roca natural. Els cossos se'n col·loquen al fons. Un grup relacionat de tombes de cambra i tombes de fossa incorpora també una petita habitació o habitacions tallades lateralment a la base de la fossa per a col·locar-hi els morts. Aquestes tombes se solien agrupar, fora de les ciutats, en petits cementeris limitats en forma circular per pedres clavades al terra.

La pràctica d'excavar tombes de fossa fou molt estesa, però els exemples més famosos són les de Micenes a Grècia, els anomenats cercles de tombes (A i B) que daten del [[Segle xvii aC|1650]] ae i 1500 ae, associats a l'arribada dels grecs a l'Egeu (en alguns casos, amb una segona onada d'arribada de grecs, amb una migració protogrega durant els s. XXIII i XXII ae, al principi de l'horitzó hel·làdic antic III). Aquestes tombes de fossa tenien al voltant de 4 m de fondària, amb els morts col·locats en cistes al fons, juntament amb un ric aixovar funerari. La posició de la fossa s'indicava de vegades amb una estela de pedra.

Referències[modifica]

  • Storch de Gracia, Jacobo. «La Cultura Micénica». A: El Arte Griego (I). Madrid: Historia 16, 1989. M.32.415-1989..