Torreya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTorreya Modifica el valor a Wikidata

Torreya californica Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseConiferae
FamíliaTaxaceae
GènereTorreya Modifica el valor a Wikidata
Arn., 1838
Tipus taxonòmicTorreya taxifolia Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EpònimJohn Torrey Modifica el valor a Wikidata

Torreya és un gènere de coníferes de la família de les taxàcies[1] (antigament englobada dins la família de les cefalotaxàcies).[2] Conté 6 espècies acceptades, dos de les quals són natives de Nord-amèrica i 4 de l'Àsia Oriental.

Descripció[modifica]

Els espècimens del gènere Torreya són arbres o arbustos perennifolis que atenyen els 5 - 20 metres d'alçada. Presenten una escorça fissurada marró a bru-grisenc, amb coloracions ataronjades. Presenta un port de ramificació estesa o ascendent.

Les fulles estan disposades de forma espiralada al llarg de la tija, són lineals de 2 a 8 centímetres de longitud i de 3 a 4 mm d'amplada, coriàcies amb àpex recorbat. Presenten una característica banda estomàtica estreta a banda i banda del nervi. Són plantes dioiques i més rarament monoiques. Els cons masculins apareixen agrupades a la part inferior dels brots, tenen una forma globosa o oblonga mesuren de 5 a 8 mm de gruix; presenten entre 6 i 8 verticils de 4 esporofil·les cadascun dels quals amb 4 esporangis. Els cons femenins es desenvolupen de forma solitària o en petits grups de (2 a 8) al capdamunt de curts peduncles. Són de mida petita però després de la pol·linització i la posterior maduració (que pot durar fins a 24 mesos), es transformen en un con amb aparença de drupa amb una llavor solitària de 2 a 4 centímetres de llarg envoltada d'una coberta carnosa de color verd, porpra o marró quan és madura del tot. Algunes espècies, especialment la torreya japonesa (Torreya nucifera), el fruit és comestible i conté un oli utilitzat en la cuina tradicional japonesa. També són font d'aliment de diferents mamífers com els esquirols.[3][4][5]

Galeria[modifica]

Taxonomia[modifica]

El gènere Torreya fou descrit per George Arnott Walker Arnott. El nom genèric honora el botànic estatunidenc, John Torrey. El gènere conté 6 espècies vivents[1] i dos extintes:[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Torreya». The Plant List. [Consulta: 26 octubre 2019].
  2. Christenhusz, M. J.; Reveal, J. L., Farjon, A., Gardner, M. F., Mill, R. R., Chase, M. W. «A new classification and linear sequence of extant gymnosperms». Phytotaxa, 19, 1, 2011, pàg. 55–70. ISSN: 1179-3163.
  3. 3,0 3,1 Li, J.; Davis, C. C., Donoghue, M. J., Kelley, S., & Del Tredici, P. «Phylogenetic Relationships of Torreya (Taxaceae) Inferred from Sequences of Nuclear Ribosomal DNA ITS Region». Harvard Papers in Botany, 2001, pàg. 275-281.
  4. «Torreya genus». American Conifer Society. [Consulta: 26 octubre 2019].
  5. «Torreya». The Gymnosperm Database. [Consulta: 26 octubre 2019].