Vés al contingut

Trepant de mà (eina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un trepant de mà sense fil

El trepant de mà, trepador de mà és una eina composta que s'utilitza per a perforar diversos materials. Els forats es fan per un procés d'engegada de material mitjançant unes eines anomenades broca per a diferents materials.

Els trepants poden ser d'un tipus, o de dos tipus: el trepant de mà que és portàtil i el trepador de taula que permet d'abaixar fàcilment la broca perpendicularment al material que es vol foradar i habitualment s'utilitza conjuntament amb la mordassa, eina per a subjectar el material que es vol perforar. El trepant de taula va fixat a un banc de treball i no és, per tant, portàtil.

Segons el material que hom vol perforar, la broca a utilitzar variarà. Hi ha broques per a metall, betó, fusta o pedra. A més, també es permet de triar el diàmetre de la broca en funció de la grandària de forat a fer.

Normalment, els trepants porten un regulador de velocitat que haurà de ser lenta per als materials durs i més ràpida per a materials tous o forats petits. Per als materials com pedra, ceràmica o betó sovint és convenient d'activar el percutor, que és un dispositiu que permet que la broca, a més de girar, piqui sobre el material a trepar.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]