Trevico-Torino - Viaggio nel Fiat-Nam

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTrevico-Torino - Viaggio nel Fiat-Nam
Fitxa
DireccióEttore Scola Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióDiego Novelli i Ettore Scola Modifica el valor a Wikidata
MúsicaBenedetto Ghiglia Modifica el valor a Wikidata
FotografiaClaudio Cirillo Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeRaimondo Crociani Modifica el valor a Wikidata
ProductoraUnitelefilm (it) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1973 Modifica el valor a Wikidata
Durada101 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0144647 Filmaffinity: 348464 Allocine: 33656 Letterboxd: trevico-torino-viaggio-nel-fiat-nam Allmovie: v475583 TMDB.org: 444649 Modifica el valor a Wikidata

Trevico-Torino - Viaggio nel Fiat-Nam és una pel·lícula dramàtica italiana del 1973, una docuficció escrita i dirigida per Ettore Scola. És una descripció realista de les difícils condicions de vida dels que havien immigrat del Sud d'Itàlia per treballar a la Fiat.[1]

Argument[modifica]

Fortunato Santospirito és un jove originari de Trevico, a la província d'Avellino, que marxa a Torí per treballar a la Fiat. Les seves primeres imatges de la ciutat són l'atri de l'estació de Porta Nuova, la casa de la caritat i el dormitori públic.

Es troba amb un sacerdot que li explica la situació dels immigrants i li dona la primera informació; a Porta Palazzo fa amistat amb un sindicalista comunista, també de Campània. Les seves visites posteriors al treball són els llocs de trobada dels meridionals i els grups d'extrema esquerra.

Amb una barreja de documental i ficció, la pel·lícula retrata els diferents problemes que ha d'afrontar Fortunato: el de l'habitatge, la distància dels éssers estimats, el racisme, les condicions laborals, l'amor no correspost per una noia de classe mitjana, antiga estudiant que ha abandonat la seva classe de referència per unir-se a la protesta. A través de l'experiència de la fàbrica i la relació amb el sindicalista i la noia, neix en Fortunato la consciència de la seva pròpia condició d'explotat.[2]

Repartiment[modifica]

  • Paolo Turco - Fortunato Santospirito
  • Vittoria Franzinetti - Vicky
  • Vittorio Franzinetti
  • Stefania Casini

Producció[modifica]

La pel·lícula es va rodar amb 16 mm i amb un equip reduït per Unitelefilm, la sala de cinema del llavors PCI, escrita i dirigida per Ettore Scola i guionitzada pel periodista torinès Diego Novelli, que dos anys després esdevindria alcalde de Torí.

A excepció dels actors principals, tots els altres no són professionals: en els títols, els actors i els tècnics es presenten en ordre alfabètic pur, sense cap indicació de paper. El terme Fiat-Nam del títol fa referència al Vietnam i a la guerra del Vietnam, que s'acabava en el moment de la pel·lícula.

El 2018 el Museo Nazionale del Cinema de Torí i la Fondazione Cineteca di Bologna van dur a terme conjuntament una restauració digital de la pel·lícula, a partir del negatiu original de 16 mm conservat a l'Istituto Luce Cinecittà de Roma.[3]

Crítica[modifica]

La pel·lícula va tenir sobretot ressenyes polítiques.[4]

« Realista i modesta, rabiosa i dolorosa, més cruel que tendre (...) Potser s'equivoca en forçar els seus temes per a fins polèmics més enllà dels límits de la credibilitat". »
— Paolo Valmarana[5]
« La primera part, amb un aspecte documental, és la millor. Scola és molt eficaç per mostrar-nos què passa amb l'immigrant del sud a Torí (...). Al nostre parer, el to impassible i dolorós del documental s'havia de mantenir fins al final. »
Alberto Moravia[6]

Referències[modifica]

  1. Paolo Mereghetti. Il Mereghetti - Dizionario dei film. B.C. Dalai Editore, 2010. ISBN 8860736269. 
  2. Raffaele Meale, Trevico-Torino - Viaggio nel Fiat-Nam a, quinlan.it.
  3. Scheda del film, da torinofilmfest.org.
  4. Trevico-Torino - Viaggio nel Fiat-Nam a Il Cinematografo
  5. Il Popolo
  6. L'Espresso, 20 maggio 1973

Enllaços externs[modifica]