Vés al contingut

Tul·li Valentí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTul·li Valentí

Tul·li Valentí (en llatí Tullius Valentinus) va ser un cap tribal dels trèvers.

Va intentar persuadir als gals d'unir-se a la revolta de Juli Civilis i de Juli Clàssic l'any 70, però no ho va aconseguir per l'oposició de Tiberius Iulius Pollienus Auspex i els rems (remi) i només va aconseguir el suport de trèvers i lingons. Es va esforçar més en convèncer-los mitjançant arengues que no pas fent els adequats preparatius militars.

Quan Quint Petili Cerealis va creuar els Alps, es va unir amb Juli Tutor i va tractar de resistir. En la seva absència, dues legions que s'havien rendit a Clàssic a Movesium i Bonna feia algun temps, i havien fet jurament a l'Imperi Gal, es van dirigir en direcció a la capital dels trèvers i a la seva rodalia es van declarar a favor de Vespasià. A la tornada de Valentí acompanyat de Tutor, es van haver de retirar als territoris dels mediomàtrics. Els trèvers seguien revoltats i Valentí i Tutor van fer matar Herenni i Numisi, els legats de les dues legions.

Cerealis els va atacar des de Magontiacum (Magúncia) a la seva posició a Rigodulum, i va entrar a Trèveris on va perdonar a les dues legions i als trèvers i lingons que es van sotmetre. Valentí va ser fet presoner a Rigodulum i enviat a Itàlia i pel camí entregat a Licini Mucià i Domicià que anaven en suport de Cerealis. Va ser condemnat a mort i executat. Mentre estava esperant la sentència algú es va burlar de les desgràcies del seu poble, i va contestar que acceptava la mort perquè això seria un consol per a ells.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 1215.