Un somni en un somni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreUn somni en un somni
(en) A Dream Within a Dream Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorEdgar Allan Poe Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès americà Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEstats Units d'Amèrica, 1849 Modifica el valor a Wikidata
Publicat aThe Flag of Our Union (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerepoesia Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 241b4afd-c485-4d7f-9ba8-8985408d4933 Modifica el valor a Wikidata

"Un somni en un somni" és un poema escrit per Edgar Allan Poe, publicat per primera vegada al 1849. El poema costa de 24 versos, dividits en dues estrofes. Qüestiona la forma en què un pot distingir la realitat de la fantasia, i pregunta al final, "¿No és per ventura tot el que veiem només un somni en un somni?"

Anàlisi[modifica]

"Un somni en somni" reflecteix els sentiments de Poe respecte a la vida en aquesta època, dramatitzant la seua confusió en veure com totes les coses importants de la seua vida s'esfumaven.[1] Adonar-se que ni tan sols podia conservar un gra d'arena el duu a preguntar-se al final que si no era tot simplement un somni.[2]

El poema fa referència a l'"arena daurada", una imatge derivada del descobriment d'or a Califòrnia al 1848.[1] També es pot interpretar a l'"arena daurada" com una al·lusió a les persones que Poe estimava, i que s'esfumaven inevitablement a causa de la mort (el buit despietat), sense importar quant s'esforcés l'autor per mantenir-les al seu costat.

Publicació[modifica]

El poema es publicà per primera vegada el 31 de març de 1849, en el diari de Boston, Flag of Our Union.[2] El mateix periòdic publicà dues setmanes després el conte de Poe Hop-Frog. Al mes següent, l'amo del diari, Frederick Gleason, anuncià que no pagaria més per articles o poemes publicats en el seu periòdic.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Silverman, Kenneth. Edgar A. Poe: Mournful and Never-ending Remembrance. New York: Harper Perennial, 1991. p. 402 ISBN 0-06-092331-8
  2. 2,0 2,1 Sova, Dawn B. Edgar Allan Poe: A to Z. New York: Checkmark Books, 2001: 73. ISBN 0-8160-4161-X
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Un somni en un somni
Vegeu texts en català sobre Un somni en un somni a Viquitexts, la biblioteca lliure.