Usuària:Tiputini/educació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El perquè de tot plegat (1a part)[modifica]

Consultes mensuals a la Viquipèdia en català

Però què és la Viquipèdia?[modifica]

  • La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure col·laborativa que recull una síntesi de coneixement publicat, feta per persones voluntàries. Actualment té 306 llengües.
  • La Viquipèdia és una síntesi de coneixement publicat, feta per persones voluntàries.

    Exemple de treball col·laboratiuː àbac va ser la primera entrada de la Viquipèdia catalana creada el 17 març 2001

    Edicions a temps real en totes les llengües i projectes.
  • La Viquipèdia forma part dels projectes germans de Wikimedia:


*Projecte sense versió en català o parcialment traduït

Wikidata és la col·lecció de dades obertes més gran generada de forma col·laborativa a tot el món. Les dades contingudes a Wikidata estan interconnectades i poden ser utilitzades lliurement per tothom en qualsevol moment. La plataforma comprèn actualment més de 90 milions d'objectes de dades i hi ha al voltant de 25.000 editors actius. La idea fonamental de Wikidata és crear una base de dades de fets independent de la llengua que mantingui el coneixement enciclopèdic disponible en forma llegible per màquines per a la Viquipèdia i també per a altres proveïdors de contingut.

.... I què no és la Viquipèdia?[modifica]

Allò que la Viquipèdia no és. La Viquipèdia no és un diccionari, ni un diari. Tampoc és una plataforma de propaganda, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un lloc per expressar opinions, experiències o arguments, etc.; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

Una mica de cronologia[modifica]

Ens plantegem la difusió del coneixement a partir de tres revolucionsː la primera en el Renaixement, quan al S. XV, amb la invenció de la impremta es possibilita la reproducció de textos de forma ràpida i econòmica que al llarg dels segles ha fet arribar l’escriptura i la lectura a tothom. La segona revolució, amb la Il·lustració al S. XVIII, amb la primera enciclopèdia escrita en llengua no llatina, l'Encyclopédie que recull i difon tot el coneixement del moment en llengua francesa i per tant s'adreça a un lector o lectora molt més ampli. Finalment la tercera revolució, al S. XXI, quan el 2001 neix la Viquipèdia que en paraules del seu fundador, Jymmy Wales queda expressada de la manera següentː

«Imagineu-vos un món en què tothom i cadascun dels habitants del planeta pugui accedir a la suma del coneixement humà»

I en aquesta cita cal afegir el concepte bàsicː lliure perquè la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, és a dir es basa en el programari lliure, per tant el seu contingut pot ser usat, estudiat, modificat, copiat i redistribuït sense cap restricció i gratuïtament.

El projecte Viquipèdia es va engegar el 15 de gener de 2001 en llengua anglesa i el primer article és del 16 de gener de 2001, recordeu que a la catalana va ser creat el 17 març 2001.

Per què es diu Viquipèdia?[modifica]

Wiki-Wiki Bus a l'aeroport de Honolulu

Wiki-Wiki Bus, l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu. Wiki en hawaià vol dir «ràpid» i la duplicació en les llengües polinèsies és un augmentatiu, «molt ràpid». El sufix «-pèdia» s'utilitza en formacions de paraules cultes com enciclopèdia, logopèdia o ortopèdia. Prové del grec clàssic paideia (παίδεια) que vol dir «educació» o «ensenyament». Per tant Viquipedia és un neologisme a partir del hawaià wiki i el grec pedia, literalment voldria dir «educació o ensenyament ràpid»


La Viquipèdia en català[modifica]

  • És la vintena nombre total d'articles.

Cada llengua parteix d'un llibre d'estil consensuat per la comunitat i es permet l'ús de qualsevol varietat estàndard de la llengua catalana que segueixi els criteris de l'AVL o de l'IEC. El criteri que se sol utilitzar és mantenir en tot un article la mateixa varietat.

La Viquipèdia té una sèrie de polítiques i normes amb el propòsit d'assegurar l'objectiu de crear una enciclopèdia lliure i fiable. Hi ha cinc pilars que són fonamentals, com a principis comuns a tots els projectes:

Al menú de la dreta podreu veure totes les polítiques d'ús i el llibre d'estil.

Exemple sobre el punt de vista neutral: comparació amb la primera redacció sobre l'origen de Cristòfor Colom i l'actual: Cristòfor Colom

Qui revisa els continguts?[modifica]

  1. Canvis recents
  2. Llista de seguiment pròpia
  3. Bots (robots)

Mirem la Viquipèdia per dins (2a part)[modifica]

Mercè Rodoreda

I... anem a editar (3a part)[modifica]

Abans de començar, cal tenir en compte que no es poden vulnerar els drets d'autor i cal esmentar les referències d'on s'extreu la informació que han de ser fonts fiables, verificables i complir amb els Criteris d'admissibilitat.

Mostra d'edició

Curiositats[modifica]

Estadístiques[modifica]