Usuari:Boira Baixa/Greyfriars Bobby

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Greyfriars Bobby era un Skye Terrier que es va fer famós al segle xix a Edimburg després de passar-se, segons expliquen, 14 anys vetllant la tomba del seu amo, John Gray, fins a la seva mort el 14 de gener de 1872.[1] Un any després, Lady Burdett-Coutts va aixecar una estàtua i font a l'extrem sud del carrer George IV Bridge en honor seu.

Impressió en albúmina de Bobby de Greyfriars, datada aproximadament de 1865, de la col·lecció de la National Galleries of Scotland.

Diversos llibres i pel·lícules s'han basat en la vida d'en Bobby, com Greyfriars Bobby d'Eleanor Atkinson, i les pel·lícules Greyfriars Bobby (1961) i The Adventures of Greyfriars Bobby (2006).

La història[modifica]

Bobby era el gos de John Gray, que treballava per a la policia d'Edimburg com a vigilant de nit, i els dos van ser inseparables durant aproximadament dos anys.[1] El 15 de febrer de 1858, Gray va morir de tuberculosi. El van enterrar a Greyfriars Kirkyard, el cementiri al voltant de Greyfriars Kirk al nucli antic d'Edimburg. Diuen que Bobby, que va sobreviure al seu amo 14 anys, es va passar la resta de la seva vida assegut damunt la tomba del seu amo. Una altra versió més realista explica que passava molt temps a la tomba d'en Gray, però que l'abandonava regularment per anar a menjar a un restaurant situat al costat del cementiri, i que podria haver passat alguns hiverns crus en cases veïnes.

L'any 1867, quan s'argumentava que un gos sense amo s'havia de sacrificar, Lord Provost d'Edimburg, Sir William Chambers—que era també el director de la Scottish Society for the Prevention of Cruelty to Animals(Societat Protectora d'Animals d'Escòcia)—va pagar la renovació de la llicència d'en Bobby, i en va assumir la responsabilitat davant del govern municipal.

Bobby va morir el 1872 i no se'l podia enterrar al mateix cementiri, perquè es considerava terra “sagrada”. El van enterrar a la porta de Greyfriars Kirkyard, no gaire lluny de la tomba de John Gray.

En recordança[modifica]

Làpida d'en Bobby a Greyfriars Kirkyard

Avui en dia, una petita estàtua d'en Bobby de Greyfriars s'alça davant del Bar de Bobby Greyfriars, situat a prop de Greyfriars Kirkyard. L'estàtua originalment estava encarada cap a la tomba, però es va girar. Presumptament el canvi es deu a un antic propietari del bar que pretenia que l'establiment aparegués al fons de les nombroses fotografies que s'hi fan cada any.

The Dog Aid Society of Scotland (Associació Escocesa en Defensa dels Gossos) va alçar un monument de granit verd a la tomba d'en Bobby, inaugurat pel Duc de Gloucester el 13 de maig de 1981. A la inscripció hi podem llegir: "Bobby de Greyfriars — va morir el 14 de gener de 1872 — a l'edat de 16 anys — Que la seva lleialtat i devoció serveixi de lliçó per a tots nosaltres."[2]

Diversos grups ofereixen rutes guiades a Kirkyard, com per exemple el Greyfriars Bobby Walking Theatre i el Greyfriars Kirkyard Trust.

El 25 de setembre de 2009, la BBC va informar que l'estàtua havia estat víctima d'un acte de “vandalisme”. Manifestants en contra de Donald Trump, promotor de la construcció d'un camp de golf, havien visitat estàtues a Edimburg, Aberdeen, Glasgow i Stirling i havien substituït els rostres de les estàtues amb caretes de Donald Trump i, en algun cas, havien afegit una sèrie d'articles de golf a l'estàtua. L'acte vandàlic en el cas de l'estàtua de Bobby de Greyfriars va consistir en una careta de Trump damunt del rostre de Bobby.[3]

Llibres i pel·lícules[modifica]

L'estàtua a la cruïlla dels carrers Candlemaker Row i George IV Bridge
  • Challenge to Lassie (1949), una pel·lícula anterior basada en el llibre d'Atkinson, però que substituïa en Bobby per Lassie.[8]
  • En la pel·lícula de 1945 The Body Snatcher, el personatge Boris Karloff (incidentalment anomenat Gray) desenterra cossos de tombes. Un d'aquest cossos és el d'en John Gray. Bobby intenta evitar que agafi el cadàver, però Boris Karloff li dóna un cop al cap i mor.
  • En la sèrie infantil PBS, Where in the World Is Carmen Sandiego?, Patty Larceny va posar un collar a l'estàtua de Bobby i el va fer caminar en l'episodi Little Dog Gone (El gosset se'n va) de la tercera temporada.
  • El grup escocès-canadenc Celtic-Punk The Real McKenzies van fer una cançó en honor seu titulada "The Ballad of Greyfriars Bobby" ("La balada de Bobby de Greyfriars") publicada en el seu àlbum de 2008.Off the Leash.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 "The Story of Scotland's Most Faithful Dog", Dogs in the News, 4 juliol 2001, consultat el 20 març 2007. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «DogsintheNews» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  2. Red granite headstone, inscription source: GreyfriarsBobby.co.uk website.
  3. «Anti-Trump group targets statues» (en anglès). BBC, 24-09-2009.
  4. Greyfriars Bobby, by Eleanor Atkinson: Project Gutenberg website.
  5. Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog: IMDB.com website.
  6. The Adventures of Greyfriars Bobby: IMDB.com website.
  7. Stirling Castle location, The Adventures of Greyfriars Bobby: BBC.co.uk website.
  8. Challenge to Lassie: IMDB.com website.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Boira Baixa/Greyfriars Bobby