Vés al contingut

Usuari:Cp-grup1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Hiragana
Aquest viquipedista forma part del Viquiprojecte Estudiants.

des de l'Hospitalet de Llobregat

El Centre[modifica]

Situació El Centre és un barri de l'Hospitalet de Llobregat, a l'àrea metropolitana de Barcelona. La seva classificació territorial està dins del Districte I, juntament amb els de Sant Josep i Sanfeliu. És el nucli històric de la ciutat, el barri antic, on estan ubicats l'Ajuntament, el Centre d'Activitats La Farga i la major part dels equipaments culturals: el Museu d'Història, Can Sumarro, el Centre Cultural Barradas i d'altres. Limita amb els barris de Sanfeliu i Can Serra al nord, amb Bellvitge pel sud, amb Sant Josep a l'est, i té Cornellà de Llobregat a l'oest.


Característiques La Rambla de Just Oliveras és un dels espais públics que més destaquen del barri i de tota la ciutat de l'Hospitalet. És punt d'encontre i una de les principals zones d'oci. Aquest passeig, que creua el barri de nord a sud, té oferta diversa: cinema, prendre la fresca a les terraces dels bars, anar amb bicicleta pel bici-carril, assistir a la temporada musical del Centre Barradas o, simplement, gaudir de la contemplació del símbol de la ciutat: l'Acollidora. Altres espais d'esbarjo del barri són el majestuós parc de Can Boixeres, coronat per un palauet del segle XVIII, la plaça de Lluís Companys, inaugurada l'any 1998 i al límit de la Rambla de Just Oliveras pel sud, o també la plaça de l'Ajuntament, un des principal escenaris dels grans events ciutadans i de la Festa Major, que es celebra pes voltants de la revetlla de Sant Joan. A l'entorn d'aquest plaça es troba el Mercat del Centre, l'Església de Santa Eulàlia, el col·legi Tecla Sala i la Biblioteca Can Sumarro,així com l Museu d'Història, el CarrerMajo, i d'altres edificis senyes i vies principals de la història particular del barri i més general de la ciutat.


Transport Públic És un barri perfectament comunicat amb la resta d l'àrea metropolitana. A més de la xarxa d'autobusos urbans i interurbans que recorren la ciutat, compta amb l'estació central de RENFE a la ciutat de l'Hospitalet i amb es parades de metro. Rambla de Just Oliveras i Av.Carrilet; aquesta última fa enllaç amb els FF Catalans

Dades del barri Superfície 0,85 km2 Població 24.752 habitants Densitat demogràfica 32.568 hab/km2 (dades extretes al gener del 2006)



Collblanc[modifica]

Situació i Característiques Collblanc és un barri de l'Hospitalet de Llobregat, a l'àrea metropolitana de Barcelona. La seva classificació territorial el situa dins del Districte II, juntament amb La Torrassa, barri amb el qual forma una unitat en diversos aspectes, tant de tipus administratiu com de vida ciutadana. Limita amb la ciutat d'Esplugues de Llobregat al nord, amb els barris barcelonesos de Les Corts i de Sants al nord-est i a l'est, amb La Torrassa al sudest i La Florida al sud-oest. El distingeix el seu marcat caràcter comercial. Avui, la plaça del Mercat i els voltants són es principals nuclis de vida ciutadana. Destacarem com edificis o espais remarcables el parc de la Marquesa (actualment en remodelació), el teatre Joventut o el mateix mercat. El futur del barri està marcat pel projecte urbanístic conegut com la Porta Nord, previst per a l'any 2010, que el consolidarà com una autèntica porta d'entrada a l ciutat de l'Hospitalet.


Transport Públic L'estació del metro de Collblanc -de la línia 5- i la xarxa d'autobusos, que comuniquen el barri amb el centre de la ciutat, són dels més utilitzats.


Dades del barri Superficie 0,50km2 Població 24.141 habitants Densitat demogràfica 47.041 hab/k2 (dades del 2006)


La Torrassa[modifica]

Situació i Característiques La Torrassa és un barri de l'Hospitalet de Llobregat, a l'àrea metropolitana de Barcelona. Classificat territorialment dins del Districte II, forma amb Collblanc una unitat en diversos aspectes, tant administratius com de vida ciutadana en generals. Limita amb els barris de Santa Eulalia i Sant Josep pel sud, amb Collblanc al nord, i amb La Florida per l'oest. La seva estreta vinculació amb Collblanc ha fet que el desenvolupament de la història i aconteixements d'ambdós siguin difícils de destriar. Avui, la plaça Espanyola i el nou parc de La Torrassa són el cor d'aquest barri, i és on s'articula la festa major a principis de cada estiu.


Transport Públic Bàsicament, a més de les línies d'autobusos urbans i interurbans que la recorren, La Torrassa queda comunicada amb la resta de la ciutat i l'àrea metropolitana pel metro, estació del mateix nom a la línia I.


Dades del barri Superficie 0,47 km2 Població 25.968 habitants Densitat demogràfica 59.476 hab/km2 (dades del 2006)


Pubilla Casas[modifica]

Situació i Característiques Pubilla Casas és un dels barris més populosos de l'Hospitalet de Llobregat, situat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Està classificat dins del Districte V, amb Can Serra. Limita amb les ciutat de Barcelona i Esplugues de Llobregat i amb els barris de Collblanc, La Florida i Can Serra. El barri té un dels edificis més emblemàtics del municipi, la casa senyorial de Pubilla Casas, construïda l'any 1771, d'estil neoclàssic, i per encàrrec de Josefa Casas i Clavell; aquesta finca avui acull el centre educatiu Sant Josep Obrer, regentat per les Serventes del Sagrat Cor de Jesús. Així mateix, els principals nuclis d'activitats són les avingudes de Severo Ochoa i Tomàs Giménez. El Complex Esportiu de l'Hospitalet Nord és un gran equipament esportiu del barri, i l'Hospital de la Creu Roja un dels principals centres sanitaris de la ciutat. Recentment s'han inaugurat nous espai públics com pla plaça de la Bòbila, on hi ha allotjada una moderna biblioteca. La seva història és la d'un barri obrer i degradat, que va patir el caòtic urbanisme de l'època franquista, i que s'havia quedat vell, necessitat en conseqüència d'urgent intervenció. I en aquesta línia és principal focus d'atenció la situació de Can Rigalt. Edifici, aquest, del 1741 resultat de le reconstrucció d'un edifici anterior i situat al peu de la carretera oberta per Carles III en aquella època. L'heretat de can Rigalt, dedicada a la vinya i el vi, es repartia amb la veïna finca de la Pubilla Casas la major part del terreny de l'actual barri. Havia estat adquirida el 1728 per Miquel Rigalt. La seva filla es va casar amb Joan de Girona, l'escut del qual figura en la portalada principal. Els beneficis de la seva capitalització serviran per a rehabilitar un dels barris més degradats de L'Hospitalet, malgrat en el procés molten són les veus qüestionant-lo.


Transport Públic Pubilla Casas compta amb línia de metro (línia 5, estacions de Pubilla Casas i Can Vidalet), de tramvia (Trambaix, parada de Can Rigalt, de les línies T1, T2 i T3) i diversitat d'autobusos urbans i interurbans que comuniquen el barri amb la resta de la ciutat, amb Barcelona i el Baix Llobregat.


Dades del barri Superficie 0,73 km2 Població 29.793 habitants Densitat demogràfica 47.793 hab/km (dades del 2006)

Usuari escolar

des de l'Hospitalet de Llobregat

Barri de Sant Josep[modifica]

Situació i Característiques Sant Josep és un barri de l'Hospitalet de Llobregat, en l'àrea metropolitana de Barcelona. Està classificat territorialment dins del Districte I, juntament amb El Centre i Sanfeliu. Està situat al centre del terme municipal, ja que limita amb el barris de El Centre, Can Serra, La Florida, La Torrassa i Santa Eulalia. Sant Josep queda emmarcat pel quadre que formen l'avinguda de la Fabregada i la d'Isabel la Catòlica per la part de ponent, el Torrent Gornal per llevant, al nord la barrera de les vies de la RENFE i al sud l'avinguda del Carrilet. En aquest marc espacial es poden trobar les empremtes que al llarg del temps han deixat tots els sectors industrials que han tingut alguna activitat important a l'Hospitalet: des dels molins fariners i les destil·leries, fins els diversos aprofitaments energètics dels salts d'aigua del [[]]Canal de la Infanta, o també les indústries ceràmiques, tèxtils, metal·lúrgiques i químiques. De fet, Sant Josep es configurà com un raval industrial, però la posterior desaparició de moltes fàbriques, així com la densificació de la població, li han donat un caràcter residencial. Actualment, el barri viu una revitalització urbanística amb la construcció de noves zones de vivendes, com les que s'estan edificant. El Centre Cultural Tecla Sala, que acull la Biblioteca Central de l'Hospitalet, potencia també aquest nou espai ciutadà. Edificis com l'esmentat centre cultural, o d'altres com Vilumara o Cosme Toda, són una bona mostra del patrimoni històric hospitalenc i recorden el passat industrial del barri. Sant Josep compta, a més, amb monuments urbans destacats com una escultura de Josep Guinovart al Parc de la Serp, escenari aquest de la festa major del barri, la primera que és del calendari festiu de la ciutat, ja que té lloc a principis de maig.


Transport Públic La estació de Sant Josep dels FFCC i la xarxa d'autobusos urbans i interurbans són els principals medis de transport dels que disposa.


Dades del barri Superficie 0,63 km2 Població 20.207 habitants Densitat demogràfica 35.256 hab/km (dades del 2006)