Vés al contingut

Usuari:DeadpoolCin/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Ràdio Silenci és la ràdio municipal de la Garriga. L’Ajuntament del poble va rebre el 2004 la freqüència, de manera provisional, al 107.4 de la FM. Va començar a emetre permanentment el novembre de 2011 amb Marc Querol a la direcció. L’estudi es troba al tercer pis de les Galeries Banys. En els últims anys ha rebut diversos premis.

Ràdio Silenci
Localització C/Banys, 8-10, 3r Pis, 08530 La Garriga, Barcelona

Àrea de difusió Vallès Oriental, Catalunya

Freqüència 107.4 FM

Primera emissió 23 d'abril de 1983

Format FM

Idioma Català

Director Marc Querol


HISTÒRIA

Ens hem de remuntar al novembre de 1952 per entendre que és actualment Ràdio Silenci. Aquell any mossèn Josep Girona va iniciar un projecte des de la rectoria per posar en marxa l’emissora municipal de la Garriga. Es feien emissions al migdia i al vespre dirigides per l’actor Francesc Plana. Ja al gener del 1953 i lligada al Movimiento franquista neix a Can Sala Ràdio la Garriga dirigida per Jaume Viñallonga. Aquesta emetia vespres feiners i tardes dels festius. El 13 de març de 1960 sorgeix l’Emissora Parroquial de la Garriga amb el lema Adveniat Regnam Tuum (vingui a nosaltres el teu regne) als baixos de la Casa d’Acció Catòlica, serà dirigida per Antoni Planas.

El 1983 s’inicia la primera etapa de Ràdio Silenci, a Can Sala, dirigida per Quim Solé al 103.3 de la FM. Era la tornada a les emissions al poble i la primera temporada va debutar a la diada de Sant Jordi, el 23 d’abril, i va acabar el desembre. Es feien programes com Avui mercat o Som dissabte.

Va ser reconeguda com a emissora municipal per l’Ajuntament de la Garriga, amb Núria Albó com a alcaldessa, el 23 de gener de 1984. La segona temporada dona començament el 29 d’abril amb 57 col·laboradors, només s’emet divendres, dissabte i diumenge al 101.3 del dial. Aquesta etapa va acabar de manera brusca l’any 1986 quan la ràdio va fer una campanya en contra de la creació d’un abocador d’escombraries al municipi. Això va portar a l’Ajuntament de la Garriga, amb Albó encara al capdavant, a tancar-la.

L’etapa que dura fins avui va arrencar el 31 de maig del 2000 de la mà de Susanna Ginesta, que movent fils va aconseguir formar una associació per tornar a muntar la ràdio municipal. Es van dir Amics de Ràdio Silenci, eren 15 al principi i es van reunir al gimnàs-sala polivalent de l’IES Vil·la Romana. La primera emissió provisional va ser durant la Festa Major d’aquell any, del 26 al 30 de juliol, al pati de Can Sala. Susanna Ginesta era la presidenta i en formaven part Jordi Sánchez, Daniel Carreras, Frederic Moreno, Núria Vilarnau, Bet Carreras, Maria Bonastre, Pep Codina, Mariel Sangrà, Àlex Muñoz, Jesús Granados, Solange Moreno, Jordi Figueras, Pep Berruezo i Maria Nicolau.

Fins al 2004 van fent emissions provisionals durant la Festa Major sempre des del 98.0 de la FM i de la planta baixa del Centre Cultural Can Pibernat, ja amb uns 50 col·laboradors. Per poder engegar Ràdio Silenci requerien d’una freqüència de ràdio municipal, fer aquesta sol·licitud a la Generalitat va ser aprovada per unanimitat pel ple municipal el 2 de març de l’any 2004. Es crea una comissió consultiva amb membres de tots els partits que formen la cambra municipal i un representant d’Amics de Ràdio Silenci per escollir el model de gestió de l’emissora. El 18 de juliol es signa un conveni per la cessió de les instal·lacions a l’associació, aquestes acaben sent al tercer pis de les Galeries Banys.

Aquests estudis han estat fins l’actualitat l’espai de producció principal de Ràdio Silenci. L’associació va prendre possessió del local el 25 d’octubre del 2004 coincidint amb el quart aniversari de l’entitat. El 30 de novembre del mateix any reben la freqüència provisional d’emissora municipal al 107.4 de la FM. Les emissions en proves comencen el 21 de gener de 2005, just tres dies després que es col·loqués l’antena a la teulada de les Galeries Banys. És un començament entrebancat ja que pateixen interferències amb Grama Ràdio al 107.4 FM i es demana des de l’Ajuntament canviar la freqüència a la Generalitat. A causa d’aquest problema comencen les emissions per internet. El 7 de juny s’aproven els estatuts de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació, del qual forma part Ràdio Silenci.

Aquell any també es fa l’emissió provisional durant la Festa Major però el fet a destacar és que l’11 d’octubre s’escull el Consell d’Administració de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació (OAMC) de la Garriga. Aquesta gent s’havia d’encarregar de la ràdio municipal, la web de l’Ajuntament, el butlletí municipal i el canal de TDT.

El 29 de gener de 2007 comença a arrencar el projecte per fer emissions permanents i entre l’OAMC i els Amics de Ràdio Silenci condicionen els estudis per començar el maig. El 7 de setembre Ràdio Silenci s’incorpora a la Federació de Ràdios Locals de Catalunya. Un any més tard i ja amb Marc Querol com a director, comença la primera temporada completa de Ràdio Silenci, amb una programació continuada.

El 3 de desembre de 2009 es presenta una queixa formal a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per tal de solucionar els problemes d’interferències amb Grama Ràdio. El novembre de 2011 el ministeri d’Indústria fa tancar Grama Ràdio per aquest problema i Ràdio Silenci inicia una nova etapa sense entrebancs.


PREMIS

-       Premis Ràdio Associació 2014 pel programa Colors primaris de Raquel Iniesta

-       La Xarxa de Comunicació Local de la qual forma part Ràdio Silenci guanya el premi Nacional de Comunicació en la categoria de mitjans de proximitat 2014

-       Premi de Comunicació Eugeni Xammar 2016 per part d’Òmnium Cultural pel programa Sona en català

-       Premi Ràdio Associació a l’Excel·lència 2018 junt amb altres desenes de ràdios per a cobertura dels fets de l’1 d’octubre de 2017

REFERÈNCIES

Tota la informació ha estat extreta de la web de Ràdio Silenci amb link: https://www.radiosilenci.cat/#!/page/historia


Categoria:Ràdio en català