Usuari:ElFalleret/Anàlisi Genètica Evolutiva Molecular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Anàlisi Genètica Evolutiva Molecular ( MEGA les seues sigles en anglés) és un programari informàtic per dur a terme anàlisis estadístiques d'evolució molecular i per construir arbres filogenètics . Inclou molts mètodes i eines sofisticades per a la filogenòmica i la filomedicina . Té llicència com a programari gratuït propietari . El projecte per desenvolupar aquest programari fou iniciat pel lideratge de Masatoshi Nei al seu laboratori de la Universitat Estatal de Pennsilvània en col·laboració amb el seu estudiant de postgrau Sudhir Kumar i el seu company postdoctoral Koichiro Tamura. [1] Nei escrigué una monografia (pp. 130) exposant l'abast del programari i presentant nous mètodes estadístics que s'inclogueren a MEGA. Tot el conjunt de programes informàtics fou escrit per Kumar i Tamura. Aleshores, els ordinadors personals no tenien la capacitat d'enviar la monografia i el programari electrònicament, de manera que es lliurà per correu postal. Des del principi, MEGA estava pensat per ser fàcil d'utilitzar i incloure només mètodes estadístics sòlids.

La versió 2 de MEGA (MEGA2), que tingué una investigadora addicional, Ingrid Jakobson, com a coautora, fou llançada el 2001. [2] Tots els programes informàtics i els fitxers readme d'aquesta versió es podien enviar electrònicament a causa dels avanços de la tecnologia informàtica. Al voltant d'aquesta època, el lideratge del projecte MEGA va ser assumit per Kumar (ara a la Universitat de Temple ) i Tamura (ara a la Universitat Metropolitana de Tòquio ). La monografia Molecular Evolutionary Genetics Analysis s'utilitzà sovint com a llibre de text per a noves maneres d'estudiar l'evolució molecular.

MEGA s'ha actualitzat i ampliat diverses vegades i actualment totes aquestes versions estan disponibles al lloc web de MEGA. La darrera versió, MEGA7, s'ha optimitzat per utilitzar-la en sistemes informàtics de 64 bits . MEGA està en dues versions. Hi ha disponible una interfície gràfica d'usuari com a programa natiu de Microsoft Windows. Hi ha disponible una versió de línia d'ordres, MEGA-Computing Core (MEGA-CC), per a operacions natives multiplataforma. El mètode és àmpliament utilitzat i citat. Amb milions de descàrregues en tots els llançaments, MEGA apareix citat en més de 85.000 articles. La cinquena versió ha estat citada més de 25.000 vegades en 4 anys. [3]

Referències[modifica]

  1. Kumar, S., K. Tamura, and M. Nei (1993) MEGA: Molecular Evolutionary Genetics Analysis.
  2. Kumar, S., K. Tamura, I. B. Jakobsen, and M. Nei (2001) MEGA2: Molecular Evolutionary Genetics Analysis.
  3. Tamura, K., Stecher, G., Peterson, D., Filipski, A., Kumar, S. (2013) MEGA6: Molecular Evolutionary Genetics Analysis Version 6.0.