Vés al contingut

Usuari:Jolle/Traduccions/Joan III de Bretanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Joan III de Bretanya o Joan III el Bo (nascut el 8 de mars de 1286 a Châteauceaux, actual Champtoceaux i mort el 30 d'abril de 1341 a Caen), fill d'Artur II de Bretanya i de Maria de Llemotges, vescomtessa de Llemotges (la seva primera esposa), fou duc de Bretanya ( 1312- 1341), i comte de Richmond ( 1334- 1341).

Biografia[modifica]

Transport de la tomba de Joan III el Bo i Guerra de successió que va seguir, Grans Cròniques de França de Jean Froissart

Des del seu adveniment, va intentar discutir la legitimitat del matrimoni entre el seu pare i Violant de Dreux (coneguda com Iolanda de Montfort); després va començar un llarg procés contra aquesta sobre l'herència d'Artur II. El 1315, va participar en una campanya de Lluís X l'Hutin contra Flandes. Va ser l'aliat dels reis de França i va combatre en el costat de Felip VI de França a la batalla de Cassel (1328), on va ser ferit.

El 1316, va modificar el seu escut d'armes en benefici d'un escut d'ermini pla que és encara actualment en ús per representar a Bretanya.

Sense fill, tenia un germanastre, Joan II de Montfort (fill de la seva madrastra odiada), com a hereu presumpte; va estar temptat de llegar el ducat a la seva mort al rei però els nobles s'hi van oposar, i llavors va casar a la seva neboda Joana de Penthièvre amb Carles de Blois, nebot del rei de França Felip VI de França.

El 1340, va enviar la seva flota a la batalla naval anomenada de l'Écluse en suport de la flota del rei de França, però aquestes van ser destruïdes pels anglesos. Mentre que marxava a unir-se a Felip VI, va morir a Caen el 1341 [1] tornant de Flandes

El seu rebuig a organitzar la seva successió va provocar a la seva mort la Guerra de successió de Bretanya.

Matrimoni[modifica]

Trasllat de Jean III le Bon

El duc Joan III va tenir tres esposes, però no va tenir cap fill dels seus tres matrimonis.

Notes i referències[modifica]

  1. . Célestin Hippeau, L'abadia de Saint-Étienne de Caen, 1066-1790, Caen, A. Hardel, 1855; pàg. 104



Categoria:Reis i ducs de Bretanya Categoria:Comtes ca:Joan III de Bretanya