Usuari:Juanquintin/taller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Infotaula d'organitzacióInstitució
Institució Familiar d'Educació
Dades
TipusGrup educatiu
ReligióCatólica
Història
Creació1969
Activitat
Alumnat8000 membres (2023)
Professors700 (2023)
Governança corporativa
Part deOpus Dei
Indicador econòmic
FinançamentConcertat - privat

Institució Familiar d'Educació (coneguda també com a Institució) és una institució educativa espanyola d'iniciativa privada que compta amb 13 col·legis a Catalunya i Balears.

Les seves senyes d'identitat són la identitat cristiana, l'educació personalitzada i la separació per sexes del seu alumnat en les etapes de primària i secundària.

Institució Familiar d’Educació es va constituir l’any 1969 per iniciativa d’un grup de famílies amb la finalitat de promoure i gestionar col·legis arreu de Catalunya que oferissin un model educatiu de qualitat, on es valorés les persones per damunt[1]. Els col·legis van ser promoguts per les famílies, perquè es partia del principi que és la família qui genuïnament educa.

Estil de l'organització[modifica]

Segons la seva página web es defineixen "l’estil d’organització és conseqüència de la nostra missió i dels valors que defineixen el nostre caràcter propi i esdevenen l’eix de la nostra cultura corporativa"[2].

Identitat cristiana[modifica]

Els col·legis d’Institució Familiar d’Educació són projectes educatius d’inspiració cristiana, promoguts per famílies animades per Sant Josepmaria Escrivá, fundador de l’ Opus Dei. S’inspira en un sentit cristià de la persona, del món i de la societat per tal de cercar la unió coherent entre fe, pensament i vida, sempre respectant i promovent la llibertat personal de cada un en tots els seus àmbits. I els seus valors son el de l’humanisme cristià.

Excel·lència acadèmica[modifica]

El projecte curricular de les seves escoles vol garantir que cada alumne pugui establir línies de relació entre els aprenentatges que realitza en les diferents disciplines escolars i el bagatge cultural amb què finalitzarà els seus estudis[3].

Una educació de les famílies per a les famílies[modifica]

La participació dels pares en l'educació dels fills és del tot insubstituïble en el projecte educatiu d'Institució[4]. D'aquest principi, se'n deriven altres trets essencials dels col·legis d'Institució, com el tracte personalitzat, la participació de mares i pares en les activitats formatives, les entrevistes amb els preceptors, els matrimonis encarregats de curs[5].

Educació diferenciada[modifica]

Institució ha optat pel model d’educació diferenciada perquè nois i noies tenen diferents ritmes maduratius, diverses psicologies i interessos[6]. Són en tantes coses prou diversos, sobretot a certes edats, com per atendre’ls també de manera diferent[7].

Als col·legis d’Institució, es segueix el “Pla d’igualtat de gènere” per tractar temes relacionats amb el gènere i ensenyar als alumnes a superar els estereotips existents a la societat i que contribueixin a millorar-la[8].

Centres[modifica]

L’octubre de 1969 es va inaugurar el primer col·legi, La Farga a Sant Cugat del Vallès. Alhora, es van anar creant a altres ciutats de Catalunya grups promotors de famílies que sintonitzaven amb el projecte educatiu d’Institució i volien també per als seus fills aquest tipus d’ensenyament. Així, van sorgir Turó (1970) i Aura (1971) a Tarragona[5], La Vall (1972) a Bellaterra. L’any 1973 van obrir les portes Mestral i Montclar a Igualada i el 1976 ho va fer Les Alzines a Girona. Més endavant es va incorporar a Institució el col·legi Airina (1989) de Terrassa.

L’any 1999 va ser inaugurada l’Escola Infantil La Farga i es van incorporar al projecte d’Institució dos col·legis promoguts a Lleida per el grup educatiu: Fomento centros de enseñanza . Aquests dos collegis Terraferma i Arabell van ser constituits en l'any 1967 i 1979 respectivament. Finalment al 2009 Aixa i Llaüt, dos col·legis recentment creats a Mallorca, van entrar a formar part d’Institució[9].

Catalunya[modifica]

Balears[modifica]

Referències[modifica]

  1. S.L, expansion com, Unidad Editorial Internet. «INSTITUCION FAMILIAR DE EDUCACION SA : Encuentra su CIF, nº Teléfono, Sector... en Expansión.com» (en castellà). [Consulta: 2 desembre 2023].
  2. institucio. «Institució Familiar. Escoles concertades a Catalunya i Balears». [Consulta: 2 desembre 2023].
  3. «Colegio Les Alzines (Gerona)» (en castellà), 04-04-2018. [Consulta: 2 desembre 2023].
  4. «La implicación familiar, clave para el éxito educativo» (en castellà), 09-03-2021. [Consulta: 2 desembre 2023].
  5. 5,0 5,1 «El colegio de Tarragona que nació del empeño de unos padres» (en espanyol europeu). [Consulta: 2 desembre 2023].
  6. «El Pais». [Consulta: 2 desembre 2023].
  7. Ministerio de Educación, 2015.
  8. Vicens, Laia. «Seis escuelas del Opus mezclarán niños y niñas en la ESO para no perder la subvención» (en castellà), 16-02-2022. [Consulta: 2 desembre 2023].
  9. «Directoris de centres educatius». [Consulta: 2 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]