Vés al contingut

Usuari:Martoona 6

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Imago clipeata (en plural imagines clipeatae) és l'expressió llatí, traduïble literalment com imatge-escut, que designa als retrats circumscrits en un marc circular, anomenats així per la seva similitud amb els escuts rodons (clipeus). El seu ús era el privilegi de les famílies ricas.

Inicialment, les grans imatges eren màscares mortuorias modelades en cera sobre el rostre dels difunts, que es van portar pels seus parents propers en la processó funerària. Amb el temps, es van reemplaçar per medallons. Al igual que les màscares, les imatges clipeata es conservaven a l'atri, dins dels armaris o nínxols, cadascuna d'elles acompanyada d'un text que indicava nom, títols i gestos (títol i elogi).

Aquest tipus de retrat es troba tant a la iconografia funerària romana1 com a la paleocristiana (per exemple, als sarcòfags) 2 com en l'imaginari oficial (per exemple, els retrats dels cònsols en els consells díptics) .3 Aquestes imatges van tenir un paper important en la història de l'art romà, desenvolupant el model de retrat realista.

La imago clipeata prefigura el format tondo propi del Renaixement