Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Bot (embarcació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Embarcació auxiliar de la goletaAdventuress

Un bot [1] és una embarcació de petita eslora (sense coberta) amb capacitat per surar i moure's a l'aigua, ja sigui dirigit o no pels seus ocupants. Respon a les necessitats de via marítima o fluvial i ofereix diverses activitats com el transport de persones o mercaderies, les guerres navals, la pesca, la navegació o altres serveis com ara la seguretat d'altres vaixells. Eren, i encara se segueixen construint, a força de fusta, ja que aquesta té bones característiques de impermeabilitat, a més de ser resistent als canvis de humitat als quals es veurà sotmesa durant la vida útil de l'embarcació. Des de fa temps també és possible trobar Bots fabricats amb fibra de vidre.

La seva propulsió pot ser a rem, a vela o motor.

S'usen per a realitzar travessies de curta distància, principalment per a la pesca tradicional, el turisme, esbarjo i com a mitjà de seguretat portant-los en embarcacions més grans per evacuar casos de emergència.

Tipus[modifica]

Un pram noruec
Optimist
Llanxa pneumàtica fent ràfting
Bots salvavides en un vaixell de passatgers
Bot manejat amb rems
Un Bot motoritzat amb seients i consola

Bot salvavides[modifica]

Bot salvavides és un bot rígid o inflable dissenyada per salvar les vides de les persones en cas de problemes al mar. El terme s'aplica tant als bots que es mantenen en port o a prop d'aquest, utilitzats per auxiliar un vaixell que tingui problemes, així com als bots portats per vaixells grans, que permeten al passatge i a la tripulació escapar en cas d'emergència. El primer bot especialitzat a salvar vides va ser provat al riu Tyne el 29 de gener de 1790. Tant William Wouldhave com Lionel Lukin van afirmar ser l'inventor del mateix. Un exemple d'un bot salvavides primitiu és el Landguard Fort Lifeboat de 1821, dissenyat per Richard Hall Gower. Els bots salvavides inflables poden estar equipats amb bombones de diòxid de carboni o bombes mecàniques per facilitar el seu ompliment. D'aquesta forma, un mecanisme infla ràpidament el pot|bot, mentre l'allibera del vaixell mare. Els avions comercials estan obligats a portar bots salvavides inflables en cas d'un amerizaje d'emergència. També es tenen en plataformes petrolíferes i similars.

Bot inflable[modifica]

Un bot inflable (tipus "zòdiac"), és una embarcació molt segura i s'utilitza en tasques de salvament i també en ràfting perquè té una gran resistència als cops. La capacitat és de sis o vuit persones, que van assegudes a les vores de la llanxa. Els tripulants disposen d'unes subjeccions per als peus, per la qual cosa resulta realment fàcil mantenir l'equilibri quan arriben els sots i els bruscs moviments del corrent.

Optimist[modifica]

L'Optimist és una embarcació de vela esportiva per a nens dissenyada l'any 1947. Ràpidament es va convertir en l'embarcació d'inici a la navegació a vela, per excel·lència. És una nau simple, estable, i, alhora, competitiu. El nombre d'unitats existents al voltant del món supera les 250.000, i més de 100 països estan representats en la International Optimist Dinghy Association. L'Optimist va ser dissenyat per Clark Mills en 1947. El disseny original va tenir el seu origen en una popular embarcació la forma de la qual s'assemblava a una caixa de sabó que molts nens en Clearwater, Florida, usaven. Es va tornar popular ràpidament a l'àrea, però va arribar fama internacional quan el navegant danès Axel Dooomsgard va visitar els Estats Units, i va començar a promoure el seu ús a Escandinàvia primer, i en la resta del món després.

Bots de rem de competició[modifica]

En l'esport del rem s'usen uns bots amb algunes característiques especials destinades a aconseguir la màxima velocitat quan són moguts per la força humana dels esportistes. Són Bots fins construïts normalment en fibra de vidre o carboni (originalment en fusta), amb capacitat per a diversos remers segons modalitats (1,2 4 o 8 en el rem olímpic), que se sentin mirant a popa i mouen el bot usant els rems.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bots