Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Cotxe elèctric

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Superesportiu elèctric Tesla Roadster, va iniciar la seva producció en sèrie el 2008

Un cotxe elèctric és un vehicle elèctric impulsat per un o més motors elèctrics. La tracció pot ser proporcionada per rodes sobre hèlixs impulsades per motors rotatius, o en altres casos utilitzar un altre tipus de motors no rotatius, com els motors lineals, els motors inercials, o aplicacions del magnetisme com a font de propulsió, com és el cas dels trens de levitació magnètica.

A diferència d'un motor de combustió interna que està dissenyat específicament per a funcionar cremant combustible, un cotxe elèctric obté la tracció dels motors elèctrics, però l'energia pot ser subministrada de les maneres següents:

  • Alimentació externa del vehicle durant tot el seu recorregut, amb una aportació constant d'energia, com és comú en el tren elèctric i el trolebús.
  • Energia generada a bord usant energia nuclear, com són el submarí i el portaavions nuclear.
  • Energia generada a bord usant energia solar generada amb plaques fotovoltaiques, que és un mètode no contaminant durant la producció elèctrica, mentre que els altres mètodes descrits depenen de si l'energia que consumeixen prové de fonts renovables per poder dir si són o no contaminants.
  • Energia elèctrica subministrada al vehicle quan està aturat, que és emmagatzemada a bord amb sistemes recarregables, i que després consumeixen durant el seu desplaçament. Les principals formes d'emmagatzematge són:
  • Energia proporcionada al vehicle en forma d'un producte químic emmagatzemat en el vehicle que, mitjançant una reacció química produïda a bord, produeix l'electricitat per als motors elèctrics. Exemple d'això és el cotxe híbrid no endollable, o qualsevol vehicle amb pila de combustible.
  • Energia química emmagatzemada a les bateries com en l'anomenat cotxe elèctric de bateria, especialment en bateries de liti que sembla ser la tecnologia més madura avui dia. Cal destacar les noves inversions que s'estan fent en el jaciment de liti (Salar d'Uyuni - Bolívia) per a la fabricació d'aquestes bateries.

També és possible disposar de vehicles elèctrics híbrids, on l'energia prové de múltiples fonts, com ara:

    • Emmagatzematge d'energia recarregable i un sistema de connexió directa permanent.
    • Emmagatzematge d'energia recarregable i un sistema basat en la crema de combustibles, inclou la generació elèctrica amb un motor d'explosió i la propulsió mixta amb motor elèctric i de combustió.
Mitsubishi i MiEV, es planeja la seva sortida al mercat per a 2010 [1]
El General Motors EV1 tenia un abast de 240 km amb bateries de NiMH el 1999.
El Toyota RAV4 EV posseïa 24 bateries de 12V, amb un cost operacional equivalent a 165 milles per Gallon amb els preus de la gasolina d'US de 2005.
REVA és el cotxe elèctric més venut al món. [2]

Història[modifica]

1912 Anunci de l'Detroit Electric
Thomas Edison i un cotxe elèctric a 1913 (cortesia de National Museum of American History)
Un cotxe elèctric i una antiguitat en l'exposició de cotxes de Toronto el 1912
Camille Jenatzy en un cotxe elèctric La Jamais Content, 1899
1973, cotxe elèctric urbà de la General Motors amb un carregador de bateries en el primer simposi de desenvolupament de sistemes d'energia de baixa contaminació.

El cotxe elèctric va ser un dels primers automòbils que es van desenvolupar, fins al punt que van existir petits vehicles elèctrics anteriors al motor de quatre temps sobre el qual Dièsel (motor dièsel) i Benz (gasolina), van basar l'automòbil actual. Entre 1832 i 1839 (l'any exacte és incert), l'home de negocis escocès Robert Anderson, va inventar el primer cotxe elèctric pur. El professor Sibrandus Stratingh de Groningen, en els Països Baixos, va dissenyar i va construir amb l'ajuda del seu assistent Christopher Becker vehicles elèctrics a escala reduïda el 1835.

La millora de la pila elèctrica, per part dels francesos Gaston Planté el 1865 i Camille Faure el 1881, va aplanar el camí per als vehicles elèctrics. A l'Exposició Mundial del 1867 a París, l'inventor austríac Franz Kravogl va mostrar un cicle de dues rodes amb motor elèctric. França i Gran Bretanya van ser les primeres nacions que van recolzar el desenvolupament generalitzat de vehicles elèctrics. Al novembre de 1881 l'inventor francès Gustave Trouvé va presentar un automòbil de tres rodes a l'Exposició Internacional de l'Electricitat de París.

Just al final del segle xix, abans de la preeminència dels motors de combustió interna, els automòbils elèctrics van realzar registres de velocitat i distància notables, entre els quals destaquen la ruptura de la barrera dels 100 km/h, per Camille Jenatzy el 29 abril de 1899, que va aconseguir una velocitat màxima de 105,88 km/h.

Els automòbils elèctrics, produïts als Estats Units per Anthony Electric, Baker, Detroit, Edison, Studebaker, i altres durant els principis del segle XX van tenir relatiu èxit comercial. A causa de les limitacions tecnològiques, la velocitat màxima d'aquests primers vehicles elèctrics es limitava a uns 32 km/h, per això van ser venuts com a cotxe per a la classe alta i amb freqüència es comercialitzen com a vehicles adequats per a les dones a causa de la seva conducció neta, tranquil·la i fàcil, especialment en no requerir l'arrencada manual amb maneta, que sí que necessitaven els automòbils de gasolina de l'època

A Espanya els primers intents es remunten a la figura d'Emilio de la Quadra. Després d'una visita a l'Exposició Internacional de l'electricitat per motius professionals, es va interessar per aquests motors després d'haver quedat sorprès per les carreres celebrades en el circuit París-Bordeus-París el 1895. A través de la companyia "Cia General de cotxes-automòbils Emilio de la Cuadra S." construirà diversos prototips de vehicles elèctrics. No obstant això, la falta de tecnologia i recursos materials i econòmics va provocar que rebutgés tots els projectes i fabriqués una dotzena d'automòbils amb motor d'explosió, sota el nom de La Quadra. L'empresa va tancar el 1901 a causa de la manca de diners i una vaga.

La introducció de l'arrencada elèctrica del Cadillac el 1913 va simplificar la tasca d'arrencar el motor de combustió interna, que abans d'aquesta millora resultava difícil i de vegades perillós. Aquesta innovació, juntament amb el sistema de producció en cadenes de muntatge de forma massiva i relativament barata implantat per Ford des de 1908 va contribuir a la caiguda del cotxe elèctric. A més les millores es van succeir a major velocitat en els vehicles de combustió interna que en els vehicles elèctrics.

A finals de 1930, la indústria de l'automòbil elèctric va desaparèixer totalment, quedant relegada a algunes aplicacions industrials molt concretes, com muntacàrregues (introduïts el 1923 per Yale), carretons elevadors de bateria elèctrica, o més recentment cotxes de golf elèctrics, amb els primers models de Lektra el 1954.

Fonts d'energia[modifica]

És important distingir entre font d'energia i vector energètic. Les fonts d'energia són convertibles en formes de energia aprofitable i es troben de manera natural al planeta, mentre que els vectors energètics també són convertibles en energia aprofitable, en els que cal invertir energia provinent d'una font energètica per a fabricar-los, per posteriorment recuperar-la a voluntat.

Les fonts d'energia n'hi ha de quatre classes:

  • Les fonts gratuïtes d'energia (energia renovable) són aquelles en les quals la força de conversió d'energia prové de l'entorn. Aquesta font inclou l'energia solar, eòlica, hidràulica, geotèrmica, mareomotriu, gradient tèrmic i energia blau, generalment no contaminen.
  • Les fonts d'energia renovable contaminant són aquelles que alliberen agents tòxics durant el procés d'obtenció d'energia, però són agents que havien estat absorbits de l'entorn per les plantes i animals dels que s'obté l'energia, pel que al final no es han afegit substàncies tòxiques a l'entorn. Exemples d'aquesta font són el oli vegetal, el metà de la compost a, els excrements dels animals, la llenya o el carbó de fusta.
  • Les fonts d'energia atòmica es basen en el principi de convertir matèria en energia, provinent de la transformació del nucli atòmic, mitjançant la fissió o la fusió nuclear. Es poden produir residus perillosos, i enormes quantitats d'energia, per la qual cosa es requereix d'un major coneixement científic per al seu maneig apropiat.
  • Les fonts d'energia fòssil de combustió, extretes de jaciments naturals finits acumulats durant molt de temps, és una forma d'energia química, producte de milions d'anys de la vida terrestre, com són el petroli, el gas natural i el carbó mineral, fins ara l'energia s'ha obtingut per piròlisi,

Com a productes de la descomposició dels compostos orgànics a cremar-los, s'obté diòxid de carboni en combustió completa, o monòxid de carboni si és incompleta, a més d'òxids de nitrogen i sofre, entre altres. Els quals poden arribar a dosis letals en l'atmosfera.

Aquestes fonts d'energia estan ordenades de menys a més contaminants durant el procés d'obtenció d'energia, però cal puntualitzar que absolutament totes les fonts produeixen alguna contaminació, algunes només en la fabricació del mecanisme d'obtenció de l'energia, i altres durant tot el procés d'obtenció, de manera que un cotxe elèctric serà més o menys contaminant en funció de quina d'aquestes hagi estat la seva font última d'energia.

En el cas de vehicles que utilitzen un vector energètic, com és ara el hidrogen, el seu grau de contaminació dependrà de com s'hagi obtingut aquest hidrogen, perquè en estat natural només es troba combinat amb altres elements, i per aïllar-hi d'invertir molta energia. Els mètodes actuals de producció són la hidròlisi ​​l'aigua, mitjançant electricitat, el refinat del gas natural per aïllar l'hidrogen, procés que allibera el CO 2 del gas. A més, algunes companyies investiguen altres mètodes per obtenir l'hidrogen, com la fotosíntesi d'algues especials que l'alliberen de l'aigua oa través de plaques solars, com investiga el fabricant d'automòbils japonès Honda, l'única firma que ha obtingut l'homologació per començar a comercialitzar el seu cotxe elèctric de pila de combustible d'hidrogen, el FCX Clarity, al Japó i els Estats Units en 2008.

Són estacions de servei on les actuacions o cotxes elèctrics on poden canviar les bateries i el conductor no té ni tan sols de baixar del vehicle, tot aquest procés en menys de dos minuts.

Les electrineres pretenen completar les necessitats de proveïment dels cotxes elèctrics per a distàncies llargues. Encara que es evoluciona a marxes forçades per una gran pressió especulativa per tal de guanyar la cursa d'abastar primer el mercat d'automòbils elèctrics a gran escala, l'autonomia de les bateries comercials amb prou feines arriba als 100 quilòmetres.

Consum[modifica]

Els vehicles elèctrics destaquen pel seu alt rendiment en la transformació de l'energia elèctrica de la bateria en l'energia mecànica amb la qual es mourà el vehicle (60-85%), respecte al rendiment de la transformació de l'energia del dipòsit de benzina l'energia mecànica que mou un vehicle de gasolina (15-20%). [3] El present i futur de les bateries del cotxe elèctric sembla passar per la bateria d'ió de liti, que cada vegada es fabrica amb major densitat de càrrega i longevitat permetent moure motors més potents, encara que per ara l'autonomia mitjana d'un utilitari elèctric es troba al voltant dels 150 km. No obstant això, esportius elèctrics més cars han aconseguit augmentar aquesta autonomia fins als 483 km, com el model de 70 kWh del Tesla Roadster.

Amb l'objectiu de saber el consum que suposa el cotxe elèctric cada 100 km, en la següent taula figuren els principals vehicles elèctrics sortits i per sortir en un curt termini de temps i el consum de kWh de la bateria per cada 100 km de cadascun d'ells i de la mitjana.

KWh B /100km que consumeixen els principals vehicles elèctrics
Model Autonomia (kWh) Autonomia (km) kWh Bateria /100km
Reva L-ion [4] 11 120 9,17
Think City [5] 25 200 12,50
Mitsubishi i-Miev [6] 16 130 12,31
Citröen C-Zero [7] [8] 16 130 12,31
Renault Fluence ZE [9] 22 160 13,75
Nissan Leaf [10] 24 160 15,00
Tesla Roadster 42 42 257 16,34
Tesla Roadster 70 [11] 70 483 14,49
MITJANA 28,25 205 13,78

Entenem amb això, que el consum mitjà cada 100 km d'un cotxe elèctric actualment és de 13,78 kWh. Però, només és el consum dels kWh que conté la bateria. Com que el procés de càrrega de la bateria o el transport i distribució de l'electricitat tenen pèrdues causades per no tenir un rendiment perfecte, la quantitat de kWh que necessiten extreure d'una presa de corrent o que es fabriquen a la central elèctrica són una mica superiors. Per obtenir-hem d'atendre a la següent taula de rendiment del pas de l'electricitat per cada element del sistema que va des de la enegria del medi fins a l'energia mecànica que mou el vehicle.

Rendiment/Eficiència del cotxe elèctric a Espanya [12]
Sistema Notació Rend. (%)
Central (Ponderació) η g 48,47
Transport i Distrib. η t 93,70
Convertidor Elèctric η c 97,00
Bateria η b 98,80
Rend. Endoll-Bateria Η c · η b 95,84
Rend. Central-Bateria Η t · η c · η b 89,80
Sist. Mec. Vehicle η mec 80,00
Motor i Sist. Elèc. η m 88,30
Rend. Bateria-E Mec Η mec · η m 70,64
Rend. Central-E Mec Η t · η c · η b · η mec · η m 63,43
TOTAL (Medi-E Mec ) Η = η g · η t · η c · η b · η mec · η m 30,75

Cal apuntar que η g fa referència al rendiment mitjà de la Eléctrica Española, que ha estat corregida seguint dades extretes la pròpia web, ja que recentment ha situat sobre la mitjana europea, que està al voltant del 38%. [3] Amb això podem calcular l'energia real que ha de passar per cada element del sistema perquè arribin aquests 13,78 kWh a la bateria d'un cotxe elèctric cada 100km.

Consum Cotxe elèctric per cada 100 km en cada part del sistema
kWh I Mec /100km kWh B /100km kWh E /100km kWh < sub> C /100km kWh M /100km
Són els kWh que cada 100 km es transformen en energia mecànica aprofitable, a partir dels 13,78 kWh de la bateria Són els kWh que cada 100 km es consumeixen de la bateria Són els kWh que cada 100 km cal extreure de l ' endoll de càrrega per proporcionar els 13,78 kWh a la bateria. Són els kWh que paguem cada 100km Són els kWh que cada 100km s'han produït a la central per proporcionar els 13,78 kWh a la bateria. Són els kWh empleats per als càlculs de contaminació de kgCO 2 /kWh de les centrals Són els kWh que cada 100 km cal extreure de l ' mitjà per proporcionar els 13,78 kWh a la bateria
9,73 13,78 14,38 15,35 31,66

Així, d'aquests 13,78 kWh consumits de la bateria d'un cotxe elèctric cada 100 km: es transformen en energia mecànica per desplaçar el vehicle 9,73 kWh, caldrà extreure d'una presa de corrent 14,38 kWh, caldrà produir en una central elèctrica 15,35 kWh i serà necessari extreure del medi 31,66 kWh. Pels motius abans apuntats (diferent η g respecte d'Europa) la dada dels 31,66 kWh és només vàlid per a Espanya, mentre que com a mitjana Europea seria una mica superior, al voltant de 40 kWh.

Com que es necessita s'extraurà de la presa de corrent 14,38 kWh per recórrer 100 km en un cotxe elèctric, aquest serà el nombre de kWh que apareixerà a la factura per cada 100 km recorreguts. I, estant a Espanya el cost per kWh per a petits consumidors en aproximadament 0,115 . [13] El cost que suposa proporcionar l'energia necessària a un cotxe elèctric a Espanya és d'uns 1,65 /100 km.

Aquesta dada és un dels punts forts dels vehicles elèctrics a bateries. Comparant-lo amb el consum d'un vehicle equipat amb un motor de combustió interna, és veritablement avantatjós. Per exemple: un petit utilitari amb un motor dièsel (Renault Clio DCI), combinant recorregut urbà i extra-urbà consumeix 4,7 L/100 km. [14] La qual cosa, amb el cost actual del gasoil (uns 1,15 /L [15]), suposa 5,4 /100 km.

Fins i tot és una despesa per quilòmetre molt petit comparant-lo amb un vehicle híbrid. L'Toyota Prius té un consum mitjà homologat en circuit combinat de 3,9 l/100km, [16] només una mica inferior al de l'utilitari convencional. En euros suposaria un cost de 4,5 /100 km.

Contaminació[modifica]

La contaminació de tot vehicle (elèctric o no) ha de comptabilitzar sumant les emissions directes, que són les emissions que produeix el propi motor del vehicle, i les emissions indirectes, que són les emissions produïdes en sistemes externs al vehicle però fonamentals per aquest per proporcionar- l'energia necessària per a funcionar. Encara que un cotxe elèctric no produeix emissions contaminants durant el seu funcionament, la generació d'energia elèctrica necessària per moure el cotxe elèctric dóna lloc a emissions contaminants i al consum de recursos no renovables en major o menor mesura, depenent de com s'hagi generat aquesta energia elèctrica, com queda vist a dalt. Un cas particular és el dels vehicles que utilitzen electricitat renovable com a font d'energia primària (aquest és el cas dels vehicles recarregats per electricitat solar, també coneguts com solar-charged Vehicle ). Així mateix, durant la generació, el transport i la transformació d'energia elèctrica es perd part de l'energia, de manera que l'energia útil és inferior a l'energia primària, com s'ha vist abans. El mateix passa amb el petroli, que a més de les despeses de transport a causa de la diferència geogràfica dels llocs de producció i de consum, cal transformar en refinerias en els diferents productes derivats del petroli, incloent els carburants.

En la següent taula es mostra la quantitat de kWh que produeix cada tipus de central de la Elèctrica Espanyola, la seva rellevància, els kg de CO 2 que s'emeten per cada kWh produït en cada tipus de central i els kg de CO 2 que cal emetre a la central perquè un cotxe elèctric recorri 100km, d'acord amb que (com figura en C3% ADculo_el% C3% A9ctrico # Consum taules anteriors) perquè un cotxe elèctric recorri 100 km és necessari produir 15,35 kWh a la central elèctrica.

Balanç elèctric i emissions d'Espanya 2010 (fins el 20 d'abril) [17]
Centrals REE Energia (MWh) Energia (%) kgCO2/kWh kgCO2/100km
Hidràulica 17.360.755 19,93 0,000 0,000
Nuclear 18.055.812 20,72 0,000 0,000
Carbó 4.551.776 5,22 0,950 0,762
Fuel+Gas 414.844 0,48 0,700 0,051
Cicle Combinat 17.158.538 19,69 0,370 1,118
Eòlica 15.316.833 17,58 0,000 0,000
Resta Règim Especial 14.271.036 16,38 0,270 0,679
TOTAL 87.129.594 100,00 0,170 2,610

Amb això, sent les emissions de la xarxa elèctrica d'Espanya el 2010 (de l'1 de gener al 20 d'abril) de 0,17 kgCO 2 /kWh, un cotxe elèctric tindrà unes emissions indirectes (i totals) de 2,61 kgCO 2 /100km. D'altra banda, a Europa s'estima que la mitjana d'emissions de la xarxa elèctrica és actualment (2009) d'uns 0,43 kgCO 2 /kWh [18] el que comporta unes emissions del cotxe elèctric a Europa d'uns 6,6 kgCO 2 /100km. No obstant això, es calcula que des d'ara aquestes xifres descendeixin gradualment, de manera que el 2030 les emissions mitjanes de la xarxa elèctrica a Europa siguin de 0,13 kgCO 2 /kWh [19] (enfront dels 0,43 actuals), el que, unit al major rendiment dels motors en aquesta època (uns 11 kWh C /100km el 2030 [20]), aconseguirà que el 2030 les emissions mitjanes europees del cotxe elèctric siguin d'uns 1,43 kgCO 2 /100 km (enfront dels 6,6 actuals).

Cal apuntar que les emissions de CO 2 /kWh de l'Elèctrica Espanyola estan tenint un ràpid i sobtat descens des de 2007, any en què es van emetre 0,368 kgCO 2 /kWh, que comparat amb els 0,170 kgCO 2 /kWh de 2010, suposa una reducció del 53,8% de les emissions per kWh en només 3 anys. El 2007 un cotxe elèctric a Espanya hauria emès 5,64 kgCO 2 /100km, enfront dels 2,61 del 2010. Aquest ràpid descens en les emissions de CO 2 /kWh a Espanya es deu principalment al desús de les centrals de carbó (les més contaminants), que del 1995 al 2007 han passat de suposar el 41,6% a suposar només el 25,6% de la producció total d'energia elèctrica, per a després reduir dràsticament aquest percentatge des de llavors fins al 2010, i en la seva rellevància actualment (2010) en el 5,2%. Les centrals nuclears mantenen una rellevància constant al voltant del 20%, les eòliques mantenen un ascens gairebé lineal i les de cicle combinat modifiquen la seva producció segons abundi o escassegi l'energia procedent de les centrals hidràuliques (la producció depèn de factors climàtics no controlables).

Convé comparar les xifres anteriors de contaminació del cotxe elèctric amb les del vehicle de motor de gasolina per fer-nos una idea de la relació entre uns i altres en termes d'emissions. Tal com s'ha calculat amb el cotxe elèctric (només que aquest no té emissions directes, només indirectes), les emissions que s'exposen a continuació són les emissions totals del vehicle de motor de combustió, és a dir, les directes (les que proporciona el fabricant) més les indirectes (que són aproximadament una addició d'un 15%, a causa emissions en el refinament del petroli, trasnporte, etc [19]). Així, les emissions totals d'un utilitari petit de motor dièsel (Renault Clio DCI) són de 13,8 kgCO 2 /100km (12 d'emissions directes), [14] les de les noves matriculacions a Espanya el 2009 són d'uns 16,0 kgCO 2 /100 km (13,9 [21] d'emissions directes) i les emissions del parc automobilístic mitjà actual (2009) d'Europa són d'uns 18,4 kgCO 2 /100km (16,0 d'emissions directes). [19]

Integració en la xarxa elèctrica[modifica]

La recàrrega massiva de vehicles elèctrics generarà una demanda important sobre el sistema elèctric. Perquè el balanç ambiental de la introducció del cotxe elèctric sigui beneficiós, es requereix un cert grau de flexibilitat en les formes de recàrrega, així com una gestió intel·ligent de les càrregues en funció de la disponibilitat de generació renovable. Un pas més enllà seria la utilització de les bateries dels vehicles elèctrics com a mitjà d'emmagatzematge remot que pugui injectar energia a la xarxa quan fos necessari i el grau de càrrega i pla d'utilització del vehicle ho permeten. [22]

Promoció[modifica]

Diverses entitats públiques concedeixen subvencions, exempcions d'impostos i rebaixes fiscals als vehicles elèctrics.

Reconeixent la necessitat de reinventar l'automòbil, el president de Estats Units, Bill Clinton, va anunciar el 1993 un projecte conjunt del govern i la indústria automobilística nord-americans per dissenyar l'acte del futur. Va dir: "Tractarem de posar en marxa el programa tecnològic més ambiciós que mai hagi tingut la nostra nació". Queda per veure si s'aconsegueix "crear el vehicle ecològic d'eficiència perfecta per al segle xxi". Encara que a un cost enorme, s'esperava fabricar un prototip en el lapse d'una dècada. Alguns fabricants estan treballant en models que combinen l'ús de gasolina i electricitat. A Alemanya en els anys 90 ja existien costosos automòbils esportius elèctrics capaços d'assolir la velocitat de 100 quilòmetres per hora en nou segons, i s'espera arribar a 180 quilòmetres per hora, però, quan han recorregut 200 quilòmetres cal recarregar les bateries almenys durant tres hores. S'espera que la investigació progressi molt més en aquest camp.

Unió Europea[modifica]

Al Paper Blanc sobre Transport 2050, la Unió Europea estableix que: [23]

  • No hi haurà cotxes de combustió en el centre de les ciutats per a 2050, amb l'objectiu intermedi que en 2030 la meitat dels vehicles siguin elèctrics
  • Un 40% de tall d'emissions de vaixells i un ús del 40% de combustibles de baix carboni en aviació
  • I un canvi d'un 50% de viatges de mitja distància, tant de passatgers com de mercaderies, des de la carretera al tren i altres modes de transport

Es preveu la creació d'un Àrea Única de Transport Europeu.

Espanya[modifica]

Lloc per recarregar les bateries d'un cotxe elèctric al costat de la Puerta de Alcalá, a Madrid.

Els vehicles tot-elèctrics estan exempts del impost de matriculació. A la Regió de Múrcia es concedeixen ajuts dins de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya [24] (E4), Pla de mobilitat sostenible, a les corporacions locals i altres administracions públiques, i les empreses, però no als particulars, [25] com succeeix en altres llocs.

El Pla Integral d'Automoció, compost pel Pla de Competitivitat, dotat amb 800 milions d'euros, Pla VIVE II i l'aposta pel vehicle híbrid elèctric, amb l'objectiu que el 2014 circulin per les carretes espanyoles un milió de cotxes elèctrics. Per això, es proposa posar en marxa un programa pilot anomenat Projecte Movele, [26] consistent en la introducció el 2009 i 2010, i dins d'entorns urbans, de 2.000 vehicles elèctrics que substitueixin a cotxes de gasolina i gasoil. [27]

Dins del Projecte Movele, Barcelona farà durant l'any 2009 divuit punts de recàrrega de vehicles elèctrics, que s'ubicaran en diversos aparcaments municipals. [28] [29] Així mateix, a la ciutat comtal se celebra la Fórmula-1. [30] [31]

D'altra banda, la Llei 19/2009, de 23 de novembre, de mesures de la eficiència energètica dels edificis, estableix que per instal·lar a l'aparcament d'un edifici algun punt de recàrrega per a vehicles elèctrics d'ús privat, sempre que aquest se situés en un calaix individual, només es requereix la comunicació prèvia a la comunitat de què es procedirà a la seva instal·lació. El cost d'aquesta instal·lació serà assumit íntegrament per l'interessat directe en aquesta.

Dins del Pla Avança, Subprograma Avança Competitivitat (I+D+I), per a la realització de projectes i actuacions d'investigació, desenvolupament i innovació, es recull la finalitat de contribuir a la consecució, dins de les TIC verdes, de aplicacions i sistemes per al cotxe elèctric. [32]

El Reial decret llei 6/2010, de 9 d'abril, de mesures per l'impuls de la recuperació econòmica i l'ocupació [33] recull en el capítol V, en l'àmbit del sector energètic, mesures que tenen com a objectiu crear les condicions per impulsar noves activitats, molt rellevants per a la modernització del sector, com són les empreses de serveis energètics i el cotxe elèctric, que pel seu paper dinamitzador de la demanda interna i, en definitiva, de la recuperació econòmica. A través de l'article 23, s'inclou en el marc normatiu del sector elèctric un nou agent del sector, els gestors de càrregues del sistema, que prestaran serveis de recàrrega d'electricitat, necessaris per a un ràpid desenvolupament del cotxe elèctric com a element que uneix de nou, les característiques de nou sector en creixement i d'instrument de estalvi i eficiència energètica i mediambiental. D'altra banda, en l'article 24, i amb l'objectiu de promoure l'estalvi i l'eficiència energètica, s'estableix que l'Administració pot adoptar programes específics d'estalvi i eficiència energètica en relació amb el desenvolupament del cotxe elèctric.

El Govern va presentar el passat 6 d'abril l'Estratègia Integral per a l'Impuls del cotxe elèctric, amb l'horitzó 2014, i el Pla d'Acció 2010-2012. [34]

Ensenyaments[modifica]

S'indica en el Reial Decret 1796/2008, de 3 de novembre, pel qual s'estableix el títol de Tècnic Superior en Automoció i es fixen els ensenyaments mínims que el sector productiu a l'àrea d'electromecànica assenyala una evolució en l'activitat cap a l'aplicació de noves tecnologies en detecció, diagnosi i reparació d'avaries, l'aparició de nous motors tant elèctrics com els denominats híbrids, on els dispositius de canvi de velocitat seran substituïts per variadors de velocitat i la utilització de nous combustibles no derivats del petroli [[]]. [35]

Comercialització[modifica]

Inclosos en el Pla Movele: [36]

Gestors de càrregues[modifica]

Un gestor de càrregues del sistema per a la realització de serveis de recàrrega energètica és aquella societat mercantil que desenvolupa l'activitat destinada al subministrament d'energia elèctrica per a la recàrrega dels vehicles elèctrics. [52] Han d'informar als seus clients sobre l'origen de l'energia subministrada, així com dels impactes ambientals de les diferents fonts d'energia. Aquestes societats han d'acreditar en els seus estatuts el compliment de les exigències de separació d'activitats i de comptes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. - Mitsubishi Going Global with i-MiEV Electric Car
  2. Reva - About Us
  3. 3,0 3,1 Bettina Kampman, etc. Green Power for Electric Cars, gener 2010, p. 86 (Pàgina 21 comptant la portada). 
  4. Informació del Reva [Consulta: 20 abr]. 
  5. Informació del Think City [Consulta: 20 abr]. 
  6. Informació del Mitsubishi i-Miev [Consulta: 20 abr]. 
  7. Informació del Citröen C-Zero [Consulta: 20 abr]. 
  8. C3% ABN-czero-solució% C3% B3-el% C3% A9ctrica.html Informació (2) sobre el Citröen C-Zero [Consulta: 20 abr]. 
  9. Informació sobre el Renault Fluence ZE [Consulta: 20 abr]. 
  10. Informació sobre el Nissan Leaf [Consulta: 20 abr]. 
  11. Informació sobre el Tesla Roadster de 42kWh i de 70kWh [Consulta: 20 abr]. 
  12. R. Bargalló, J. Llaverías, H. Martín. El cotxe elèctric i l'eficiència energètica global, p. 3. Pàgina 2
  13. Evolució de preus mercat elèctric període 2008-2010, p. 2 [Consulta: 20 abr]. Pàgina 2
  14. 14,0 14,1 vehiculi = c64d07b4-4d0a-4298-aa40-2e5c10a53c42; action = DetailsAction Fitxa tècnica del Renault Clio Expression dci 70 5p ECO2 [Consulta: 20 abr]. 
  15. Cost del litre de gasolina actual [Consulta: 20 abr]. 
  16. Fitxa tècnica del Toyota Prius [Consulta: 20 abr]. 
  17. Balanç elèctric i emissions d'Espanya 2010 (fins el 20 d'abril) segons la REE [Consulta: 20 abr]. 
  18. Bettina Kampman, etc. Green Power for Electric Cars, gener 2010, p. 86. Pàgina 18 (comptant la portada)
  19. 19,0 19,1 19,2 Bettina Kampman, etc. Green Power for Electric Cars, gener 2010, p. 86. Pàgina 19 (comptant la portada)
  20. Bettina Kampman, etc. Green Power for Electric Cars, gener 2010, p. 86. Pàgina 17 (comptant la portada)
  21. Les emissions mitjanes dels cotxes venuts en 2009 van baixar un 4% [Consulta: 20 abr]. 
  22. Integració a la xarxa elèctrica del cotxe elèctric [Consulta: 2010]. 
  23. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/11/220&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
  24. http://www.mityc.es/energia/desarrollo/EficienciaEnergetica/Estrategia/Paginas/EstrategiaEficiencia.aspx
  25. http://www.argem.es/servlet/integra.servlets.Multimedias ? METHOD = VERMULTIMEDIA_2593 & nom = E42007_PLAN_DE_MOVILIDAD_SOSTENIBLE.pdf
  26. MOVELE. Projecte Pilot de mobilitat elèctrica - IDAE, Institut per a la Diversificació il'Estalvi de l'Energia. 
  27. Indústria preveu aprovar un Pla Integral que inclou un programa pilot per a la implantació del cotxe elèctric [Consulta: 2009]. 
  28. : B: SM:.: Inici [Consulta: 2009]. 
  29. La primera edició de la jornada Fórmula-1 aplegats mes d'un centenar de persones - Notícies - CETIB [Consulta: 2009]. 
  30. Circuit de Catalunya [Consulta: 2009]. 
  31. http://www.boe.es/aeboe/consultas/bases_datos/doc.php?id=BOE-A-2010-7239
  32. http://www.boe.es/aeboe/consultas/bases_datos/doc.php?id = BOE-A-2010-5879
  33. http://www.economiasostenible.gob .es/14-plan-integral-del-vehiculo-electrico/
  34. http://www.boe.es/boe/dias/2008/11/25/pdfs/A47021-47051.pdf
  35. Catàleg Movele. 
  36. BYD Auto, Build Your Dreams. 
  37. -0-emissions-contaminantes.html DILIXI triomfa a la Fira Internacional de l'Autobús i l'Autocar de Madrid amb els Zeus i Avancity 0 Emissions Contaminants [Consulta: 2009]. 
  38. Vehicles elèctrics, Motos elèctriques, Scooters elèctriques, Cotxes elèctrics, Bicicletes elèctriques (Wem - Worldwide Electric Movement). 
  39. Ecoscooter - Vehicles Elèctrics Lleugers. 
  40. FAAM SpA. 
  41. Global Electric Motorcars. 
  42. GOELIX. 
  43. Utility Electric Vehicle - Goupil industrie. 
  44. Kyoto - Motocicletes elèctriques - Granada, Espanya. 
  45. http://www.hispano-net.com/es/pag/detalleNoticia84.html
  46. Cotxes sense carnet. 
  47. Quantya SA - Switzerland. 
  48. Think Electric Car - the all electric and highway safe Think City. 
  49. TOHQI - Light Electric Vehicles. 
  50. zytel ev car. 
  51. http://www.boe.es/boe/dias/2011/05/23/pdfs/BOE-A-2011-8910.pdf

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Cotxe elèctric
Notícies