Usuari:Mcapdevila/Pierre Omidyar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pierre Omidyar, fundador i president d'eBay

Pierre Omidyar Moradپیر امیدیار en persa— (21 de juny 1967) és un empresari nord-americà d'origen francès, és filantrop, economista d'origen iranià i el fundador/president del lloc de subhastes ebay. Omidyar i la seva dona Pam són filantrops coneguts per la seva fundació Omidyar Network creada el 2004 per tal d'ampliar els seus esforços més enllà d'una organització sense-fins de lucre incloure beneficis i les polítiques públiques en els seus projectes; sent així una firma d'inversió filantròpica compromesa a crear i fomentar oportunitats per a les persones a tot el món. Omidyar es coneix generalment com el més ric de l'Iran. Segons Forbes, el març de 2009, que és la persona 156 més rica del món. Pierre Omidyar és també conegut per molts com l'home més ric de Iran.

Orígens[modifica]

Omidyar va néixer a París, França de pares immigrants iranians, que havien estat enviats pels seus avis a assistir a la universitat. La seva mare Elahe Mir-Djalali Omidyar, va fer el seu doctorat en lingüística en Sorbona, ella és una acadèmica de renom. El seu pare era un cirurgià. La família es va mudar als EUA Quan tenia sis anys. Omidyar va créixer a Washington, DC, l'interès de Pierre en els ordinadors va començar a l'Escola Potomac, on va començar a augmentar quan ell estava en el 9º grau. Va assistir Episcopal St Andrew's School a Potomac, Maryland. Es va graduar de St Andrew's el 1984, i el 1988, es va graduar amb una llicenciatura en ciències de la computació de la Universitat Tufts. Poc després, Omidyar va anar a treballar per Claris, una subsidiària d'Apple Computer, on va ajudar a escriure MacDraw. El 1991 va ser cofundador d'Ink Development dedicada a crear interfícies d'usuari d'ordinador utilitzant un llapis i una tauleta, en comptes de dispositius com ara un teclat i un ratolí. Posteriorment l'empresa va ser renombrada més endavant com una empresa de comerç electrònic anomenada: eShop.

EBay i una carrera més[modifica]

Quan Omidyar tenia 28 anys es va asseure durant un cap de setmana llarg per escriure el codi original al que finalment va esdevenir un supermarca del Internet, el lloc de subhastes ebay. El lloc va ser llançat el Dia del Treball, dilluns, setembre 4, 1995, com "La subhasta Web", que va ser allotjat en un lloc que Omidyar havia creat per obtenir informació sobre el virus d'Ebola.

La paraula "eBay" es va fer sobre la marxa quan li van dir que la seva primera opció de nom per al seu lloc web "echobay" ja havia estat registrada. Sense voler fer un segon viatge a Sacramento, se li va ocórrer 'eBay'. Una història es repeteix sovint que eBay va ser fundada per ajudar a la núvia d'Omidyar a comercialitzar uns dispensadors de caramels fabricats per un gerent de relacions públiques el 1997, va ser escrita el 2002 en el llibre d'Adam Cohen i confirmada després per eBay. "La subhasta Web" més endavant va ser re-anomenada "eBay". El servei era gratis al principi, però va començar a cobrar diners per tal de cobrir els costos del proveïdor de serveis d'Internet.

Jeffrey Skoll es va unir a la companyia el 1996. Al març de 1998, Meg Whitman, va ser portat com a President i executiu en cap i va continuar dirigint la companyia fins a gener de 2008 quan va anunciar el seu retir. El setembre de 1998, eBay va llançar una oferta pública per a veure si tindrien èxit, el que va fer a Omidyar i a Skoll multimilionaris. Des de juliol de 2008, 178 milions en accions d'eBay es van elevar a aproximadament 4,450,000,000 milions de dòlars. Omidyar també és un inversionista de Montage Resort & Spa a Laguna Beach i Beverly Hills, Califòrnia.

Omidyar Network[modifica]

Omidyar Network és una empresa d'inversió econòmica filantròpica dedicada a aprofitar el poder dels mercats per crear oportunitats de les persones per millorar les seves vides. Establert el 2004 per eBay, Pierre Omidyar, fundador i la seva dona Pam, l'organització inverteix en l'escala i ajuda a les organitzacions innovadores a catalitzar el canvi econòmic, social i polític. Fins avui, Omidyar Network ha compromès més de 270 milions de dòlars a les empreses comercials i organitzacions sense ànim de lucre a avançament per afavorir el desenvolupament econòmic i fomentar la participació individual a través de múltiples àrees d'inversió, inclosa la microfinançament, els drets de propietat, la transparència del govern i els mitjans de comunicació social.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Cohen, Adam (2002), The Perfect Store: Inside eBay, Back Bay Books, ISBN 978-0316164931
  • Viegas, Jennifer (2006), Pierre Omidyar: The Founder of eBay, Rosen Publishing Group, ISBN 978-1404207158

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Pierre Omidyar