Usuari:Mcapdevila/Relacions franco-alemanyes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Otto von Bismarck (amb casc) i Napoleó III de França després de la Batalla de Sedan.

Les relacions franco-alemanyes han estat de gran importància en el desenvolupament de diversos dels principals esdeveniments mundials durant els últims dos segles. Així, els grans conflictes bèl·lics europeus i mundials entre 1870 i 1945 van enfrontar a França i Alemanya. Malgrat això, ambdós països han construït des dels anys 1950 un entramat de relacions: instituts de recerca i universitats comuns, un intens intercanvi juvenil, més de 2.000 ciutats agermanades i innombrables contactes personals. Aquesta situació va posar el fonament de la integració política de Unió Europea. Els dos països són recíprocament la principal soci comercial i junts constitueixen el motor econòmic de la Unió Europea (UE). Tots dos països impulsen una política exterior comuna i fins i tot comparteixen els edificis per a les seves representacions diplomàtiques a Banja Luka (Bòsnia i Hercegovina), Podgorica (Montenegro) i Lilongwe (Malawi).

Cronologia[modifica]

Nou impuls en el segle XXI[modifica]

Procés Blaesheim
Aquisgrà
Aquisgrà
Reunió d'Aquisgrà
2001
2002
2003
2004
2005

Les consultes informals conegudes com Procés Blaesheim van ser establertes el febrer de 2001 per impulsar l'eix París-Berlín en la construcció de la UE, sent iniciades a la localitat de Blaesheim (Alsàcia), entre el llavors canceller alemany Gerhard Schröder i el president francès Jacques Chirac. A més de les reunions sostingudes entre els dos mandataris, també es van establir reunions periòdiques entre els respectius ministres d'Afers Exteriors.

Addicionalment i de manera menys freqüent, es duen a terme cims franco-alemanyes dels seus respectius consells de Ministres.

El 26 d'octubre de 2004 es va celebrar a Berlín la 4a d'aquestes cimeres, que va ser aprofitada pels caps de Govern per donar suport una vegada més els plans turcs d'entrar a la UE .

Des que Angela Merkel assumís el càrrec de Canceller alemanya a finals del 2005, les relacions bilaterals han mantingut la mateixa intensitat, i es dóna continuïtat al Procés Blaesheim i els cims de ministres.

Des de 2003 i en gran part com a conseqüència de la seva posició comuna en contra de la invasió de l'Iraq, l'eix franco-alemany ha iniciat un progressiu acostament amb Rússia, adoptant postures conjuntes en diversos aspectes de la política internacional i enfortint el desenvolupament de les relacions econòmiques, principalment en els sensibles temes del subministrament d'hidrocarburs russos a la Unió Europea i la participació de l'Estat rus en el consorci EADS.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Lee, Stephen J. Imperial Germany 1871-1918 (en anglès). Routledge, 2013, p. 38. ISBN 1134665679. 

Enllaços externs[modifica]