Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Tancred de Sicília

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tancred de Sicília - del Liber ad honorem Augusti , 1196.

Tancred de Sicília o d'Hauteville (Lecce, c. 1138 - 20 de febrer de 1194) va ser rei de Sicília des de 1189 fins 1194. Era fill il·legítim de Roger de la Pulla, el fill gran de Roger II de Sicília, i d'Emma, germana de Acard II de Lecce. Va heretar el títol de "Comte de Lecce" del seu avi, i en conseqüència sovint és ludit com Tao, el 1189, Tancred es va revoltar i va prendre el control de l'illa, i va ser coronat com el rei Tancred I de Sicília a principis de 1190. El seu cop va ser recolzat pel canceller Mateu d'Ajello i la oficialia, mentre que les reclamacions del seu rival la filla de Roger II, Constança i el seu marit, Enric VI, rei dels romans, van ser recolzades per la majoria dels nobles.

Tancred va ser un bon soldat, encara que la seva diminuta estatura li va guanyar el sobrenom de "Tancredulus» pel poeta cronista Pere d'Eboli. Tot i una mesura de suport popular, el seu govern es va enfrontar a grans desafiaments des del principi. el 1190 Ricard I d'Anglaterra va arribar a Sicília al capdavant d'un gran exèrcit croat en el seu camí cap a Terra Santa. Ricard immediatament va demanar l'alliberament de la seva germana, Joana, empresonada per Tancred el 1189, juntament amb cada penic de la seva dot i la seva herència. També va insistir que Tancred complís els seus compromisos financers fets per Guillem II de la Croada. Quan Tancred es va resistir a les seves peticions, Ricard va capturar un monestir i el castell de la Bagnara.

Ricard es va unir a Sicília amb l'exèrcit croat francès, encapçalat per Felip II de França. La presència de dos exèrcits estrangers va causar el descontentament entre els sicilians. A l'octubre, el poble de Messina es va revelar, demanant que els estrangers abandonessin l'illa. Ricard va respondre atacant Messina, que va ser capturada el 4 d'octubre de 1190. Després que la ciutat havia estat saquejada i cremada, Ricard va establir la seva base hi i va decidir quedar-aquell hivern.

Es va quedar a Messina fins al març de 1191, quan Tancred per fi va accedir a concertar un tractat. Segons els principals termes del tractat:

  • Joana seria posada en llibertat, rebent la seva herència al mateix temps que el dot que el seu pare li havia donat per la defunció de Guillem.
  • Ricard i Felip reconeixien a Tancred com el rei legal de Sicília i juraven els tres guardar la pau entre els seus regnes.
  • Ricard proclamava oficialment al seu nebot Artur de Bretanya, fill pòstum de Guifré, el seu hereu i Tancred prometia casar-se amb una de les seves filles quan Artús arribés a la majoria d'edat (tenia llavors quatre anys).

Després de signar el tractat Ricard i Felip van partir de Sicília cap a Terra Santa.

Després d'haver-se lliurat per fi dels croats, Tancred es va enfrontar a una amenaça procedent del nord. L'abril de 1191, a Roma, Enric i Constança van ser coronats emperador i emperadriu pel Papa Celestí III, i llavors la parella va tornar al sud per reclamar el regne de Sicília en el nom de Constança, que era la filla pòstuma de Roger II de Sicília i de la seva tercera esposa Beatriu de Rethel, i per tant l'hereva legítima al tron.

Constança va acompanyar al seu marit al cap d'un considerable exèrcit imperial que va entrar al Regno . Les ciutats del nord del regne van obrir les portes a Enric, inclusivament les fortaleses normandes de Càpua i Aversa. Salerno, que va ser la principal capital de Roger II, va fer córrer la veu que Enric era benvingut i va convidar Constança a quedar a l'antic palau del seu pare per lliurar-se de la calor de l'estiu. Nàpols va ser la primera a oferir resistència a la campanya, suportant el setge amb l'ajuda de la flota de Margaritone de Bríndisi, fins que gran part de l'exèrcit va sucumbir a la malària. Al final l'exèrcit imperial va ser forçat a retirar totalment del regne. Constança es va quedar en Salern amb una petita guarnició, com a senyal de que Enric tornaria aviat.

Pel que fa Enric es va retirar amb la major part de l'exèrcit imperial, les ciutats que teòricament havien recaigut en l'imperi, immediatament van declarar la seva lleialtat a Tancred, perquè la majoria tenien por que les castigat. El poble de Salerno va veure l'oportunitat de guanyar el favor de Tancred i li va entregar a Constança en Messina, un premi important donat que Henry tenia intenció de tornar. No obstant això, Tancred estava disposat a prescindir de l'avantatge de la seva negociació, és a dir l'Emperadriu, a canvi que el Papa Celestí III li legitimés com a rei de Sicília. Al seu torn, el Papa tenia l'esperança que aconseguint el viatge de tornada de Constança a Roma, Enrique tindria millor disposició cap al papat, i també esperava que l'imperi i el regne es mantinguessin units. No obstant això, els soldats imperials van poder intervenir abans que Constança anés a Roma, i la van tornar sense perill a través dels Alps.

Enric havia deixat guarnicions al llarg de les fronteres del Regno. Tancred va tractar de guanyar-se a les ciutats amb considerables concessions de privilegis. A Gravina (juny de 1192) va reforçar el seu suport al Papa lliurant a un membre de la família reial de Sicília. El 1192 i 1193 va liderar personalment exitoses campanyes contra els barons Pulla. Però la seva mort el Palerm (20 de febrer de 1194), uns pocs dies després el seu jove fill i coregent, Roger III, obria el camí al govern Hohenstaufen a Sicília.

La seva esposa Sibilla de Acerra va establir la regència del seu segon fill Guillem III, però després Enric VI va tornar a Itàlia, aquest any, amb el seu exèrcit finançat pel lucratiu rescat de Ricard I. Nàpols es va rendir el maig, gairebé sense lluita, i la resta del regne va fer el mateix. Sibilla i el lleial Margaritone preparar la defensa de Palerm, però els seus habitants van admetre a l'emperador el 20 de novembre de 1194. La família de Tancred va caure en mans d'Enric, i es va dir que Guillem III, castrat i cec, va morir a Alemanya el 1198, el darrer rei normand de Sicília.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]



Precedit per:
Guillem II de Sicília
Tancred de Sicília
Rei de Sicília

1190 - 1194
Succeït per:
Guillem III de Sicília