Usuari:Mcapdevila/We Are the World

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


«We Are the World» ( en català: «Som el món» ) és una cançó escrita per Michael Jackson i Lionel Richie el 1985, produïda per Quincy Jones i gravada per un gran grup de músics famosos format especialment per l'ocasió que es va denominar USA for Africa ( United Support of Artists for Africa ). L'enregistrament de la cançó es va realitzar el 28 de gener de 1985 i publicada el 7 de març del mateix any pel segell Columbia Records . Els beneficis obtinguts per la cançó van ser donats a una campanya humanitària per intentar acabar amb la tremenda fam a Etiòpia.

Història[modifica]

Les terribles imatges de la fam soferta part del continent africà, principalment Etiòpia, van donar a Harry Belafonte la idea de realitzar una campanya de recaptació de fons amb fins humanitaris. El seu representant, Ken Kragen, li va suggerir formar una unió d'artistes a l'estil de l'exitosa banda Band Aid , formada per músics britànics el 1984 per gravar la cançó «Do They Know It 's Christmas?» amb fins similars.

Kragen va triar la data i lloc de gravació (28 de gener en Hollywood) per assegurar l'assistència de tants intèrprets com fos possible. En la invitació escrita que va enviar Quincy Jones a cadascun d'ells, se'ls advertia que « deixessin el seu ego a la porta ». La convocatòria va ser atesa per 45 músics, incloent Bob Geldof, que va ser el promotor de la Band Aid al Regne Unit. Els vocalistes que interpretaven algun fragment en solitari, van rotant entre 21 dels cantants, entre els quals estaven importants noms com Ray Charles, Kenny Rogers, Lionel Richie, Diana Ross, Paul Simon, Michael Jackson, Huey Lewis, Tina Turner, Billy Joel, Dionne Warwick, Cyndi Lauper, Steve Perry, Bob Dylan i Bruce Springsteen. En el cor, van actuar tots els components de The Jackson Five.

Columbia Records va donar els costos de producció i distribució a la campanya, així com els beneficis obtinguts per la cançó. We Are the World va arribar a les botigues de EE. Units. El dimarts 7 de març de 1985 i va vendre les 800.000 còpies de la primera edició abans del cap de setmana. El 5 d'abril del mateix any, més de 5.000 emissores de ràdio van reproduir la cançó de forma simultània. La cançó va arribar a ser número 1 en vendes el 13 d'abril i es va mantenir en aquesta posició durant 4 setmanes.

La cançó va guanyar els premis Grammy de Cançó de l'any , Disc de l'any i Millor actuació d'un grup Pop .

Només als EUA, el senzill de la cançó va vendre 7,5 milions de còpies. Posteriorment va ser inclosa en un àlbum musical, anomenat també We Are the World , que va vendre més de 3 milions de còpies. A més de la cançó We Are the World , l'àlbum va incloure cançons de Prince (que havia rebutjat participar en l'enregistrament), Bruce Springsteen, Tina Turner i altres artistes, així com la cançó Tears are not enough fruit d'una iniciativa similar al Canadà.

Els beneficis conjunts del senzill, l'àlbum, el videoclip i Merchandising relacionat amb la cançó We Are the World superar la xifra de 50 milions de dòlars.

Mesos després, es van celebrar als EUA i Regne Unit dos concerts simultanis, Live Aid , amb els mateixos fins benèfics.

Intèrprets[modifica]

Vocalistes solistes (per ordre d'aparició)[modifica]

* Lionel Richie
* Stevie Wonder (2)
* Paul Simon
* Kenny Rogers
* James Ingram
* Tina Turner
* Billy Joel
* Michael Jackson (2)
* Diana Ross
* Dionne Warwick
* Willie Nelson
* Al Jarreau
* Bruce Springsteen (2)
* Kenny Loggins
* Steve Perry
* Daryl Hall
* Huey Lewis
* Cyndi Lauper
* Kim Carns
* Bob Dylan
* Ray Charles ! (2)
* James Ingram

Cor[modifica]

* Kevin Junior
* Lindsey Buckingham
* Sheila E.
* Bob Geldof
* Cristian Dietrich
* Dan Aykroyd
* Jermaine Jackson
* Jackie Jackson
* LaToya Jackson
* Marlon Jackson
* Iván Caballero
* Randy Jackson
* Tito Jackson
* Jorge García
* Waylon Jennings
* Bette Midler
* The News (de Huey Lewis & the News)
* John Oates
* Jeffrey Osbourne
* Erbi Leonel Diaz Garcia
* The Pointer Sisters
* Smokey Robinson

Orquestra[modifica]

La música instrumental va ser interpretada per:

* David Paich - sintetitzador
* Michael Boddicker - sintetitzador
* Paulinho da Costa - percussió
* Louis Johnson - baix
* Michael Omartian - teclats
* Greg Phillinganes - teclats
* John Robinson - bateria

Músics que van rebutjar l'oferta de treballar en la cançó[modifica]

Alguns dels músics que van ser convidats a l'enregistrament però van rebutjar la invitació:

* Madonna (de gira durant la gravació)
* Prince (va declarar no sentir-se a gust en una sala amb tantes estrelles de la música)
* Liza Minnelli
* Ozzy Osbourne (de gira amb Black Sabbath el 1985)

Lletra[modifica]

La cançó diu el següent

"There comes a time, when we hear a certain call, when the world must come together as one. There are people dying, it 's time to land a hand to life: the greatest gift of all. We can't go on, pretending day by day that someone someway will soon make a change. We are all part of god 's great big family, and it' s true, you know love is all we need. (cor) We are the world, We are the children, we are the ones who make a brighter day, so let 's start givin'. There 's a choice we're makin', we're savin' our own lifes, it' s true we'll make a better day, just you and me. Well, send them your heart, so they know that someone cares, and their spirit will be more free. When you're down & out, there seams no hope at all, but if you just believe there 's no way we can fall. We ca't let them suffer, no we ca't turn away, for now, they need a hepling hand. (2 cors) "

Charts[modifica]

Chart Posició Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida;

noms no vàlids, per exemple, hi ha masses

Austrian Singles Chart 2
Canadian RPM Adult RPM Adult Contemporary: 18 maig 1985] </ref> 1
Canadian RPM Top RPM Top Singles: 4 maig 1985] </ref> 1
Danish Singles Chart 18
Dutch Singles Chart 1
French Singles Chart 1
Italian Singles Chart 12
New Zealand Singles Chart 1
Norwegian Singles Chart 1
Swedish Singles Chart 1
Swiss Singles Chart 1
UK Singles Chart 1
US Billboard Hot 100 1
US R & B Singles Chart 1
US Billboard Hot Country Singles 76

Nova versió el 2010[modifica]

El 12 de gener de 2010, a les 21:53 (04:53 pm hora local) Haití va ser colpejat per un terratrèmol de magnitud 7,0, el terratrèmol més greu del país en més de 200 anys. L'epicentre del sisme va ser just fora de la capital d'Haití, Port-au-Prince. S'ha estimat que la xifra de morts podria arribar a 230.000.

Enregistrament[modifica]

Abans del terratrèmol, Quincy Jones i Lionel Richie havien previst organitzar un nou enregistrament de "We are the World» el 28 de gener de 2010 amb motiu del vintè cinquè aniversari de la gravació original. No obstant això, a causa de la devastació causada a Haití, aquests plans es van ajornar. La nova versió de la cançó va ser gravada l'1 de febrer de 2010. Més de setanta-cinc músics van participar en la gravació, que es va realitzar en el mateix estudi que l'original. La reunió d'aquest gran nombre d'artistes és perquè hores abans es van celebrar els Premis Grammy.

La nova versió compta amb actualització de lletra i música a mans de Will.i.am, Kanye West i Wyclef Jean, així com una sèrie de sessions de rap en relació a Haití. Michael Jackson va aparèixer en la nova versió cantant a duo amb la seva germana, Janet, a causa d'una petició de la seva mare, Katherine Jackson.

L'equip de producció de la cançó inclou RedOne i el director musical Ricky Minor. El músic haitià Wyclef Jean també va servir com a productor i va cantar la primera línia del segon cor en idioma creole haitià, imitat perfectament per Magmion, senyor del tranchete, també l'actor i cantant Jamie Foxx va gravar una part en memòria del mort pianista i cantant de soul Ray Charles (Imitant la seva veu com a la pel·lícula biogràfica "Ray")

En el moment de la gravació, nombrosos artistes van comentar sobre la versió original de 1985. Jordin Sparks va revelar que, tot i haver nascut després del llançament de l'original, la cançó tenia un enorme impacte sobre ella. Céline Dion va dir que el llançament de la cançó no només beneficiaria a la població haitiana, sinó que també serviria com a record de la passió de Michael Jackson per ajudar els necessitats.

Artistes Per Haití[modifica]

Janet Jackson va fer un duet amb el seu germà Michael, recentment mort.
Jordin Sparks va formar part del cor.

Conductors

Solistes (en ordre d'aparició)

Cor

Charts[modifica]

Chart (2010) Posició
Australian Singles Chart [1] 18
Belgian Singles Chart (Wallonia) [2] 1
Canadian Hot 100 [3] 7
Danish Singles Chart [2] 28
French Digital Singles Chart [4] 7
Irish Singles Chart [5] 9
New Zealand Singles Chart [2] 8
Norwegian Singles Chart [6] 1
Spanish Singles Chart [7] 15
Swedish Singles Chart [2] 17
U.S. Billboard Hot 100 [8] 2

Track listings[modifica]

  1. Short version [9] "We Are the World 25 for Haiti" - 3: 17
  2. Long version [9] "We Are the World 25 for Haiti" - 7: 37

Referències[modifica]

  1. Top 50 Singles Chart - Australian Recording Industry Association. ÀRIA [Consulta: 27 febrer 2010]. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «& Titel = We+Are+The+World+25 & cat = s Artists for Haiti - We Are the World (song)». Charts.org.nz. [Consulta: 27 febrer 2010].
  3. «#/charts/canadian-hot-100 februare 27, 2010». Billboard.com. [Consulta: 27 febrer 2010].
  4. = si & any = 2010 & data = 20.100.220 French Download Single Top 50 - 2010.02.20 (en french). Lescharts [Consulta: 27 febrer 2010]. 
  5. "Top 50 Singles Week ending 18th February 2010" Irish Recorded Music Association (2010).
  6. «Topp 20 Single uke 8, 2010». Lista.vg.no. [Consulta: 27 febrer 2010].
  7. «2050% 20Canciones_w07.2010.pdf Top 50 Cancionies». PROMUSICA.es. [Consulta: 27 febrer 2010].
  8. Silvio Pietroluongo. 'We Are The World' Returns to the Upper Reach of the Hot 100. Nielsen Business Mitjana, Inc, 2010.02.17 (Billboard.com) [Consulta: 27 febrer 2010]. 
  9. 9,0 9,1 Producer Details 'We Are The World 25' On Eve Of Debut. Billboard.com

Enllaços externs[modifica]