Vés al contingut

Usuari:Nuria Haba Capel/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Núria Salán Ballesteros va néixer a Barcelona, a la primavera de 1963 i als poquets dies la van portar a viure a Sant Boi de Llobregat, on ha viscut tota la seva vida. Fins fa uns anys, va viure al barri de la Muntanyeta, i allà va anar a escola i a l'Institut Rubió i Ors. Als 18 anys va començar els estudis universitaris de Ciències Químiques.

Formació[modifica]

És llicenciada en Ciències Químiques i doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal.lúrgica. Vinculada a la UPC des de l'any 1991 com a investigadora, és des de l´any 1997 professora d'aquest departament de Ciència de Materials i Enginyeria Metal.lúrgica de l'ESEIAAT (Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa).

Núria Salán té una llarga trajectòria en el camp de la difusió del que han fet i fan les dones en el camp de la ciència i la tecnologia.

Trajectòria professional[modifica]

L´any 2000 fou secretària del I Congrés Nacional de les Dones i la Enginyeria i ha estat ordinadora acadèmica del Programa de Gènere de la UPC (2011-2015), des d´on s´ha impulsat l´apropament a la població femenina preuniversitària a fi i efecte de fomentar vocacions i captar talent. Des del seu lloc de treball, du a terme un programa de mentoria en el que les estudiants dels darrers cursos duen a terme trobades amb dones professionals per treballar continguts i resoldre dubtes "l´objectiu és que les estudiants comparteixin aquest temps amb aquestes professionals perquè surtin de la universitat empoderades i trenquin així el sostre de vidre". Ha participat en el disseny i promoció de l´exposició

l´Enginy (in)visible. Dones i Tecnologia: passat, present i futur.

Des de l'any 2016 presideix la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), entitat filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per a la promoció de la recerca i la tecnologia.


.

En aquesta entrevista a la Núria Salán es recullen les seves interessants opinions sobre la importància de visibilitzar les dones científiques i tecnòlogues en l´educació i, així proporcionar a l´alumnat femení, referents que permetin disminuir la bretxa de gènere existent en els estudis tecnòlegs.

Núria Salán és una dona molt implicada en el teixit social de Sant Boi de Llobregat, població propera a Barcelona on ha viscut tota la seva vida.En la seva vessant més social, ha estat sòcia de dues associacions:EQUILIBRI, Associació de Familiars i Amics de Malalts Mentals de Sant Boi i ASAMMET, Associació d'Amics de la Metal.lurgia, de la qual en regeix la secretaria. Actualment és la secretària de l'Associació de Karate Santboiana Shotokan, de la Junta de la Societat Catalana de Tecnologia i tresorera de la Junta de "Ciencia en Acción". També pertany al Consell Municipal de les Dones de Sant Boi i participa activament en comissions de treball del Consell de les Dones del Baix Llobregat. L'escriptor santboià Amadeu Alemany ha recollit l'essència de la Núria Salán a Gegants (amb denominació d'origen santboiana), llibre de trobades, on comparteix protagonisme amb en Marc Gasol, Juan Carlos Pérez Rojo, Manel Esteller, Dolo Beltrán i Albert Malo, entre d'altres. La seva part literària despertà ara ja fa uns anys, donant els primers fruits l'any 2011 que va guanyar el primer premi del Concurs de Relats Breus de Sant Joan Despí amb el relat breu El Curs de l´Estrès. Ha traduÏt Des de la meva realitat, una novel.la de l'escriptor santboià, Joan Massip, i ha col.laborat en la redacció i revisió de text del llibre del periodista Guillem Gómez Marco, Francesc Calvet, El Pagès que va triomfar al Barça.

És autora de llibres relacionats amb la seva professió docent Fractura de Materiales (2002), Materiales en Ingeniería: problemas resueltos (2002). Tecnología del proceso de transformación de materials (2005), Guia per a l´avaluació de les competències en els laboratoris de ciències i tecnologia (2009). lGuia de actividades docentes para la formación en integración e igualdad de oportunidades por razón de discapacidad en las enseñanzas técnicas: accesibilidad universal y diseño para todos (2010). Amb la novel.la Quedem divendres? (2012) comença una nova etapa d'escriptura, fora de l'àmbit científic-tecnològic.

Premis

El març de 2017 va rebre el Premi de la Fundació Orange Dona i Tecnologia en la seva segona convocatòria per "el seu exemple de dona bolcada al servei de la societat, el seu treball com a docent, investigadora en materials i innovació docent i en metodologies d´aprenentatge, així com en la captació de talent femení i en l'empoderament de noves generacions de dones tecnòlogues". Núria Salán ha manifestat que va utilitzar l´import del premi, 4000 Euros, en seguir visibilitzant el paper de les dones tecnòlogues

Autora i coautora de 35 documents científico-tècnics i d'una novel.la de ficció, ha rebut al llarg de la seva trajectòria diversos reconeixements :

- Primer Premi d'Innovació en Qualitat Docent en diverses convocatòries

- Distinció Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya durant quatre ocasions.

- Menció especial Dona TIC de la Generalitat (2019)

- Primer premi UPC Compromís Social (2019)

Fonts


https://eseiaat.upc.edu/es

https://www.omniabooks.com/

http://usuariadesactivada.blogspot.com/

http://www.diarideterrassa.es/terrassa/2019/10/09/nuria-salan-premi-dona-tic/121492.html

https://www.upc.edu/es/sala-de-prensa/noticias/1er-premio-upc-al-compromiso-social-para-la-catedra-unesco-de-sostenibilidad-el-programa-upc-reutiliza-y-las-profesoras-lidia-montero-y-nuria-salan



Maria Escudero Escribano (Cáceres, 1983) és Ingeniera Química per la Universitat d'Extremadura i Doctora en Química per la Universitat Autònoma de Madrid. Durant el seu doctorat, fou becària de la Residència d'Estudiants i va dur a terme estades d'investigació a l'Argonne National Laboratory (Estats Units) i a la Universitat Ulm (Alemanya). El 2012 va continuar la seva formació a la Danmarks Teknise Universilet i el 2014 va rebre la beca Sapere Aude-Research Talent del Govern danès gràcies a la qual va passar dos anys a la Stanford University (Estats Units). Des de març de 2017 és professora a la Kobenhavns Universilet , ón dirigeix el grup de Nanoelectroquímica. Ha publicat el seu treball en revistes com Science, té tres patents i ha rebut nombrosos premis d´'investigació, entre ells, el Premi Jove Químic Europeu 2016[1] que reconeix, cada dos anys, la trajectòria dels joves investigadors europeus i es converteix en la primera espanyola en rebre aquesta distinció i el Premi Investigador Jove de la Divisió d'Energia de la Societat Americana d'Electroquímica 2018[2][3][4]. També el 2018 ha rebut el Premi Fundació Princesa de Girona[5] en Investigació Científica. La Doctora Escudero investiga nous materials que, a partir de reaccions electroquímiques, ens permetin obtenir energia neta i produir compostos químics i combustibles sostenibles. El seu principal objectiu és dissenyar i optimitzar el lloc actiu de catalitzadors per a reaccions d'interès en dispositius de conversió d'energia com les piles de combustible i els electrolitzadors.

Referències[modifica]

  1. «María Escudero galardonada con el “European Young Chemist Award 2016”» (en castellà). Grupo de Electroquímica de la RSEQ, 20-10-2016.
  2. «Division Awards - ECS» (en anglès). ECS.
  3. Escales, Carme «Investigadora de métodos de aprovecharmiento de energía renovable» (en castellà). elperiodico, 02-06-2018.
  4. «María Escudero, premio Princesa de Girona de Investigación Científica ~ Mujeres&Cia» (en castellà). Mujeres&Cia, 01-03-2018.
  5. «María Escudero, Premio FPdGi Investigación Científica 2018 ex aequo» (en castellà). [Consulta: 1r desembre 2018].