Vés al contingut

Usuari:Townie/Laboratori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTownie/Laboratori

La tortuga careta (Caretta caretta), o babaua, és una tortuga oceànica trobada arreu del món. És un rèptil marí, pertanyent a la família Cheloniidae. La mida mitjana en una careta és d'uns 90 cm de llargada quan és adulta, tot i que els espècimens més grans trobats mai han arribat als 270 cm. Una tortuga careta adulta pesa aproximadament 135 kg, amb els espècimens més grans pesant més de 454 kg. La pell és d'uns colors groguencs i marronosos, i la cuirassa és normalment d'un to vermell-marronós. No hi ha diferències externes en gènere fins que la tortuga esdevé adulta. La diferència més òbvia és que els mascles adults tenen la cua més gruixuda i els plastrons més curts que els de les femelles.

La tortuga careta es troba als oceans Atlàntic, Pacífic i Oceà Índic, com també al mar Mediterrani. Les tortugues caretes es passen la major part de la seva vida en hàbitats d'aigua salada i estuaris, i les femelles breument anant a la costa per pondre ous. Tenen una taxa de reproducció baixa; les femelles ponen una mitjana de quatre niuades i després esdevenen dormàncies, i no produeixen ous durant dos o tres anys. Les tortugues caretes arriben a la maduresa sexual entre els 17 i els 33 anys i generalment viuen entre 47 i 67 anys.[6]

La tortuga careta és omnívora, menjant principalment invertebrats que s'arrosseguen pel fons. Les seves grans i fortes mandíbules serveixen com a eina efectiva per desmembrar la presa. Les tortugues caretes són menjades per força predadors; els ous són especialment vulnerables a organismes terrestres. Un cop les tortugues arriben a l'adultesa, la seva mida limita la predació als grans organismes marins, com els taurons.

Les tortugues caretes es consideren una espècie en perill i són protegides per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Les arts de pesca desateses causen moltes morts de tortugues caretes. Les tortugues es poden ofegar si es queden atrapades en xarxes. S'han implementat dispositius d'exclusió de tortugues per tal de reduir la mortalitat proveint una ruta per la qual les tortugues es puguin escapar. La pèrdua de platges apropiades per a la posta d'ous i la introducció de predadors exòtics han tingut un efecte negatiu en les poblacions de caretes. Els esforços per restaurar els seus números caldran la cooperació internacional perquè les tortugues vaguen en vastes àrees dels oceans i les platges crítiques es troben en diferents països.

Taxonomia[modifica]

Carl von Linné donà a la tortuga careta el seu primer nom binomial, Testudo caretta, l'any 1758.[4][7] Durant els dos segles següents van aparèixer trenta-cinc altres noms, amb la combinació Caretta caretta introduïda per primera vegada el 1902 per Leonhard Stejneger.[5] El nom comú anglès "loggerhead" es refereix al gran cap de la tortuga.[8][9] La tortuga careta pertany a la família Cheloniidae, que inclou totes les tortugues marines excepte la tortuga llaüt.[10] La classificació subespecífica de la tortuga babaua és debatuda, però molts autors la consideren una espècie polimòrfica.[11] La genètica molecular ha confirmat la hibridació amb la tortuga bastarda, la tortuga carei i les tortugues verdes marines. L'abast de la hibridació natural encara no està determinat; tanmateix, s'han vist híbrids de segona generació, suggerint que alguns híbrids són fèrtils.[12]

Referències[modifica]

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades spotila59
  2. Marine Turtle Specialist Group (1996) Caretta caretta A: UICN 2009. Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Versió 2009.2. www.iucnredlist.org Consultat el May 18, 2010.
  3. Seaturtles: Cheloniidae – Loggerhead Turtle (Caretta caretta): Species Accounts animals.jrank.org
  4. 4,0 4,1 Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades dodd1
  5. 5,0 5,1 Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades dodd2
  6. History, Life. «Loggerhead Sea Turtles, Caretta caretta». MarineBio.
  7. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades seaturtlebook7
  8. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades noaa
  9. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades dodd4
  10. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades turtleguide97
  11. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades marquez14
  12. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades hybrid581