Vés al contingut

Usuari:Townie/proves1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Animacions en bucle de fer-se grans/petits per a mòbils

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
753.551 articles
1.254 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El complex de l'exosoma és un complex multiproteic capaç de degradar diversos tipus de molècules d'ARN (àcid ribonucleic). Els exosomes es donen tant en els eucariotes com en els arqueobacteris, mentre que en els bacteris és un complex més simple, el degradosoma, el que compleix funcions similars. El nucli del complex té una estructura anular de sis membres a la qual s'acoblen altres proteïnes. En les cèl·lules eucariotes està present al citoplasma, el nucli cel·lular i especialment el nuclèol, tot i que diferents proteïnes interactuen en aquests compartiments, regulant l'activitat degradadora de l'ARN del complex en substrats específics a aquests compartiments cel·lulars. Els substrats de l'exosoma inclouen l'ARN missatger, l'ARN ribosòmic i moltes espècies d'ARN petit. L'exosoma té una funció exoribonucleolítica, cosa que significa que comença a degradar l'ARN a partir d'un extrem (l'anomenat extrem 3′, en aquest cas) en lloc de fragmentar l'ARN en punts específics de la molècula. - Vegeu informació sobre la imatge

Complex de l'exosoma[modifica]

El complex de l'exosoma és un complex multiproteic capaç de degradar diversos tipus de molècules d'ARN (àcid ribonucleic). Els exosomes es donen tant en els eucariotes com en els arqueobacteris, mentre que en els bacteris és un complex més simple, el degradosoma, el que compleix funcions similars.

El nucli del complex té una estructura anular de sis membres a la qual s'acoblen altres proteïnes. En les cèl·lules eucariotes està present al citoplasma, el nucli cel·lular i especialment el nuclèol, tot i que diferents proteïnes interactuen en aquests compartiments, regulant l'activitat degradadora de l'ARN del complex en substrats específics a aquests compartiments cel·lulars. Els substrats de l'exosoma inclouen l'ARN missatger, l'ARN ribosòmic i moltes espècies d'ARN petit. L'exosoma té una funció exoribonucleolítica, cosa que significa que comença a degradar l'ARN a partir d'un extrem (l'anomenat extrem 3′, en aquest cas) en lloc de fragmentar l'ARN en punts específics de la molècula.



Imatge del dia
Diagrama del mecanisme d'un ratolí amb dos sensors òptics del moviment en dues direccions - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia[modifica]

Diagrama del mecanisme d'un ratolí amb dos sensors òptics del moviment en dues direccions

Projecte destacat
Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10 000[modifica]

Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)



11 de juny

La companyia estatunidenca Chiquita Brands International és declarada responsable de finançar grups paramilitars a Colòmbia.


11 de juny

Una forta tempesta cau damunt l'aeroport de Palma, Son Santjoan, i obliga a aturar l'activitat durant part de la tarda, cosa que afecta un centenar de vols.

9 de juny

El PPE guanya les eleccions europees a la UE i a Espanya; també a l'Aragó, Illes Balears, Múrcia i País Valencià. El PSE queda segon i s'imposa a Catalunya. L'extrema dreta ho fa a França i a la Catalunya del Nord (ID amb RN) i també a Itàlia i a l'Alguer (ECR amb l'FdI).


9 de juny

En guanyar a l'Estudiantes per 70 a 85, el Força Lleida esdevé equip de la Lliga ACB, dinou anys després que ho fos el Lleida Basquetbol.



L'aeroport de Son Sant Joan


Tendències


Avui fa 65 anys
Neix Carol Twombly, tipògrafa estatunidenca.
Avui fa 110 anys
Neix Anna Maria Ortese, escriptora i periodista italiana (m. 1998).
Avui fa 140 anys
Neix Antoni Pérez i Moya, músic català nascut a València (m. 1964).
Avui fa 400 anys
Mor Alfonso Gómez de Encinas, sacerdot mercedari i missioner màrtir, venerat com a beat a l'Orde de la Mercè (n. ca. 1565).

Gravat que representa el martiri d'Alfonso Gómez de Encinas.