Vall Germanasca

Infotaula de geografia físicaVall Germanasca
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
Part deValli Valdesi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaPomaret (Itàlia), Perier (Itàlia), Massèl (Itàlia), Salsa (Itàlia) i Praal (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 44° 56′ 13″ N, 7° 07′ 19″ E / 44.937°N,7.1219°E / 44.937; 7.1219
Banyat perGermanasca (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SerraladaAlps Cosiens Modifica el valor a Wikidata
Vista de la Vall Germanasca des de Roccias.

Vall Germanasca (occità Val Germanasca o Val Sant Martin) és una vall muntanyenca de la província de Torí, i és una de les Valls Occitanes del Piemont, veïna de la Vall Cluson. Rep el seu nom del torrent Germanasca, afluent del Chisone, i la componen els municipis de Pomaretto, Perrero, Salza di Pinerolo, Massello i Prali. Forma part de la comunitat muntanyenca de les Valls Cluson i Germanasca.

Cims[modifica]

Els cims principals de la vall són

Història[modifica]

La vall ha estat històricament una de les Valls Valdeses, ja que fou habitada pels seguidors de Pere Valdès (Valdo de Lió), contemporani de Francesc d'Assís que fou perseguit com a heretge. El 1533 els valdesos hi celebraren un sínode on decidiren unir-se a la Reforma protestant i el 1566 van construir un temple a Prali. Entre 1630 i 1655 va patir diverses plagues de pesta i després fou arrasada per les tropes del Ducat de Savoia. El 1686 els habitants es rendiren a França, que havien destruït Angrogna i Torre Pellice. Aleshores el temple fou transformat en capella catòlica.

El 1689 els valdesos van tornar de l'exili de Ginebra (l'anomenat gloriós retorn), però la ciutat tornà a mans franceses. Després va tornar a mans de Savoia, on el duc Carles Manuel III de Savoia va intentar imposar novament el catolicisme el 1767. Després fou ocupada per Napoleó Bonaparte i el 1815 tornà definitivament a Savoia. Fins al 1848 els valdesos no van rebre l'estatut de culte tolerat.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vall Germanasca