Vil·la Retiro (Xerta)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Vil·la Retiro
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep Fontserè i Mestre Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX (1879-1882)
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
arquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaXerta (Baix Ebre) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. dels Molins, 2. Xerta (Baix Ebre)
Map
 40° 55′ N, 0° 29′ E / 40.91°N,0.49°E / 40.91; 0.49
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC13806 Modifica el valor a Wikidata

Vil·la Retiro[1] o Villa Retiro[2][3] (popularment coneguda com "la Torre del millonari") és una casa de Xerta (Baix Ebre) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És un edifici de planta quadrada amb soterrani, planta baixa, pis principal i golfes. Està situat a la part superior d'una parcel·la totalment enjardinada amb un parc, estany i gruta datat a principis del segle xx. El que més destaca de l'edifici són els merlets de rajola vista i les petites torres cantoneres fetes amb maó que donen un aspecte fortificat al conjunt. La composició es caracteritza pels grans buits centrals, protegits per reixes de forja. Les golfes presenten petites obertures el·líptiques a manera de fris corregut.[1]

La porta central és un arc de mig punt, coberta per un porxo sostingut per dues columnes robustes i dues falses pilastres acanalades que imiten l'estil jònic, de ciment, i que sostenen una tribuna amb accés pel primer pis.[1] A la coberta hi ha un terrat al qual s'accedeix per una torrassa que sobresurt al centre de l'edificació.

L'interior de l'edifici s'alterà bastant amb la reforma que el va convertir amb un hotel de luxe. Hi havia un saló decorat amb pintures al fresc que no es pogué conservar. Tot i això, es va conservar l'escalinata de marbre blanc amb la treballada barana de forja, la xemeneia, una cisterna recoberta de manises blanques situada al soterrani, el mosaic hidràulic del primer pis, algunes portes de fusta noble i part del mobiliari original.

Escalinata de l'edifici.

La casa està envoltada d'un gran jardí de vegetació exuberant farcit d'arbres i plantes centenàries portades pels antics propietaris de diversos països sud americans i, també, conté un llac i una gruta construïda l'any 1904 per l'arquitecte Lluís Julio. A més, hi ha un seguit de séquies i fonts artificials què, com la gruta i el llac, s'alimenten amb una part de l'aigua que baixa per la séquia de les Fonts. Finalment, forma part del conjunt, uns antics magatzems i una extensió de terreny, abans d'horta, on actualment s'hi troben alguns serveis de l'hotel.

Vista parcial de la casa i el llac.

Història[modifica]

L'edifici d'estil modernista-colonial i el seu conjunt es construí en diferents etapes (1879-1882) finalitzant-se el recinte el 1892, data que apareix a la forja de l'antiga portalada d'accés a la finca. Aquesta pertanyia als Martí, família d'indians natural de Xerta. El senyor Jaime Martí i Tomàs[cal citació] fou el primer propietari qui la va fer construir, abans d'esdevenir hotel pertanyia al seu net.

Durant la batalla de l'Ebre l'edifici fou utilitzat com a hospital militar, patint diferents desperfectes.

Des de l'any 2006 es seu de l'Hotel Villa Retiro Resort, del Grup JF Ebrotels.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Vil·la Retiro». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 21 agost 2014].
  2. Villa Retiro, Diputació de Tarragona
  3. Tate Cabré i Massot. Cuba a Catalunya: el llegat dels indians. Cossetània, 1 gener 2008. ISBN 978-84-9791-341-6.  (Consultar)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vil·la Retiro
  • «Vil·la Retiro». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.