Viquipèdia:GLAM/Activitats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquipèdia
English Version
Wikimedia Commons
Amical Wikimedia
Viquitexts
Viquidites


Els Viquipedistes són una comunitat mundial de voluntaris del coneixement


Hi ha moltes maneres de col·laborar amb la Viquipèdia. No només es tracta d'editar articles, sinó que l'objectiu és obrir la institució i els seus fons a una comunitat de voluntaris del coneixement. Aquí es llisten algunes de les activitats que podem organitzar plegats, ordenades més o més per ordre de complexitat.Recordeu però, que cada institució és diferent i aquestes activitats es poden adaptar a les necessitats de cada centre.

Viquimarató[modifica]

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc —sovint una biblioteca, un arxiu o un centre de documentació— per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia. Ja s'han fet viquimaratons per ampliar l'article sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre d'altres. És una bona manera de fer créixer un article d'una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte. Els bibliotecaris proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, una taula i una cadira. És una activitat molt adient tant per biblioteques, arxius i museus o també teatres.

Backstage Pass[modifica]

Un Backstage Pass, o Passi Privat, és quan una institució convida a un grup de Viquipedistes locals a una visita especial, on accedeixen als magatzems i a les zones restringides. L'objectiu primer de la trobada és posar en contacte als professionals del centre amb Viquipedistes locals per a trencar el gel, compartir informació i crear canals de contacte directe entre ambdúes comunitats. Sovint d'aquests esdeveniments neixen projectes per a compartir recursos i informació i se solen organitzar el mateix dia que una Viquimarató.

Alliberament d'imatges[modifica]

La Viquipèdia és un lloc amb molta visibilitat i cada cop més insitucions culturals volen que les seves col·leccions o fons siguin el més accessibles possibles per a tothom. El repositori d'imatges de la Viquipèdia es diu Wikimedia Commons, i és un portal web on tot el contingut que es penja està amb llicència Creative Commons o bé en domini públic, pel que es permet fins i tot la seva reutilització comercial.


Alliberament de textos[modifica]

Institucions de renom com el MACBA, la Generalitat de Catalunya o l'Ajuntament de Palafrugell han modificat l'avís legal del seu web per fer-la compatible amb projectes com la Viquipèdia. Llegiu per exemple l'avís sobre drets de reproducció del web del MACBA. D'aquesta manera hem pogut crear desenes d'articles reaprofitant textos ja generats a la institució, i donant-te'ls hi la visibilitat que té la viquipèdia i relacionant-los amb continguts més genèrics.

D'altres institucions ens han signat un permís de reutilització de continguts per fer servir el contingut del seu web o d'alguna publicació en particular. Destaquen els permisos del CCCB, el Museu de les Arts Escèniques, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Disseny Hub Barcelona, el Museu Picasso, la Fundació Josep Pla, el Museu del Suro i l'Arxiu Municipal de Palafrugell, entre d'altres.

Viquipedista resident[modifica]

Un Viquipedista resident és un editor de Viquipèdia que treballa conjuntament amb una institució cultural determinada per a posar en valor a la Viquipèdia el coneixement que aquesta genera, seguint i respectant els principis i objectius tant de la institució com de l'enciclopèdia. Es tracta d'una persona que afavoreix que es creïn ponts entre la comunitat d'editors i els professionals de la institució cultural.

Institucions com el Museu Britànic, la Smithsonian Institution, el Museu Picasso i el Museu Nacional d'Art de Catalunya ja tenen o han tingut el seu Viquipedista resident. També el municipi de Palafrugell té un Viquipedista resident per a les institucions culturals locals. Podeu veure la llista completa mundial de Viquipedistes residents aquí.

QRpedia[modifica]

QRpedia és un sistema gratuït de creació de Codis QR que enllacen a articles de la Viquipèdia. La part més interessant d'aquests codis és mostren l'article de Viquipèdia en l'idioma que estigui configurat el telèfon de la persona que l'escaneja. També permet tenir mètriques i estadístiques sobre cada escaneig, pel que és una eina molt recomanada per a la difusió del patrimoni en un espai físic. A Catalunya es van incorporar a l'exposició Joan Miró. L'escala de l'evasió, que va tenir lloc a la Fundació Joan Miró entre la tardor de 2011 i la primavera de 2012.

Ajuda
Com dur a terme un projecte amb QRpedia

Projectes multilingüístics[modifica]

Un petit museu comarcal de la ciutat de Derby, a Anglaterra, la Derby Museum and Art Gallery, ha aconseguit que l'article sobre la seva institució i les seves obres més destacades estiguin traduïdes a més de 50 idiomes.

La Wikipedia és una comunitat internacional. Existeixen edicions de viquipèdia en 281 idiomes: hi ha tot un món on fer arribar els vostres continguts. Això us pot permetre fer arribar els vostres continguts a una comunitat global i també poder accedir al contingut generat per milers de persones arreu del món i traduir-ho a la vostre llengua materna.

S'han fet diversos experiments multilingüístics des d'institucions culturals, com per exemple el Derby Challenge, on un museu dels Països Baixos va entrar en contacte amb la seva comunitat local per crear en neerlandès les entrades a Viquipèdia de les seves obres més destacades, posteriorment les van traduïr a l'anglès i des de la Viquipèdia en anglès es va fer una crida a nivell mundial per a traduir aquests continguts. Per a que fos més divertit, aquesta crida es va fer organitzant un concurs, on els viquipedistes que traduien més articles guanyaven més punts, que es traduien en premis (objectes de la botiga del museu, per exemple). Els Viquipedistes Catalans som molt actius en aquest tipus de concursos i som coneguts a nivell mundial com la Catalan Army, ja que han guanyat diversos d'aquests premis. A Catalunya es va fer un procés similar amb els codis QR de la Fundació Joan Miró, aconseguint tenir els articles relacionats traduïts entre 4 i 25 idiomes, depenent de l'entrada.


Concursos[modifica]

Els concursos sempre són una bona manera de dinamitzar comunitats. El Museu Britànic va fer un concurs on demanava a la comunitat mundial que les 5 primeres persones que fessin un Article de Qualitat (són els articles més complets de l'enciclopèdia) sobre qualsevol de les peces de la seva col·lecció, rebria un lot de regals de la botiga del museu. Una convocatòria tan simple com aquesta va provocar que centenars de viquipedistes d'arreu del món comencessin a millorar els articles de les obres destacades del museu. Cal dir que els Viquipedistes catalans van guanyar 2 d'aquests 5 premis, amb els articles: Epifania de Miquel Àngel i Bronzes de Benín.

Wiki takes[modifica]

Què passaria si La Viquipèdia pren el teu municipi? Les institucions culturals arrelades al patrimoni local poden organitzar aquest tipus d'activitat. És tracta d'una gimcana fotogràfica amb el propòsit d'obtenir imatges en llicència lliure sobre un indret particular, on els participants competeixen per prendre fotografies de tantes vistes locals com sigui possible per a complementar articles. Aquí teniu una pàgina on s'explica com organitzar un esdeveniment d'aquest tipus. Sovint està relacionat amb el concurs Wiki loves Monuments, un concurs fotogràfic de patrimoni que es fa a nivell mundial. És una activitat molt recomanada per a organitzar des de museus o biblioteques o d'altres centres de patrimoni local. Després fins i tot es pot pensar en crear els articles relacionats sobre els monuments destacats.

Ajuda: Penseu que ja tenim llistes de monuments creades per a gairebé cada municipi dels Països Catalans: Podeu buscar el vostre municipi aquí

Programes educatius[modifica]

El sector cultural pot col·laborar perfectament amb centres educatius de diversos nivells. Actualment estem duent a terme diversos projectes educatius com Viquiescoles o wikiArS, i també estem començant projectes on Universitats, Museus, Arxius, Biblioteques i centres de documentació col·laboren conjuntament per millorar camps de coneixement determinats dins de l'enciclopèdia. Contacteu-nos per a més informació.