Viquipèdia:La taverna/Arxius/2005/Gener

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Valencià a la versió en castellà

En aquests moments hi ha un debat encès protagonitzat per l'usuari Wikiküntscher sobre la pàgina de Idioma valenciano a la versió en castellà del projecte. Com que ja m'estan acusant de pancatalanista -alguns de vosaltres riureu- he dit que cridaria els valencians valencianoparlants d'aquí que seran els que tenen més dret a manifestar la seva opinió -més que els catalans valencianopalants i que els valencians castellanopalants- i seran considerats més neutrals. Curiosament el problema que sembla haver-hi ara es que no es neutral dir que el que a València es diu valencià es la mateixa llengua que en d'altres bandes es diu català cosa que a més va en contra dels dictàmens de l'AVL. Llull 17:58 30 oct, 2004 (UTC)

La pàgina del pobre usuari Dodo està quedant emmerdada amb aquest tema. Llull 19:35 31 oct, 2004 (UTC)
Que vos semblaria fer un registre sobre el lloc de procedència dels viquipedistes de wikipedia en català. Estic segur (per l'estil de la major part dels textos) que una gran part som valencians. Això potser donaria més punts a favor per l'unitat de la llengua en la discussió que està duent-se a terme en wikipedia en castellà.
Si voleu començaré jo, jó sóc de Cocentaina (el Comtat). Encara que potser seria millor crear una pàgina de l'estil Viquipèdia:Lloc de procedència dels viquipedistes. Que vos sembla la idea? Makinal 20:18 31 oct, 2004 (UTC)
A no ser que algun nacionalista hagi tornat a classificar les comarques com a part directe dels PPCC sense Valències ni Catalunyes pel mig aquesta classificació ja hauria de ser aquí: Viquipèdia:Viquipedistes Llull 20:22 31 oct, 2004 (UTC)

Bé, el debat s'ha extès també a la versió en anglès on se li va dir al mateix usuari blaver -que no para de citar pàgines blaveres a tall d'exemple de la seva ideologia- que aquell article era més neutral. Ara l'està empastifant. Sapigueu que si feu cas a l'AVL sou tots uns catalanistes. I això que ni ho sabieu. Llull 06:42 15 nov, 2004 (UTC)

Bé, com no podia ser d'una altra manera s'ha acabat blocant la pàgina. Les argumentacions ja arribaven al nivell d'afirmar que la classificació oriental/occidental és un invent fantàstic amb l'única finalitat d'afavorir l'imperialime dels catalans i que mai a existit el sececionisme lingüístic perquè l'origen del valencià és diferent al del català (ve del mossàrab, que no ho sabieu). Si us plau, feu més bondat ací i no enceteu una guerra d'edicions que sí País que si Comunitat. ;) Llull 10:59 13 des, 2004 (UTC)

Hola, primer de tot salutacions a tots els que formeu part de la Viquipèdia perquè sóc nou per ací i demés. A vore jo sóc de València capital i lo que en primer lloc volia dir és que es deuria canviar la denominació de català per la català-valencià tal i com s'ha fet per a presentar la traducció de la Constitució europea. Supose que molta gent de Catalunya començarà a trinar amb açò però vos ho dic de veres que conec el panorama valencià que dir-li només català no ajuda per a res a la unitat de llengua. Al País Valencià i sobretot al cap i casal existix un fort odi a lo que sona a català (de Catalunya) i per ser més clar a Catalunya en general. Com podeu vore no és el meu cas i m'agradaria en la mida que siga possible recolzar la pau lingüística a València i fer del valencià la nostra llengua. --Snoby 00:11 23 gen, 2005 (UTC)

Ja vam tenir la mateixa discussio fa un temps amb un usuari valencia (veges Discussió:Valencià). Jo en principi no estic pas en contra del "català-valencià" si servis per no haver de repetir les mateixes discussions sempre. Pero el cas es que no veig enlloc que sigui un terme d'us general, ni que la mateixa AVL tingui potestat per introduir-ne l'us, com es va veure fa poc. Desgraciadament, els que senten un "fort odi a lo que sona a català" probablement no acceptaran cap formula mixta (com va passar en la polemica absurda per les traduccions de la constitucio europea: em sembla que parlava textualment de la llengua "anomenada catala en un lloc i valencia a l'altre"). A mi em sembla que no es feina de la viquipedia "inventar-se" noves denominacions. Si el terme "catala-valencia" te exit i es fa servir ja ens hi apuntarem quan convingui. Xevi.
Snoby, jo també sóc valencià i aquesta denominació la trobe una burrada, de la mateixa manera que la denominació oficial del castellà no es diu Español-Mejicano, o la de l'anglès English-American ...
En quant la política de Viquipèdia en aquests casos, és citar la fórmula oficial per a que quede constància, però usar en la resta d'articles la fórmula que el sentit comú dicta. I quan dic el sentit comú, volem dir, des d'una perspectiva científico-històrica, fora de qualsevol visió politica partidista. --Makinal 05:50 24 gen, 2005 (UTC)
A mi m'és igual els noms que facen servir els científics, i el que importa és l'ús que fa els parlants del català. A mi no em sembla una burrada la dualitat "valencià-català", però interindependentment. Vull dir, que si algú vol utilitzar el mot "valencià" per a referirse a allò que altres en diem "català", no estic en contra, ja que una part molt important (sinò la immensa majoria) de catalano-parlants valencians l'anomenem tradicionalment així, i no perquè siga un nom "poblatà", sinò que de tota la vida històricament se li ha dit així amb el mateix tracte formal que a Catalunya i d'altres indrets se li ha dit "catalanesc" o "català". No és el mateix que sentir dir "balear", "tortosí", "alacantí", o "rossellonès", on són denominacions més... diguem... de carrer, informals. Del que no ho veig gens de sentit comú es de dir-lo "valencià-català" (o viceversa) literalment, no sé, és que em trenca la "lectura natural" d'un text i se'm fa oix. Ah! I jo també soc valencià, el més suder de tots els viquipedistes fins ara, hehe.
Ara bé, el mot que s'hauria d'utilitzar per a textos on es parla de la viquipèdia concretament (meta-articles, es podria dir? per exemple, els textos de la interfície del mediawiki, els articles que comencen amb "Viquipèdia:", etc...), en la meua opinió, ha de ser "català", perquè la majoria dels catalanoparlants (independentment d'on procedisquen) el diuen així. --Joanot Martorell 16:09 24 gen, 2005 (UTC)

Hola de nou a tots. A vore en primer lloc, respecte a lo que diu Xevi, no intente torna a reobrir el debat de la llengua a més a més em dóna molta desgana haver d'escriure, i este tema en certa manera em cansa, lo únic que intente és acostar postures.A mi no em sembla gens malament haver d'esperar a vore si la denominació català-valencià té èxit per a ficar-la ací, a lo que jo em referisc és que seria bo fer un intent des del primer moment d' integrar també en la enciclopèdia a aquells valencians que ni de conya accepten la denominació català.Fer un intent d'acostar postures i fer per exemple que no ni haja un apartat de idioma valencià en la enciclopèdia en castellà com m'ha paregut llegir i si un apartat dins de la catalana per aquells que volen utilitzar una normativa més valenciana.D'alguna forma hem d'acostar postures perquè sinó mai s'acabarà realment amb la "Batalla de València" i es continuarà cada dia més perdent-se el valencià.

Respecte a lo que diu Makinal, pense que tant oficial és la denominació valencià com català, la raó d'açò radica en la llei, en els Estatuts d'Autonomia tant del País Valencià com de Catalunya.En ells s'esmenta 2 noms de llengües diferents i que en ningun moment es relacionen i per tant s'estaria en plena legalitat si es demanara 2 traduccions diferents per la constitució tal i com va pasar. Un altra cosa seria que dins de l'Estatut s'esmentara que la llengua es compartida amb altres autonomies, la qual cosa supose que pasarà pròximament a Catalunya però que ni de bon troç passarà al País Valencià. Em diràs que et referixes a la oficialitat del terme en àmbits científics, cosa que no hi ha dubte, però mentres el poble diga que es diu valencià i açò ho diga l'Estatut mai es podrà fer res al respecte. La denominació mexicà no es oficial perquè no hi ha hagut una tradició de segles a Mèxic de nomenar la llengua d'esta forma, sinó estarien en el seu dret de nomenar-la així o com els isquera de les seues parts nobles.Recordem que estem en una democràcia, i les decisions les farà la majoria donant igual que siga una majoria de bobos que de científics.

Joanot Martorell comenta que no hi ha problema en que cadascú la nomene com vullga, cosa que no tinc cap dubte, però per eixa mateixa raó en la Viquipèdia hauria de posar valencià-català i no només català. Snoby

Abans a la portada i en lletres molt grosses hi deia "benvinguts a la Viquipèdia en català". Conscient que aixecava polseguera ho vaig traure. Ja no hi és i ara no sé on hi vols posar català-valencià. Ara només és la Viquipèdia. D'altra banda tingues clara una cosa: tot aquell al que li molesti el nom català directament no participarà ací. El nom compost tampoc li vindrà bé. Li seguirà fent venir alèrgia, de manera que no haurem avançat res. Ara mateix no sabria dir-te si hi tenim participant més viquipedistes valencians o catalans. Llull 20:13 24 gen, 2005 (UTC)
Sí, no veig problema que cadascú la nomene d'una de les dues denominacions formals existents (m'és igual si és legal, oficial, científic, o el que sia), però sí veig problema amb allò de dir literalment "valencià-català", perquè no ho veig natural, veig que té connotacions polítiques de les quals la viquipèdia ha de ser... aliena no, políticament correcta, tampoc, però sí neutral. I com bé diu Llull, el que li moleste llegir "català" no es molestarà en participar en la viquipèdia, per molt que se substituesca "català" pel de "valencià" o de "valencià-català". Ara bé, no hem d'oblidar que la majoria dels catalanoparlants el nomena "català", hem de ser conscients de que hi ha més possibilitats que algú substituesca "valencià" pel de "català", i en aquest cas jo preferisc ser pràctic segons en quina mena d'article... encara que supose que algú tambè serà pràctic si algú substitueix "català" pel de "valencià" en un article de temàtica adient. --Joanot Martorell 20:39 24 gen, 2005 (UTC)
No sé per què s'ha esborrat tot lo que havia escrit. Jo només volia donar la meua opinió i contestar a lo que anteriorment havien dit altres usuaris. No sé que he fet exactament per a que siga esborrat i rogaria que fora explicada la raó que ho ha motivat.Gràcies.

--Snoby 22:48 24 gen, 2005 (UTC)

Estàs mal fixat, no s'ha esborrat res. Llull 06:27 25 gen, 2005 (UTC)

Doncs ahir estaria mig dormit perquè et jure que no vaig vore lo que havia ficat :)) --Snoby 13:38 25 gen, 2005 (UTC)

Resposta a l'anterior no, a l'altre comentari de Martorell. A veure, estic d'acord que en el País Valencià la denominació que predomina és valencià, al igual que en les Illes és mallorquí. Però des del poder valencià s'ha intentar donar sempre una visió equivocada per tal de fragmentar la llengua. S'està enganyant a la gent fent pensar que el valencià és una llengua i no pas un dialecte del català. Això els illencs ho tenen bastant clar, no éssent així pel cas dels valencians. És per això que aquesta solució de compromís (proposada per polítics catalans per acostar postures amb aquells que no cediran mai ni un pèl): valencià-català, pot estar reconeguda a Europa i tot el que vulgueu, però no deixa de ser una barbaritat històrica. Per que no valencià-mallorquí-català? Vos recorde que en les Illes (corregiu-me si no és cert) la gent es refereix a allò que parlen com mallorquí. --Makinal 07:50 26 gen, 2005 (UTC)
No et dic que no, tens raó. Els polítics valencians a l'actualitat han aprofitat una costum onomàstica tradicional per a dividir i intentar vèncer. Però a les Illes el nom de "mallorquí" mai ha tingut una consideració formal, i al País Valencià el mot "valencià" sí, fins i tot és considerat com una senya d'identitat "sagrada". De totes formes, jo ja he deixat clar que jo no estic a favor d'utilitzar el nom "valencià-català" literalment, encara que sí deixaria llibertat als viquipedistes utilitzar la denominació formal (valencià, o català) que li vinga en gana. Però clar, qui utilitze "valencià" ha de ser conscient que algú altre podrà modificar-ho i posar "català", amb tot el dret de la GPL i amb la mateixa validesa. Així que siguem-ne pràctics, la majoria dels parlants els diem "català", i els que diuen "valencià" som minoria encara que siguem immensa majoria al País Valencià. Jo, per exemple, utilitze la denominació "català" per a qualsevol article, i "valencià" per a articles referits al País Valencià, o de valencians. Els polítics podràn fer-se les palles que vulguen, però dir "valencià" al català no és cap atemptat a la unitat lingüística. De fet, per exemple, Joan Fuster escriguè a Nosaltres, els valencians: "Resulta que els valencians no posen en dubte que és la mateixa llengua, sinò que no reconeixen la necessitat de dir-li català". --Joanot Martorell 09:19 26 gen, 2005 (UTC)
Resposta a Snoby. Les decisions científiques de vegades no acostumen a tenir suport popular, de la mateixa manera que Kepler no tenia suport popular quan deia que els planetes es movien al voltant del Sol. Però al igual que si democràticament s'escull que les lleis de la Gravitació Universal són falses no començarem a surar, si els polítics (que són escollits democràticament) decideixen que la solució de compromís és dir valencià-català, no té per que ser la denominació correcta des de punts de vista històrics, lingüístics ni científics. És per això que com nosaltres sóm més de la vessant científica que de la política, recomane i done el meu suport a continuar el denominant a la nostra llengua català i al nostre dialecte particular valencià, a banda de quina siga la visió oficial. Per cert, Martorell: això és exactament el teu argument que vas exposar quan defensaves País Valencià front a Comunitat Valenciana. --Makinal 07:50 26 gen, 2005 (UTC)
Ara que re-trec a la llum el tema de la denominació del País Valencià, he vist que en el nou Estatut d'Autonomia Valencià, es vol canviar la denominació de la regió valenciana a Regne de Valencià. Això ens obligarà, quan ho aproven, a tornar a debatir el tema. No creieu? --Makinal 07:50 26 gen, 2005 (UTC)
Deixem aquest tema a banda, que sinò portarà cua... Açò de "Regne de València" nomès va ser una observaciò anecdòtica de la secció d'onomàstica de l'AVL que va ser magnificada mediàticament pels periòdics de tendència pepista com "Las Provincias", amb interessos clarament provocadors. Per si no és prou, tots els partits polítics amb representació parlamentària han manifestat el seu rebuig a aquesta denominació. Aquest comentari vé per la intervenció de la presidenta de l'AVL a la mesa de debat sobre reforma de l'Estatut, on també hi anaren altres personalitats rellevants per a donar el seu punt de vista, algunes de les quals demanà el nom oficial de "País Valencià". No crec que tinga més importància que una xerrada de taverna. De moment, mentres que el preamble de l'estatut diga que el "País Valencià és la concepció moderna i actual de l'Antic Regne de València", i mentres que la costum onomàstica en llengua catalana siga la de dir "País Valencià", no hi veig cap necessitat de reobrir el debat. --Joanot Martorell 09:30 26 gen, 2005 (UTC)
Bé, a més a més del que dic als dos primers paràgrafs de la meua intervenció, estic completament d'acord amb l'argumentació de Llull: Canviar la denominació de Viquipèdia a Viquipèdia en Valencià-Català, continuarà repelint als que suporten la fragmentació de la llengua i no guanyarem res. D'altra banda, estic d'acord que aquesta polèmica, al igual que la de la Comunitat Valenciana, s'ha de recollir al corresponent article de la llengua catalana. --Makinal 07:50 26 gen, 2005 (UTC)
El català és un idioma que es va originar a Catalunya, i es va dur, degut a les conquestes catalanes, a altres regions, o països (país és un terme de la geografia que fa referència a una àrea geogràfica amb uns trets físics o humans comuns), de Espanya, i fora de Espanya, durant l'edat mitja. A les Balears es sol dir al català: Mallorquí a Mallorca, Menorquí a Menorca, i Eivissenc a Eivissa. L'Estatut de València parla de Valencià, per referir-se al idioma dels valencians, això òbviament està sota discussió —per aquest camí es pot arribar a que qualcú amb un títol acadèmic a Catalunya, o a Balears, no el té a València, quan les normes ortogràfiques, i morfològiques, del valencià son les mateixes que a la resta del món. Moltes discussions sobre aquest tema surten del fet de que es considera que una llengua és una cosa superior a un dialecte, per la qual cosa el que se parla a València, a l'Alguer, o a Balears serien dialectes. Inclús persones instruïdes, amb títol universitari, parlen de "llengües: idiomes" com d'una cosa superior, mentre els "dialectes" són com una cosa inferior. Obliden que una llengua és el conjunt dels seus dialectes. El nom de català no fa referència a cap fet polític, ni a fets geogràfics, simplement és degut al fet històric de que aquest idioma o llengua va nàixer a Catalunya.

Plàcid Pérez Bru 08:50 26 gen, 2005 (UTC)

Una curiositat: a la portada de la wiki francesa, en altres llengües posava català, valencià :D (encara que ara ja no ho posa). Ja que ha participat tanta gent en este tema, també ho faré. Sóc de València i des del meu punt de vista dir-li català a tota la llengua no es adequat, encara que està prou acceptada. No estic d'acord quan llig que hi ha una base científica o històrica en dir-li català, ja que pel mateix motiu al castellà solament hauriem de dir-li castellano i no español. També "valencià" és una nom històric, entre d'altres que ha tingut el català. També és un terme que ha creat confusió a València i en part culpable de la divisió lingüística: no és el mateix dir català i valencià són la mateixa llengua que, el valencià és un dialecte del català. Alguns han entés malament amb això que el valencià és un català mal parlat i que, conseqüentment, hariem de parlar un català stàndard "perfecte". Que el català vertader és el de Catalunya o més concretament Barcelona és una idea que encara mantenen alguns, recolzats en qué és diu català i s'originà a Catalunya.
Tenim encara un problema que s'ha de resoldre; jo, personalment, voldria que se puguera anomenar la llengua de forma general tant català com valencià, ja que no considere "català" més adequat que "valencià". Posar a la Viquipèdia "en català i valencià" es per alguns tan polèmic com per a d'altres posar "en català". Amb tot açò sols volia expressar la meua visió personal sobre l'asumpte, no vull fer dogma del que acabe de dir :) Peleguer 13:07 26 gen, 2005 (UTC)
Aleshores, jo tinc 2 preguntes i 3 comentaris per Peleguer:
a) Si consideres que valencià i català és la mateixa llengua, com anomenem al dialècte del "català/valencià" que es parla al País Valencià? El dialecte que es parla del "català/valencià" en Mallorca és el mallorquí, però el de València? (amb això denote el primer problema que li trobe a aquesta denominació i és que s'està trencant una jerarquització òbvia).
Aquesta qüestió és absurda. És el mateix que preguntar quin nom posem a la varietat dialectal que es parla a les províncies de Barcelona i Girona. "Català Central", em diràs, i com veus, no hi ha cap problema en què llengua i varietat dialectal porten el mateix nom. --Joanot Martorell 16:03 26 gen, 2005 (UTC)
b) De la mateixa manera que preguntava abans, per que no, ja que estem, fem la denominació "català/valencià/mallorquí"? És una qüestió d'orgull?
Perquè la denomianció de "mallorquí" mai va tindre una consideració formal dins del seu àmbit d'ús. En canvi, a València la denominació de "valencià" sempre ha tingut una consideració formal, molt abans que ho diguera el nostre estatut d'autonomia. --Joanot Martorell 16:03 26 gen, 2005 (UTC)
c) El español sí que és una denominació històrica per denominar la llengua de la qual el castellà és un dialecte. Segons tinc entés, els colonitzadors del Nou Món ja usaven aquesta denominació per designar la llengua que parlaven.
T'equivoques. El terme espanyol aleshores, quan es colonitzava el Nou Món, és com si tu ara te'n vas al Sud-est Asiàtic i demanes que t'ho traduïsquen a alguna llengua "europea" (anglès, francès, italià, espanyol, etc...) el que et diuen en estranyes llengües els nadius. En aquella època els comandants entenien sense problemes el galaico-portuguès, el castellà, l'aragonès, i el català. En aquella època "Espanya" era una regió geogràfica que adquiria una dimensió semi-continental psicològicament, com ara "ser Europeu". El terme "Español" va ser considerat com a denominació formal del castellà a partir del segle XIX per la emancipació de les colònies hispanoamericanes, quan crearen les seues respectives acadèmies de llengua espanyola.
d) Si creus que alguns han entés malament que el valencià és un català mal parlat pel simple fet de ser un dialecte, ajudem a desfer aquest "enredro" i a mentalitzar a la gent que un dialecte no és una forma mal parlada de la llengua, sinó que té la mateixa rigurositat que el català que es puga parlar a l'Alt Empordà (sempre i quan ens atingem a la Normativa de Castelló del 32, altrament si que seria una llengua mal parlada).
e) El fet de dir que no hi ha cap base científica i històrica de que la llengua parlada al País Valencià es diga català, sí que no té cap base científica i històrica (valga la redundància). L'argumentació que ve ací, és la mateixa que ha exposat Plàcid Pérez Bru fa dos comentaris:
El català és un idioma que es va originar a Catalunya, i es va dur, degut a les conquestes catalanes, a altres regions ... de Espanya, i fora de Espanya, durant l'edat mitja.

--Makinal 14:33 26 gen, 2005 (UTC)

Açò és la hipòtesi més acceptada pels historiadors i filòlegs, però no hi ha cap consens ni tampoc existeixen encara proves concloents. Hi ha qui diu que la llengua adquirí cos al mateix temps que es feia la colonització de terres andalusines (és a dir, a generar literatura). Per tant, malgrat que l'origen dels seus parlants siguen de Catalunya, la llengua va dir-se catalana quasi al mateix temps que valenciana. La data dels documents més antics on apareixen per primera vegada el terme "català" i "valencià", respectivament, per a definir la llengua pròpia només difereixen en 2 anys en pocs anys del segle XIII. Dit en altres paraules, és com si s'haguera reinventat la roda, però no està clar qui va inventar-la primer, i dubte que se'n sàpiga mai perquè d'açò ja ha passat massa temps.
Et conteste, Makinal: Abans de res, insistisc en que sols mostre la meua visió particular.
a) No vull proposar un nou nom per al català, és un tema que té difícil solució: cap proposta que es faça deixarà contents a tots, uns l'aplaudiran però uns altres la rebutjaran, a causa de la càrrega històrica que portem. Però això no fa que em senta agust en llegir català, quan pense que valencià és tan legítim com el primer. De totes maneres no he entés què vols dir amb "s'està trencant una jerarquització òbvia".
b) Com ja he dit abans, no vaig a proposar un nou nom. La raó de que parle solament de valencià i català, és que sóc valencià, i evidentment no puc donar opinions personals sobre mallorquí ni altres denominacions.
c) He posat mal exemple :)
d) Ja ho intente amb la gent amb què parle d'este tema, pero encara hi ha alguns que no s'enteren :P
e) M'he expressat malament, no soc el més indicat per a argumentacions reals (ben documentades). No volia dir que no hi hagen raons històriques ni científiques, sino que no les compartisc per dos raons:
-Com es pot llegir a la discussió de Discussió:Valencià, hi ha molts arguments a favor de la denominació valencià. Però el criteri que cites és l'origen geogràfic. No sé fins a quin punt considerar ciéntific posar-li nom a una llengua per un sol criteri. Si busquem criteris històrics, trobarem moltes referències a altres denominacions, entre elles valencià. És a dir, pense que català és un nom amb raons, però no amb criteris compartits per tots els parlants.
-I si busquem raons històriques més actuals, és clar que català té molta presència a nivell lingüísic i acadèmic, però no oblidem que no representen el pensar d'una gran part dels valencians que han mantigut el nom valencià tant a nivell coloquial com institucional per considerar-lo més adient. Peleguer 15:28 26 gen, 2005 (UTC)

Crec que perdem el temps amb aquest tema. L'únic que està clar és que quasi ningú està d'acord en dir-lo "valencià-català", almenys de moment, així que el debat jo ho veig ja tancat, a no ser que vulguem continuar polemitzant. Jo ho veig més correcte assumir que les dues denominacions formals són "català" i "valencià", deixar-ho a la llibertat del viquipedista quin ús farà, i que per a textos propis de la viquipèdia s'utilitze el mot majoritàriament usat, és a dir, "català" per a textos com "¡¡Benvinguts a la Viquipèdia en català!" --Joanot Martorell 16:03 26 gen, 2005 (UTC)

Un petit comentari. S'està parlant de poder fer sevir el terme "valencià com a sinònim de "català". Això és així, i aquest mateix significat es recull a la pàgina de valencià i per això hi ha aquest no gens petit llistat de pàgines que tenen el mot "valencià" inclòs. Posat en tota llibertat. S'ha d'entendre, però en el seu context. Com el DIEC diu: Valencià m. Al País Valencià, llengua catalana. És per això que aquest terme només es fa servir als articles relacionats amb València. Mentre que el mot "català" ha saltat com a nom oficial de la llengua a Catalunya, Andorra, Balears, l'Alguer, en diversos municipis aragonesos i és amplament feta servir en sectors universitaris i lingüístics valencians, en canvi el terme "valencià" només és fet servir per valencians. Podeu intentar posar-lo en d'altres pàgines però com que pels catalans, balears, andorrans... valencià vol dir (segons l'IEC) m. Dialecte occidental del català parlat al País Valencià. ja us puc prometre ara que tard o d'hora algú ho eliminarà. No per mala fe ni odi cap allò valencià sinó pel simple fet del que per a molta gent significa aquesta paraula. Llull 18:44 26 gen, 2005 (UTC)

Sobre el nom de la llengua hem de sentir moltes animalades, entre altres això de "balear", que només fan servir els secessionistes. A Balears, mai hem aomenat la llengua que parlam com a balear, sino que a Mallorca es mallorquí, a Menorca menorquí i a Eivissa eivisenc, pero nigú que tengui el graduat escolar posa en dubte que això es el nom que noltros donam al català, lo demes son vuits i nous i ganes d'emprenyar es bou des betlem.--Joan 09:19 3 feb, 2005 (UTC)

Arran de algunes de les últimes intervencions, voldria recordar que ací s'hi poden discutir moltíssimes coses sobre la Viquipèdia i els seus articles, però que la seva finalitat queda lluny de ser un fòrum de debat. Llull 21:14 17 feb, 2005 (UTC)

I ara... idioma valenciano!!

Cony, m'he he hagut de posar especialment dur a es:Discusión:Idioma_Valenciano. Semble el negre de Mr. "T" de l'Equip A. Hahahaha xD Els he dit que la unitat lingüística no es discuteix a la viquipèdia, i que tot el que jo edite/cree/modifique serà sota aquest criteri. Si ells volen perdre el temps discutint del sexe dels àngels, allà ells, jo no ho farè. Em sembla que en aquella discussió estic de suplent de Llull (torna aviat, company!) --Joanot 19:45 22 des, 2004 (UTC)

Doncs açò, desprès de que alguns em donaren massa enhorabones :), he decidit donar-vos la notícia de que hi he escrit un nou Viquipèdia:Viquiprojecte, i és Viquipèdia:Viquiprojecte Municipis del País Valencià, i pròximament també hi haurà el de Viquipèdia:Viquiprojecte Comarques del País Valencià. Així que, apunteu-vos els que estigueu interessats en aconseguir un gruix d'al voltant de 1500 articles nous (541 municipis valencians, comptant 2 mapes cadascun d'ells, i al voltant de 1'3 símbols (bandera i escut) també cadascún d'ells) a la viquipèdia catalana, amb almenys continguts mínims, és a dir, amb infotaula de dades del municipi.

Per altra banda, vull animar als companys que es centren en temàtiques o objectius concrets a fer (només duu un momentet) els seus propis Viquipèdia:Viquiprojectes. Sovint veig a la pàgina de Canvis recents, per exemple, que alguns només es dediquen a crear articles de la llista d'entrades de Viquipèdia:Llistat d'articles que totes les llengües haurien de tenir, altres només es dediquen a la informàtica, altres només a les categories... Crec que havent superat els 10.000 articles, ja hem de començar a organitzar-nos entre nosaltres mateixos, com sempre, de "bon rotllo", amb ganes d'aprendre, i compartir coneixements i formes de treballar.--Joanot 17:40 17 des, 2004 (UTC)

Martorell, fins fa poc no tenia ni idea de que era un Viquiprojecte, m'he llegit Viquipèdia:Viquiprojecte però em sembla que no m'he acabat de quedar clar. Però de totes maneres, m'hi he apuntat. Té algo a veure amb per exemple Islamisme a la wiki francesa (amb la taula que hi ha a la dreta)? Si és així, no és mala idea. Quan acabem amb les poblacions i comarques també podem fer un d'història del País Valencià? Makinal 20:57 17 des, 2004 (UTC)

És com una manera de convergir parcial o íntegrament la feina de diversos usuaris que treballen amb un grup d'articles que coincideixen amb una temàtica o objectiu. De totes formes, si et sembla bé, copie el teu text i t'ho explique a la pàgina de Viquipèdia Discussió:Viquiprojecte, i seguim allà, d'acord?? --Joanot 21:11 17 des, 2004 (UTC)

A ls portada de en.wikipedia.org hi ha un caganer.

Hola sóc nou ací i potser encara vaig un poc peix en tot açò. Jo també vull col·laborar en poder fer el llistat complet de pobles valencians, en especial els del nord. Estaka

Tu mateix pots col·laborar-hi sense haver-ne de demanar permís. Llull 21:19 28 gen, 2005 (UTC)
Ja he escrit l'article sobre un poble, Cinctorres dels Ports. Un dubte, com aconseguiu la imatge de l'escut i del terme municipal? --Estaka

JA tenim tots els municipis d'Alacant

Gràcies al Viquiprojecte de Municipis del País Valencià ja hi existeix un article per a cadascuna de les localitats dels municipis de la Província d'Alacant. De fet, si mirem al Llistat de municipis d'Alacant vorem que no n'hi ha cap enllaç en vermell, i estava pensant en que potser en un futur podriem fer una nota de premsa per a anunciar que aquesta viquipèdia té cobertes tots els municipis valencians, no tan sols amb el contingut mínim, sinò fins i tot amb la gran feinada de Paco González del Diari Parlem. Què en penseu?. --Joanot 14:21 31 des, 2004 (UTC)

Definitivament, això és una gran fita que hem assolit. A veure si en pocs mesos tenim la resta de municipis valencians, jo de moment estic fent unes vacances wikipedístiques, però a la setmana que ve torne a la càrrega.
En quant a lo de fer una nota de prensa, jo seria una mica més conservador. De fet, una de les primeres lleis de màrqueting reza que t'has de reservar les comunicacions a premsa per vertaders moments de glòria. Si fem notes de premsa cada dos x tres, al final no ens faràn cas, ni tan se vol, a les fites realment importants, ex: 15.000 i 20.000 articles. Makinal 15:11 2 gen, 2005 (UTC)
Les "fites" que es donen per totes les llengües a les estadístiques de la wikipedia són 10.000, 20.000, 50.000, etc. Es podria fer una nota per l'article 20.000 i fer-hi menció dels municipis. --Xevi 16:09 2 gen, 2005 (UTC)
Enhorabona per la feinada feta !! joanjoc 17:32 2 gen, 2005 (UTC)

Patrullar?

Algú sap què és el que fa, marcar una pàgina coma patrullada? Llull 11:35 2 gen, 2005 (UTC)

És una nova característica de la versió 1.4 que crec que ens pot anar força bé. A la pàgina de canvis recents, apareix un símbol d'admiració vermell als canvis que no han estat patrullats (o sigui revisats). Quan algun viquipedista revisa els canvis fets per altres viquipedistes (sobretot els anònims), pot clicar a l'enllaç; Marca com a patrullat. Al tornar a consultar la pàgina de canvis recents tots els viquipedistes, veuran que aquella revisió ja ha estat revisada, i es podran concentrar en revisar les altres edicions que encara tinguin el símbol d'admiració posat. joanjoc 17:43 2 gen, 2005 (UTC)

Error en les categories

Ei, suposo que haureu vist que des del canvi de versió de la viquipèdia, hi han alguns errors en les categories que porten apòstrof (per exemple Categoria:Grups d'elements químics i Categoria:Grups d\'elements químics). L'error ja està al bugzilla #1201 i és de suposar que aviat l'arreglaran... joanjoc 16:53 4 gen, 2005 (UTC)

No, si ja es veu que s'han precipitat força aquest cop actualitzant a la nova versió. Llull 19:25 4 gen, 2005 (UTC)
Sí, jo estic trobant-me també amb moltes errades. La que més em molesta és fer articles nous i que no es guarden. O entrades que apareixen duplicades en la categoria (és a dir, un article dos o més cops a la mateixa categoria). I ni parlar que la velocitat s'ha reduït 10 cops. brrrrr. Makinal 11:04 5 gen, 2005 (UTC)
Mireu la categoria Categoria:Castells del Comtat a veure si vosaltres veieu 3 cops l'article castell de Perputxent, o la categoria Categoria:Municipis el País Valencià on sols apareixen dos pobles, quan tots els pobles valencians estàn en aquesta categoria. Makinal 11:11 5 gen, 2005 (UTC)
Això de la velocitat és problema de la saturació dels servidors. La gent que hi accedeix no para de créixer. Llull 11:09 5 gen, 2005 (UTC)
I per què altres wikipedies com la castellana la velocitat és l'habitual? Makinal 11:21 5 gen, 2005 (UTC)
I ara, fa un moment no hi podia accedir. Això va com va, el nombre de servidors creix i ara se saturen els uns i ara uns altres. De totes maneres, el programari també s'ha actualitzat a la versió en castellà (es:Especial:Version) i a tota la resta. Per cert, a mi sempre m'ha guardat tots els articles nous. Una altra cosa és que triga a ensenyar-ho quan abans ho ensenyava a l'acte. Llull 11:40 5 gen, 2005 (UTC)

La llengua sicilià

Could you please add sicilian to your list of languages with over 100 articles. Thanks. Pi fauri, putiti iunciri u sicilianu a vostra lista di lingui chi hannu cchiù di 100 articuli. Grazzî tantu. --pippudoz 04:30 5 gen, 2005 (UTC)

Taules de contingut

alfonsnavarret

Estic començant a aprendre a crear pàgines del diccionari, però no sé com crear una taula de continguts... que em podríeu indicar com es fa? gràcies!

Les taules de contingut es creen automàticament. Tan sols has de ficar els títols i subtítols entre iguals. Quan el nombre de títols supera un cert llindar, es crea la taula de continguts. Altrament, no es considera que el article siga lo suficienment gran com per tenir taula de continguts. Makinal 13:36 11 gen, 2005 (UTC)

Bug de wikipedia

Sembla ser que, misteriosament, apareix al final de molts articles de nova creació, informació sobre Manacor. No tinc ni idea de que és, però em fa pensar que és un bug (errada) del programari que dóna suport a la wikipedia. Crec que, potser, hores d'ara ja està arreglat, així que no us amoineu.

Ho dic per que he vist en moltes discussions d'articles que la gent ho comenta.

Makinal 09:57 13 gen, 2005 (UTC)

Mira la pàgina de discussió de Perú. Llull 12:01 13 gen, 2005 (UTC)

Pàgina d'autopropaganda

He vist que Megatsunamis és una pàgina d'autopropaganda. Què es fa en aquests casos? Tampoc no vull esborrar-ho tot i deixar l'article en blanc.--Arturo Reina 12:40 14 gen, 2005 (UTC)

S'han d'esborrar, i quan abans millor. En aquest cas particular, no calia amoïnar-se per deixar res de l'article, ja que tot ell era propaganda. De fet ja l'he esborrat. Makinal 13:48 14 gen, 2005 (UTC)

Petit canvi a 'La taverna'

Hola, com que no vaig extreure cap conclusió clara de la conversa anterior anomenada 'Posant Ordre', he creat la plantilla Template:Taverna amb un contingut mínim, per a posar-lo a dalt de tot de la taverna. S'accepten correccions i millores, com sempre ;-) joanjoc 16:56 14 gen, 2005 (UTC)

Canvi de l'entrada

No sé si ho heu vist però el projecte de la Viquipèdia ha fet un petit canvi per posar els seus viquipedistes en peu d'igualtat. Ara, la direcció http://wikipedia.org/ ja no redirigeix cap a la versió en anglès sinó que porta cap a una pàgina més democràtica. Llull 19:47 15 gen, 2005 (UTC)

Per què viquipèdia i no wiki?

wikimèdia en català

Hola,

He creat la plana principal del wikimèdia, i he començat a editar-la, a partir de la versió anglesa. http://meta.wikimedia.org/wiki/Plana_principal

Esteu convidats a corregir-la i continuar-la, si voleu, gràcies

Viquipèdies amb més de 15.000 articles???

Sé que semblaré un torracollons però no me'n puc estar de comentar com de parcials són a la viqui castellana. Primer triguen un bon temps a passar-nos de més de 1000 articles a més de 10000 i aleshores pam, passen a fer la llista amb més de 15000 articles en comptes de 10000 per deixar-nos a la "gàbia" amb el gallec, l'euskera, quítxua, etc... vaja em sembla patètic. Ni que fossim un satèl·lit seu! No sé per quins set sous hem d'estar allà i no amb l'anglès i les altres. Simplement, no ho suporten, després dels comentaris quan vam arribar als 10000 no m'extranya.

En canvi a la versió en anglès tenen el límit en les 50.000 sense tenir-nos cap mania especial. Tampoc la tenen contra la versió en castellà que no hi figura però és que a mesura que creix la Viquipèdia cal posar cada cop més alt aquests límits. Si volies canviar el català de lloc -per això de què van trigar- ho podries haver fet tu mateix. En canvi podries valorar que sempre han tingut un enllaç cap ací encara que tinguessim poquíssims articles. Llull 07:54 22 gen, 2005 (UTC)
Exactament, l'anglesa no ens té cap mania especial. I això dels enllaços... que no tenim nosaltres enllaços a les viquipèdies amb menys de 100 articles? Quant a canviar-ho de lloc jo mateix, tens tota la raó, no hi vaig caure! Ja estaré atent per als 15000... hehehe
No se si m'equivoco, però la portada només la poden editar els administradors no? Per la qual cosa és impossible que l'editi ningú de la Viquipèdia Catalana. Bé, a veure que fan quan arribem a 15.000 articles. pukyxd
Funciona mitjantçant plantilles perquè els usuaris habituals (no els vàndals que s'hi estiguin de passada) ho puguin modificar quan vulguin. Llull 21:47 25 gen, 2005 (UTC)

Només hi veig una solució: superar en articles altres llengües. Aprofito l'ocasió per demanar una viqipàgina per preguntar coses als administradors, jo vaig deixant notes a les discussions i no sé si són recollides. Cal un treball ferm de neteja, jo hi estic posada pero necessito ajuda

Plantilla OD

Per agilitzar la feina feixuga d'anar darrere de la gent demanant la llicència de les imatges he creat la plantilla {{OD}} que indica que cal indicar tant l'origen com la llicència de les imatges. Espero que sigui d'utilitat. Llull 08:24 22 gen, 2005 (UTC)

Pàgines sense categoria

Aquesta pàgina especial no està actualitzant les dades. Per què? Només ho fa una vegada al mes? O es que ja no funciona? Micru 18:18 25 gen, 2005 (UTC)

Antigament tot s'actualitzava a temps real però com que els servidors no donen l'abast ara ho fan quan els rota. Es va crear un robot per fer-ho cada dia però pel que dius ja no hi ha ni això. Llull 20:35 25 gen, 2005 (UTC)
Ho he preguntat i ho fan cada setmana(en:Wikipedia_talk:Special:Uncategorizedpages), així que a esperar toca. Per cert diuen que anem molt retrasats :-( Micru 17:44 26 gen, 2005 (UTC)
Doncs tenim un percentatge més avançat de pàgines categoritzades que ells. Llull 19:34 26 gen, 2005 (UTC)
Fins fa pocs dies s'actualitzava cada nit... Ara deuen haver canviat la temporització... Quan les tinguem totes categoritzades, potser podriem anar creant les categories que tenen articles però que no tenen text... joanjoc 21:40 26 gen, 2005 (UTC)
També cal eliminar les categories sense categories que solen estar creades i després buidades pel que sigui. I les imatges orfes, que a més ocupen molt. Però això últim millor esperar-se a què s'hagin enllaçat correctament tots els mapes valencians. Llull 08:27 27 gen, 2005 (UTC)

Vinga, que ja en queden menys de 500 !! :-) joanjoc 18:31 28 gen, 2005 (UTC)

En queden menys encara. A veure si este cap de setmana actualitzen i ens pujen la moral :-) --Micru 19:42 28 gen, 2005 (UTC)
Ep, gent, no us envaleu i categoritzeu tot a les valentes. Ara mateix, les pàgines no categoritzades són la millor secció que tenim per diferenciar totes aquelles pàgines creades per gent inexperta o que no sap de què va això -de manera que no saben ni què són les categories- i per tant la millor manera de localitzar aquells articles que el millor és esborrar-los i purgar així la Viquipèdia. Si els trobeu, enlloc de categoritzar-los i perdre's en l'oblit millor maneu-los esborrar. Llull 20:20 28 gen, 2005 (UTC)
També cal aprofitar el moment per estandaritzar les pàgines posant-los la negreta a l'inici i viquificant el text en cas que sigui necessari. Llull 21:34 28 gen, 2005 (UTC)
He aprofitat per anar ficant etiquetes d'esborrany i d'eliminació, la viquificació l'he feta en els articles que era inexistent. Per la meua part veig prou útil el tenir les categories al dia (encara que se'n passen articles fluixos), ja que de vegades no se sap quins articles hi han sobre un tema, com per exemple Micròfon o SMD. M'he deixat de moment assumptes difícils de resoldre, com és la taxonomia de les espècies. Quan la llista siga més menuda supose que es podrà anar revisant al tall i també tenim l'eina d'articles curts.--Micru 22:38 28 gen, 2005 (UTC)

Em fa l'efecte que hi ha moltes pàgines que se salven de la crema per estar categoritzades com a esborranys. No sé si desactivar durant algun temps la categoria d'aquesta plantilla (total, tampoc no hi ha ningú que faci cas a la categoria...). Llull 22:39 31 gen, 2005 (UTC)

Ara per ara, que jo sàpiga, la plantilla d'esborrany no té categoria d'esborrany. Per a saber les pàgines que són esborranys hi ha que veure el que enllaça cap a Viquipèdia:Esborrany (uns 500 articles). --Micru 01:04 1 feb, 2005 (UTC)
Buf, fa poc ens la vam carregar quan va ser traslladada incorrectament a un altre article i després restaurada. Tot i així, la Categoria:Viquipèdia:Esborranys segueix ben plena i farcida. Llull 07:53 1 feb, 2005 (UTC)

Desmbigüem?

A veure, deixant de banda el tema català/valencià per un moment, m'interessaria saber la vostra opinió a l'hora de desambiguar. Voldria saber que és millor:

  • Crear la pàgina "nom (desambiguació)" i conservar una de les definicions tal i com estava (per exemple en el cas de Botifarra (desambiguació))
  • O direccionar el nom i modificar els noms de manera pertinent com en el cas de Radi

La gracia del primer sistema és que si ha una entrada més habitual, segueix sent la primera referencia, això m'ha vingut al cap quan he vist que a Vinya, es fa referencia a Moscatell que la beguda, i no a la varietat.

Aseques 12:48 26 gen, 2005 (UTC)

Si hi ha els diferents mètodes és per què els admetem tots. Cal triar-ne el més adequat depenent de la importància dels diferents termes. Per exemple, hi ha diferents llocs del món que es diuen Barcelona però a la majoria de nosaltres ens semblarà lògic que la pàgina Barcelona sigui la principal i que s'inclogui enllaços al cim (plantilla polisèmia) cap als altres llocs que es diuen igual. En canvi, per Washington qui té prioritat? El general? L'estat? La ciutat? Pàgina de desambiguació toca. Llull 19:33 26 gen, 2005 (UTC)

Plantilles paisos

Hola, ahir em vaig dedicar a copiar i traduir la plantilla de la wiki anglesa per paisos. De moment he fet la prova amb Suecia, i queda molt millor, al menys no hi ha gens de codi a la pagina del pais. Segurament hi han faltes d'ortografia, per la resta crec que esta be. Aplicat a Suècia, i la plantilla es Template:Taula d'estat--Aseques 13:23 27 gen, 2005 (UTC)

Podriem fer com la viki espanyola que cada setmana fiquen en la pàgina de canvis recents un país per a editar --Micru 19:45 28 gen, 2005 (UTC)
Si, això estaria bé, de totes maneres, si mires el com va el sistema (canviar els noms de les variables), són només uns 20 minuts per pais amb correcció i tot.

Jo tinc un sistema que va molt bé, a on el podria explicar? (Faig servir un programa per editar text que es diu TextPad)--Aseques 20:47 28 gen, 2005 (UTC)

Corrector ortogràfic al navegador

Permeteume que copie ací una notícia en castellà apareguda en Barrapunto però que pot ser molt útil pels wikipedistes:

Leo en Corrector ortográfico en tu navegador (Pixel y Dixel) lo siguiente : "Si estás cansado de tener que escribir tus textos en Office, para después pasarlos a Blogger (o Movable, WordPress, Typepad...) para evitar errores ortográficos... Ya está disponible un corrector ortográfico para Firefox, con un simple clic podrás comprobar la ortografía de todos tus formularios, post, etc. Se llama Spellbound. Hay 44 diccionarios, incluido catalán y gallego, disponibles, y puedes tener instalados varios, por lo que es una herramienta de lo más útil. Para instalarlo únicamente te hace falta un Firefox (da igual si usas Win, Mac o Linux)"

--Makinal 18:59 27 gen, 2005 (UTC)

Anava a comentar el mateix però és que no l'he conseguit fer anar. Llull 19:08 27 gen, 2005 (UTC)
A mi ja em funciona !! :-) Crec que encara està un pel verd, però promet !! He començat per aquí; http://spellbound.sourceforge.net/install he hagut d'instal·lar quatre trossos; SpellBound extension , Windows spell check libraries, Windows SSE optimized spell check libraries i el diccionari de; http://dictionaries.mozdev.org/ . A més he hagut de baixar-me dues llibreries que em faltaven al windows; msvcp71.dll i msvcr71.dll i deixar-les al \winnt\system32 joanjoc 19:39 27 gen, 2005 (UTC)
Vaig aconseguir que m'anès, però vaja... a veure si en un futir enteén el punt de l'ela geminada. Llull 20:03 28 gen, 2005 (UTC)
Jo com a usuari de GNU/Linux i KDE fa temps que disposo de corrector integrat al navegador Konqueror a través de l'aspell i opino que va prou bé. ^^ pukyxd

De que va el Wiktionary?

Per a què serveix? Es poden copiar entrades d'altres diccionaris? I fer-ne de noves a partir de diversos diccionaris? Perquè les traduccions no duen a les corresponents pàgines en el idioma que li pertoca? Perquè la viquipèdia no va directament allí quan la paraula no està en la viquipèdia però sí allí? Està treballant algú en ell? Perdoneu tanta pregunta, però m'agradaria informar-me :)

És un diccionari lliure. Es tracta de crear un diccionari amb informació sense drets. No es pot copiar, per tant. Les traduccions duen a la mateixa paraula en un altre Viccionari o bé a la paraula traduïda en el mateix. No s'hi va directament per què són projectes diferents. A les pàgines recents hi veuràs l'activitat que hi ha. Crec que ho he respost tot. Llull 19:20 31 gen, 2005 (UTC)

Festes en València

He trobat un document on fica les festes de cada poble del PV, supose que això és informació pública i ho podem anar afegint a cada poble, però, a banda d'això seria interesant fer una pàgina dedicada a classificar les festes? --Micru 20:12 31 gen, 2005 (UTC)

Les festes poden classificar en el calendari d'esdeveniments i en els respectius municipis. Si n'hi ha de prou importants com per crear-ne articles crec que ja hi ha una categoria per aquest tipus d'elements. Llull 20:20 31 gen, 2005 (UTC)
He trobat un document semblant però per les poblacions de Catalunya. Tallaferro 21:11 31 gen, 2005 (UTC)