Vés al contingut

Viquipèdia:La taverna/Multimèdia/Arxius/2007/08

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Taverna Multimèdia d'agost[modifica]

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-les a l'arxiu de la Taverna Multimèdia per a copiar-les senceres i portar-les ací, inserint-ho al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius d'agost del 2007

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia

e-notícies lliure?[modifica]

Buscant una foto lliure del Daniel Sirera m'he trobat que a e-notícies hi tenen una nota de copyright, al peu de la pàgina, que diu literalment: «© Copyright e-noticies.com · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font». No m'ho acabo de creure. Seria com dir que publiquen sota cc-by!

Algú s'anima a fer totes les passes que calguin perquè n'admetin les fotos a commons? --81.38.182.94 20:21, 9 ag 2007 (CEST)

És el mateix cas que {{Govern de les Illes Balears}} que tenim com a no lliure ja que reproducció no vol dir modificació. Però estaria bé acabar-ho d'aclarir. --V.Riullop (parlem-ne) 21:16, 9 ag 2007 (CEST)
Podríem demanar-los que canviin reproducció per ús. el comentari anterior sense signar és fet per 88.30.56.4 (disc.contr.) 12:25, 10 ag 2007
Hauria de ser en els termes de commons:Template:Attribution/ca, "ús per a qualsevol finalitat". És més fàcil demanar-los autorització per una foto concreta sota cc-by-sa. --V.Riullop (parlem-ne) 13:30, 10 ag 2007 (CEST)

Jo tinc un altre: al diari 20 minutos, tenen una llicència que voldria que la valorés un expert, ja que compten amb un arxiu de fotos antigues donades que ens serien molt útils. Espero amb ansietat....--amador 06:59, 16 ag 2007 (CEST)

La llicència de 20minutos és commons:Template:Cc-by-sa-2.1-es però, tal com diu, és aplicable als continguts propis, no als de tercers que vagin firmats. La majoria d'imatges són d'agències. Sobre les imatges donades pels usuaris, a l'avís legal, apartat 10, diu que són sota la mateixa llicència CC excepte, precisament, les imatges incorporades al Museo Virtual de Viejas Fotos. --V.Riullop (parlem-ne) 20:07, 16 ag 2007 (CEST)
Veig que no hi ha sort. De tota manera, crec que això dels drets està a punt de venir avall, tal com ho conèixem ara. Per exemple, si jo penjo una foto lliure i, un segon l'agafa i li planta un copyright i un tercer se la copia "il·legalment" al segon, la utilitza i el segon el denuncia; pregunto: com és determinarà qui ha copiat de qui ?, perquè el tercer la pot haver agafat del primer, fins i tot, el primer i el tercer podrien ser el mateix. Em fa gracia quan diem que alguna cosa és copyvio d'un altre font; qui sap si aquella font ja ha partit de la wikipedia?; nomès cal veure que cada vegada hi han més webs amb copies literals de la wiki. D'aqui a que passi als textes escrits serà qüestió de temps i, després ningú sabrà discernir què ha estat font de qui. Segona reflexió: quan arribi aquest punt, caldrà vigilar que no caigui en males mans, ja que la tècnica de les dictadures és alterar la realitat i dir-ho moltes vegades i a diferents llocs fins que tothom arriba a pensar que és "la veritat". En fi, seguirem sent pobres però honrats. Gràcies i salut !! --amador 05:51, 17 ag 2007 (CEST)
Imagino que l'excepció que fa 20minutos a les fotos velles del museu és perquè no deuen estar del tot segurs. Per allà he vist fotos familiars, però també postals i fotos professionals. De totes formes, un usuari que ha donat la foto no tindrà cap inconvenient en confirmar una Viquipèdia:Autoritzacions. Sobre la pregunta del primer, segon i tercer, en principi una foto lliure no és "copyrightable". Per posar una denúncia, el segon hauria de demostrar que n'és l'autor. Justament per aquestes coses és important completar correctament tota la informació de les imatges: l'origen, l'autor, la data i la situació legal. Una font que utilitzi el material de la Viquipèdia ha de respectar la llicència GFDL, especialment l'atribució. Per evitar els casos de falsos copyvios es posa primer un avís perquè l'usuari es pugui justificar. Si ell afirma que n'és l'autor i els altres l'han copiat, és una cosa que d'alguna manera es pot comprovar. Normalment els casos que tenim de copyvio són còpies recents i barroeres en les que no és difícil comprovar qui a copiat de qui. --V.Riullop (parlem-ne) 11:15, 17 ag 2007 (CEST)

Betawiki: better support for your language in MediaWiki[modifica]

Dear community. I am writing to you to promote a special wiki called Betawiki. This wiki facilitates the localisation (l10n) and internationalisation (i18n) of the MediaWiki interface. You may have changed many messages here on Wikipedia to use your language for your language profile, but if you would log in to for example the English language Wiktionary, you would not be able to use the interface as well translated as here.

If you wish to contribute to better support of your language in MediaWiki, as well as for many MediaWiki extensions, please visit Betawiki, create an account and request translator priviledges. You can see the current status of localisation of your language on meta and do not forget to get in touch with others that may already be working on your language on Betawiki.

If you have any further questions, please let me know on my talk page on the Dutch Wikipedia. We will try and assist you as much as possible, for example by importing all messages from a local wiki for you to start with.

You can also find us on the Freenode IRC network in the channel #mediawiki-i18n where we would be happy to help you get started.

Thank you very much for your attention and I do hope to see some of you on Betawiki soon! Cheers! Siebrand (Betawiki user page) 19:23, 26 ago 2007 (CEST)

Ens volen esborrar aquesta imatge de commons per problemes de llicències. Crec que cal avisar abans de perdre una imatge de 8 pàgines (plantilles incloses) de la Viquipèdia i si es creu necessari usar-la com a fair-use.

Però el que més m'ha estranyat ha estat que no s'esborrés directament; una «derivatice work» representa violació dels drets d'autor, no?--Iradigalesc (discussions) 00:21, 28 ago 2007 (CEST)[respon]

Aquesta imatge ja es va discutir aquí fa temps, i a commons han trigat una mica. Com a obra derivada els drets són del Barça i de l'artista del mosaic. El problema és que no està en un lloc públic, sinó privat, en el museu del Barça, i per tant no val el freedom of panorama. Com a imatge no lliure no es podrà usar en les plantilles i portals, i l'ús en l'article del Barça només és per mostrar l'escut antic. --V.Riullop (parlem-ne) 13:38, 28 ago 2007 (CEST)[respon]

Plafons informatius[modifica]

D'acord amb el dret de panorama, les imatges i textos dels plafons informatius que sol haver-hi als monuments són de domini públic? O això és una interpretació massa generosa del dret de panorama? A commons n'hi ha un exemple alemany que ho fa servir commons:Image:Frankensteininzirp.jpg.--Pere prlpz 10:17, 1 set 2007 (CEST)[respon]

"Obras situadas permanentemente en parques, calles, plazas u otras vías públicas". Entenc que afecta a qualsevol obra que pugui tenir drets. --V.Riullop (parlem-ne) 13:37, 1 set 2007 (CEST)[respon]