Viquiprojecte:Bibliowikis/Com començar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Bibliowikis

#bibliowikis
Tots aquests bibliotecaris ja saben com editar i promoure la Viquipèdia. T'hi animes?

Treballeu en una Biblioteca i voleu fer coses amb la Viquipèdia? Aquí us expliquem com i intentem resoldre les preguntes més freqüents. Si en teniu d'altres, no dubteu en contactar-nos.

Què?[modifica]

Què és la Viquipèdia?[modifica]

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita de manera col·laborativa i desinteressada en diversos idiomes per milers de voluntaris d'arreu del món. Fa servir la tecnologia wiki, una tecnologia web que permet editar continguts de forma interactiva, fàcil i ràpida.
Recordeu, però, que tota la informació que s'hi afegeix ha d'anar referenciada: els viquipedistes no generen coneixement nou, perquè la Viquipèdia no és una font primària, sinó que només fan una síntesi, una compilació o síntesi de coneixements ja existents. + info aquí

Què és aquest portal?[modifica]

És un espai des d'on gestionar el projecte de col·laboració que estem duent a terme entre Biblioteques dels Països Catalans i la comunitat viquipedista, amb la col·laboració d'Amical Wikimedia, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i d'altres xarxes de biblioteques i col·legis de Bibliotecaris.

Qui?[modifica]

Una viquipedista editant l'article sobre Modest Cuixart durant una Viquimarató coorganitzada per la Biblioteca de Palafrugell

Qui pot participar en aquest projecte?[modifica]

Qualsevol biblioteca dels Països Catalans. Podeu veure la llista de participants aquí i apuntar-vos aquí.

Qui pot editar la Viquipèdia?[modifica]

La Viquipèdia és un wiki, el que vol dir que tothom pot modificar qualsevol article ara mateix fent clic al botó on diu Modifica que apareix a la part superior de qualsevol article. Aquí teniu un Curs d'edició en línia i un vídeo explicatiu.


Com?[modifica]

Com podem col·laborar des de la nostra Biblioteca?[modifica]

Usuaris de la Biblioteca de Palafrugell durant un taller d'edició Wiki.
Des de la vostra biblioteca podeu fer diversos projectes:
  1. Editar vosaltres mateixos la Viquipèdia per millorar els continguts locals o del vostre àmbit d'interès.
  2. Organitzar activitats wiki Des del centre podeu coordinar diverses activitats wiki per donar a conèixer l'eina entre els vostre equip i/o els vostres usuaris, en col·laboració amb els voluntaris d'Amical Wikimedia. Podeu organitzar un taller d'edició, una viquimarató o una gimcana per fer fotos al vostre municipi. Mireu la pestanya Models d'activitats per agafar idees.
  3. Alliberant continguts del vostre fons històric o documental que ja no tinguin drets d'autor (imatges antigues, textos del segle XIX...)
Nota: Us recomanem que us registreu a la Viquipèdia. Us permetrà configurar les vostres preferències, veure l'historial de les vostres contribucions i podreu tenir una llista de seguiment que us permetrà veure els canvis recents de les pàgines que us interessin, així com una pàgina de discussió pròpia per parlar més fàcilment amb altres voluntaris. Per registrar-vos podeu fer servir el vostre nom real o un malnom o nickname. Podeu crear un compte d'usuari prement aquí. L'usuari ha de ser personal, és a dir, un compte d'usuari per persona. No creeu cap usuari genèric amb el nom "Biblioteca de xxx" o similar. Els usuaris corporatius no estan permesos a Viquipèdia.

Com puc aconseguir ajuda?[modifica]

  • Si voleu organitzar una activitat wiki o alliberar els fons del vostre centre, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.
  • Hi ha viquipedistes voluntaris arreu dels Països Catalans, si voleu que un viquipedista voluntari vagi a la vostra biblioteca per parlar amb més detall o per fer un taller d'edició wiki, envieu-nos un correu electrònic a glam﹫wikimedia.cat o mencioneu-nos al Twitter i mirarem si és possible coordinar una visita.


Per què?[modifica]

D'on surt aquest projecte?[modifica]

Aquest projecte surt d'un acord entre el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i Amical Wikimedia que va començar el 2012, però actualment s'ha estès a d'altres xarxes de biblioteques d'arreu dels països catalans. L'objectiu no és altre que promoure l'accés obert al coneixement acadèmic, cultural i l'alfabetització digital entre els ciutadans.

Què s'ha fet ja?[modifica]

Com que això és un projecte wiki, cada biblioteca s'ho va adaptant a la seva realitat i a les seves necessitats. Podeu veure què fa cada biblioteca participant aquí. A més a més, se sol fer algun projecte conjunt entre diverses biblioteques cada certs mesos, com millorar els articles de l'escriptor #decapçalera o fer articles sobre Bibliotecàries il·lustres. També ens trobem un cop l'any per compartir experiències. Aquí teniu els resums de les trobades bibliowikis de 2014 i 2013.

Enllaços externs[modifica]