Volant d'encunyació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Volant d'encunyació de 1831, M.A.N., Madrid

Un volant d'encunyació, premsa d'encunyar o balancí d'encunyar és una màquina accionada manualment que permet encunyar monedes a partir de cospells. Tot i que fou molt popular durant segles, ja fa temps que no s'utilitza per haver estat superada per sistemes més moderns.

Descripció[modifica]

Cada premsa d'encunyar pot tenir formes diferents i, principalment, accessoris diferents (per a recollir la moneda ja encunyada o altres). Els elements bàsics s'enumeren a continuació.[1][2][3]

  • L'estructura de ferro colat adopta una forma d'arc de triomf amb una base incorporada, formant una peça única.
  • Disposada verticalment hi ha una barra roscada solidària d'un volant o, més habitualment, d'una peça formada per dos braços radials amb dues peses als extrems.
  • La barra (mascle) pot girar dins d'una peça roscada (femella). La femella està fixada a l'estructura. El gir del volant (o barra amb peses) determina el gir de la barra roscada i un desplaçament vertical d'aqueixa (amunt o avall en funció del sentit de gir).
  • Unes guies verticals permeten els desplaçaments verticals del porta-trossell (matriu superior) impedint que giri.

Funcionament[modifica]

L'encunyació d'una moneda amb una premsa de volant es feia en una operació única. Es disposava el cospell sobre la matriu inferior (anomenada pila i amb el negatiu d'una de les cares de la moneda) i es feia baixar la matriu superior (anomenada trossell, amb el negatiu de l'altra de la moneda) mitjançant la premsa d'encunyar (de volant o de boles; també anomenada molinet). La velocitat del trossell i l'energia cinètica permetien conformar les dues cares del cospell. Es tractava d'una deformació en fred del metall. Una deformació desitjada i controlada (conformació/conformar).[4]

Cal destacar que el trossell baixava sense girar, empès per una barra roscada que sí que girava. Això implicava una unió barra roscada/trossell que permetés el gir i un sistema anti-gir del trossell.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Burke, James. The Day The Universe Changed. Boston: Little, Brown, 1985. OCLC 12049817. 
  • Cribb, Joe; Cook, Barrie; Carradice, Ian. The Coin Atlas. Nova York: Facts on File, 1990. OCLC 19456971. 
  • History of Machines for Heritage Engineering Development. Nova York: Springer, 2011. OCLC 729875665. 
  • Grier, John A. «A Familiar Chat About Our Mints». Modern Machinery: A Monthly Journal of Mechanical Progress. Modern Machinery Publishing [Chicago], 3, January–June 1898, pàg. 326. OCLC: 1713651.
  • Linecar, Howard. Coins and Coin Collecting. Feltham, New York: Hamlyn, 1971. OCLC 667688. 
  • Porteous, John. Coins In History. Nova York: Putnam, 1969. OCLC 44608. 
  • «The Nature of Coinage». A: Coins: An Illustrated Survey. Nova York: Methuen, 1980. OCLC 6194437. 
  • Yeoman, R. S.. 1981 Handbook of United States Coins with Premium List. 38th. Racine, Wisconsin: Western Publishing, 1980. OCLC 754090776. 
  • Yeoman, R. S.. A Guide Book of United States Coins. 61st. Atlanta: Whitman, 2007. OCLC 123445484. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Volant d'encunyació