Vysotskita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralVysotskita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPdS
EpònimNikolay Vysotsky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Severniy, Dipòsit de Cu-Ni de Talnakh, Norilsk, Altiplà de Putorana, Península de Taimir, Taimíria, Rússia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CC.35a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.CC.35a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.25 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.8.5.2
Heys3.12.13
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 6,37Å; c = 6,54Å;
Colorblanc
Duresa1,5
Lluïssormetàl·lica
Diafanitatopaca
Impureses comunesPt
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2022 s.p. i IMA1967 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1962
SímbolVsk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La vysotskita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom per Nikolai Konstantinovich Vysotskii (1864-1932), geòleg, qui va trobar el dipòsit de platí a Noril'sk.

Característiques[modifica]

La vysotskita és un sulfur de fórmula química PdS, tal com va ser redefinida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2022.[2] Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'IMA l'any 1962. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 1,5. Forma una sèrie de solució sòlida amb la braggita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la vysotskita pertany a «02.C - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Ni, Fe, Co, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: achavalita, breithauptita, freboldita, kotulskita, langisita, niquelina, sederholmita, sobolevskita, stumpflita, sudburyita, jaipurita, zlatogorita, pirrotina, smythita, troilita, cherepanovita, modderita, rutenarsenita, westerveldita, mil·lerita, mäkinenita, mackinawita, hexatestibiopanickelita, vavřínita, braggita i cooperita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Severniy, situada dins el dipòsit de coure i níquel de Talnakh, a Norilsk, a la regiño russa de Taimíria. També ha estat descrita en altres indrets de Rússia, així com Canadà, els Estats Units, Groenlàndia, Bulgària, Espanya, Finlàndia, Grècia, la República Democràtica del Congo, Sierra Leone, Sud-àfrica, Zimbàbue, la República Popular de la Xina i les Filipines.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vysotskita
  1. «Vysotskite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 2 novembre 2018].
  2. Miyawaki, Ritsuro; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «Newsletter 69». Mineralogical Magazine, undefined/ed, pàg. 1–5. DOI: https://doi.org/10.1180/mgm.2022.115 [Consulta: 22 octubre 2022].