Wenceslao Mansogo Alo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWenceslao Mansogo Alo

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(mul) Wenceslao Mansogo Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 novembre 1955 Modifica el valor a Wikidata
Cogo (Guinea Equatorial) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 abril 2022 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Saint-Étienne (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, polític, activista pels drets humans Modifica el valor a Wikidata
PartitConvergència per a la Democràcia Social Modifica el valor a Wikidata

Wenceslao Mansogo Alo (multilingüe: Wenceslao Mansogo) (Cogo, 27 de novembre de 1955 - Saint-Étienne, 25 d'abril de 2022) va ser un metge, activista dels drets humans i polític equatoguineà.

Biografia[modifica]

Era fill del polític Miguel Alo Mansogo, segon alcalde del Districte de Cogo després de la independència de Guinea Equatorial l'any 1968. Graduat en Medicina, màster en Ciències Biològiques i Mèdiques per la Universitat Jean Monnet a Saint-Étienne, va practicar la medicina a França durant molts anys abans de decidir tornar al seu país natal per ajudar a millorar la seva mala atenció sanitària.

A petició del govern de Guinea Equatorial, sota cooperació francesa, va dirigir una unitat especial a l'Hospital Regional Dr. Damián Roku Epitie Monanga a Bata (1994-1998). Segons Human Rights Watch, va ser acomiadat del càrrec quan va proposar que els metges haurien d'estar obligats a presentar proves de les seves aptituds per exercir la medicina abans que se'ls permetés exercir. A continuació, va passar a la pràctica de la medicina privada i va obrir la seva pròpia clínica, el Centre Mèdic Espoir Litoral a Bata, considerat el millor i més modern del país.[1]

A més del seu treball com a metge, Mansogo va iniciar la seva carrera política com a líder de Convergència per a la Democràcia Social (CPDS), el principal partit polític de l'oposició a Guinea Equatorial, sent a més el secretari de relacions internacionals i els Drets humans. Va ser també regidor de l'ajuntament de la ciutat de Bata (2008-2012).

Masongo va ser condemnat pel règim a presó l’any 2012 però la pressió dels grups internacionals de defensa dels drets humans i d’alguns estats va aconseguir que fos posat en llibertat al cap de quatre mesos.[1] A les eleccions municipals de 2017 es va postular al càrrec d'alcalde de Bata,[2] sense resultar electe.

Va morir a la localitat francesa de Saint-Étienne el 24 d'abril del 2022.[1]

Referències[modifica]