Vés al contingut

Wincarnis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaWincarnis
Tipusmarca comercial Modifica el valor a Wikidata

Wincarnis (que deriva de Wine Carnis, en anglès vi i del llatí 'de carn') és un nom de marca d'un vi tònic britànic, popular a Jamaica i algunes altres colònies britàniques anteriors.[1] És un vi generóst (17%) ara fet amb una recepta secreta de suc de raïm, extractes de malt, herbes i espècies, però ja no conté carn. Wincarnis té un gust similar al xerès dolç.

Història[modifica]

Wincarnisf fou produït abans del 1881 per Coleman i Co Ltd a Norwich, Anglaterra.[2] Al principi es deia Liebig's Extract of Meat and Malt Wine (extracte de carn i vi de malt de Liebig).[3] Es publicitava com a beguda feta a base de Vi de Porto, extracte de carn Liebig i extracte de Malt, i en deien "el més bon tònic i restauratiu al món".

La marca finalment fou comprada per Hedges & Butler (part de Bass), la qual va ser adquirida el 1998 per Ian Macleod Distillers Ltd de Broxburn a Escòcia. Wincarnis és actualment fet per Broadland Wineries a Norfolk, i venut per Macleod.

Mercats[modifica]

Wincarnis ara es ven com un vi aperitiu. A Jamaica es mescla amb stout i llet. A Singapur, Malàisia i el Golf en beuen mares que han parit com a tònic. És ben conegut per la gent més vella del Regne Unit qui l'utilitza a tall de "tònic" quan no estan bé. Ian MacLeod Distilleries en dona els ingredients:

"El vi tònic Wincarnis és una mescla formulada amb compte de vi enriquit i d'extracte de malt amb una infusió única d'herbes terapèutiques i d'espècies que inclouen arrel de genciana, mugwort, arrel d'angèlica, melissa, llavor de fonoll, llavor de coriandre, fulles de menta pebrera, llavors de cardamom i escorça de cassia…. És un tònic natural que incorpora herbes tradicionalment reconegudes per llur capacitat de combatre mals comuns i alleujar-ne els símptomes. És ric en vitamines, especialment el complex de vitamina B que dona energia, i pot tenir efectes benèfics en el sistema circulatori i la pressió sanguínia."[4]

Referències[modifica]

  1. Scottish tonic that's a hit in the Caribbean Edinburgh News 25 May 2004
  2. Palmer's index to "The times" newspaper (1884). Shepperton, England : Samuel Palmer, 1790. 
  3. Homan, Peter. «Medicated Cheer». The Pharmaceutical Journal, desembre 2003. Arxivat de l'original el 2007-09-27. [Consulta: 17 setembre 2007].
  4. Wincarnis Wines - Ian Macleod Distillers

Wincarnis en la societat[modifica]