Xarxa Audiovisual Local

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióXarxa Audiovisual Local
Dades
Tipusproductora
societat de responsabilitat limitada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació17 juny 2004
15 novembre 2012
Governança corporativa
Seu
Propietat deDiputació de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Lloc webxal.cat Modifica el valor a Wikidata
IMDB: co0467734 Modifica el valor a Wikidata

La Xarxa Audiovisual Local és una empresa pública creada per la Diputació de Barcelona per a gestionar el suport a l’audiovisual local català donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Desenvolupa la seva activitat a través de la marca La Xarxa i de La Xarxa+, la plataforma OTT de les televisions i ràdios locals, i a través del qual s’organitzen i regulen els serveis a les televisions i ràdios locals que hi estan adherides.

També ofereix serveis d’assessorament tècnic, jurídic, administratiu i comercial; impulsa les dinàmiques de cooperació i concertació del sector audiovisual, i promou la producció i coproducció de continguts per i amb els mitjans de proximitat.

Història[modifica]

La Xarxa Audiovisual Local SL és una societat mercantil creada el 15 de novembre de 2012 per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l'audiovisual local català. Va absorbir l’activitat del que fins llavors havia estat La Xarxa Audiovisual Local e.p.e. (societat mercantil creada el 2004, que gestionava la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) i el portal de notícies Lamalla.cat) i de l’Agència de Comunicació Local (que gestionava COM Ràdio).[1] Així mateix, des del febrer de 2023, incorpora a la seva gestió la de La Xarxa+, una plataforma OTT que ofereix continguts audiovisuals de proximitat, l’emissió d’una trentena de canals de televisions locals, així com una oferta de pòdcasts produïts per les ràdios locals,[2] i que és la primera OTT íntegrament de proximitat en català.[3][4]

Protocol de serveis[modifica]

Actualment hi ha més d’una cinquantena de televisions i prop de 150 ràdios locals adherides a la XAL. (enllaçar amb https://www.xal.cat/entitats/) La relació entre els mitjans adherits i la XAL es regula en el marc d'un Protocol General de Serveis[5] que inclou 8 annexos: Serveis generals, Servei de continguts, Servei de continguts sindicats: drets d’emissió i explotació, Distribució de continguts a través de la plataforma La Xarxa+, Sistemes tècnics, Comercialització, Enregistrament d’àudios corporatius i publicitaris i Servei de mesurament de consum televisiu (HbbTV).[6]

La XAL ofereix continguts informatius, esportius, culturals, divulgatius i d’entreteniment produïts i coproduïts per les mateixes ràdios i televisions locals, perquè els mitjans adherits puguin complementar les seves respectives ofertes de programació. També posa a disposició diferents vies de distribució de continguts perquè els mitjans locals escullin quan i com els volen emetre. Així mateix, proporciona assessorament tècnic, jurídic, lingüístic, comunicatiu, estratègic, documental, de formació, cessió o lloguer d’equips i recursos tècnics, gravació de publicitat i suport comercial.

Una xarxa d’intercanvi i cooperació[modifica]

La XAL posa també a disposició dels mitjans adherits diversos instruments per distribuir i compartir continguts. Les ràdios i televisions compten des de 2016 amb una eina anomenada XarxaMèdia que ha facilitat el servei d’intercanvi i cooperació entre ells. Aquest sistema ha anat evolucionant i ara és una única plataforma de distribució i gestió de continguts entre les diferents entitats, les quals estan connectades a través d’una xarxa de fibra que facilita aquestes transmissions.[7]

Llistat de consellers delegats [cal citació][modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Castellví, Albert «La plataforma La Xarxa substitueix COM Ràdio». Ara [Barcelona], 27-08-2012 [Consulta: 28 agost 2012].
  2. Álvarez, Carol «Nace La Xarxa+, la plataforma de contenidos de proximidad gratuita». El Periódico de Catalunya [Barcelona], 13-03-2023 [Consulta: 2 juny 2023].
  3. «La Xarxa+, primera OTT de proximidad en catalán». Panoramaaudivisual.com [Barcelona], 13-03-2023 [Consulta: 2 juny 2023].
  4. Enric Ros «La primera plataforma audiovisual gratuita en catalán ofrece calidad y proximidad». La Vanguardia [Barcelona], 13-03-2023 [Consulta: 2 juny 2023].
  5. «Protocol General de Serveis». Diputació de Barcelona [Barcelona] [Consulta: 2 juny 2023].
  6. «PROTOCOL GENERAL DE SERVEIS DE LA XAL, SL». Diputació de Barcelona [Barcelona] [Consulta: 2 juny 2023].
  7. «La Xarxa+: innovació al servei de la comunicació de proximitat». Comunicae [Barcelona], 27-05-2023 [Consulta: 2 juny 2023].

Enllaços externs[modifica]