Vés al contingut

Yin (cognom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

(Tingueu en compte que "Yin" és normalment una transliteració d'una paraula del dialecte mandarí — els seus afins en uns altres dialectes xinesos es pronuncien de forma diferent, i per tant són escrits com Yuan, per exemple. També, el cognom Yin com és també pronunciat en anglès, pot referir-se a un nombre de diferents paraules o cognoms en xinès pronunciats com yin, tals com o — ambdós són cognoms xinesos estranys.)


El cognom Yin (尹)[modifica]

Yin (xinès tradicional: 尹, xinès simplificat: 尹, pinyin: Yīn; va ser originalment un pictograma d'un tocat reial. Va ser usat per primera vegada en el 2.597 aEC pel fill de Shao Hao (un dels 5 reis en l'era "pre-Xina" dels Cinc Reis), que va prendre el cognom i va esdevenir el duc de Yin (un llogaret al nord-est de la Xina). En el 1.783 aEC, la dinastia Shang creà la Posició de Yin (equivalent a Primer Ministre, ministre més afavorit, o Senyor Protector). El Senyor Yi Chi de la tribu Hua que va ajudar a orquestrar un colp d'estat quasi sense vessament de sang per portar a la Dinastia Shang al poder, va ser recompensat amb aquest títol, i es va canviar el nom a Yi Yin (). En el 800 aEC, Bo Jifu, un jutge reconegut durant el regnat de Zhou Xuan Wang, també va ocupar-hi aquesta posició, i es va canviar el seu nom a Yin Jifu.

Durant l'era del Sistema d'Examinació Imperial, tres altres magistrats va adoptar-hi el cognom Yin (尹) per denotar el seu rang imperial i l'estatus de reialesa afavorida.

Assentaments Yin poden ser trobats a la Xina al sud-oest de Tonghui a la Província de Gansu, a la Província de Shandong, com també en l'àrea del Delta del Riu Perla. Els Yin eren exempts de la Política de fill únic de la Xina a causa de la raresa del seu cognom i la seva veneració pel seu paper històric.

El cognom és també usat en Corea.

Persones famoses amb el cognom Yin (尹)[modifica]

Persones famoses amb el cognom Yin (殷)[modifica]