Abu-Zayyan II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbu-Zayyan II
Biografia
Mort1402 Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Assassinat de figura pública Modifica el valor a Wikidata)
Soldà Regne de Tlemcen
3 febrer 1394 – 1399
← Abu-l-Hajjaj IAbu-Muhàmmad I → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, governant, polític Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaAbdalwadites Modifica el valor a Wikidata
PareAbu Hammu II Modifica el valor a Wikidata
GermansAbu-Muhàmmad I, Abu Thabid II, Abu-l-Hajjaj I, Abd-ar-Rahman I ibn Abi-Muhàmmad, Abu Taixufín II, Abu-Abd-Al·lah I, Saïd I ibn Abi-Taixufín, Abu-Màlik I i Abu-Abbàs Àhmad I Modifica el valor a Wikidata

Abu-Zayyan (II) Muhàmmad ibn Abi-Hammú o, més senzillament, Abu-Zayyan II fou emir de la dinastia abdalwadita de Tremissèn (Tlemcen).

El 1389, a la mort del seu pare, era governador d'Alger, i va intentar assolir el poder però va fracassar i va fugir a la cort marínida d'Abu l-Abbas Ahmad

El 1393 el soldà marínida va organitzar una expedició que el va proclamar emir en el lloc d'Abu-l-Hajjadj I (novembre/desembre de 1393). Va romandre fidel vassall dels marínides. Va protegir a poetes, savis i artistes.

El 1398 a conseqüència del saqueig de Torreblanca[1] i altres atacs corsaris, Martí l'Humà atacà Tedelis,[2] aconseguint recuperar una custòdia amb l'Hòstia Consagrada. L'any següent, el rei va Martí l'Humà va ordenar repetir la campanya, aquest cop contra Bona (Bône).[1] El 1399 fou enderrocat per son germà Abu-Muhàmmad I, i va fugir cap a l'est; va buscar suport entre tribus àrabs i amazigues i durant quatre anys va anar errant d'un lloc a l'altra fins que fou traïdorament assassinat per Muhammad ibn Masud al-Wazany que l'havia donat hospitalitat.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Precedit per:
Abu-l-Hajjaj I
emir abdalwadita
1393-1399
Succeït per:
Abu-Muhàmmad I