Vés al contingut

Escuela Politécnica Nacional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEscuela Politécnica Nacional
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusinstitució educativa universitària
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1869

Lloc webepn.edu.ec Modifica el valor a Wikidata

L'Escuela Politécnica Nacional (Observatorio Astronómico de Quito) és una Universitat situada a la ciutat de Quito (Equador).

L'Observatori Astronòmic de Quito és un observatori situat a la ciutat de Quito (Equador), al mig del parc de La Alameda, fundat el 1873 i el primer observatori nacional de l'Amèrica del Sud. Actualment pertany a l'Escuela Politécnica Nacional. L'Observatori Astronòmic de Quito (Observatorio Astronómico de Quito) és gestionat per l'EPN.[1] El campus, que porta el nom de José Rubén Orellana, es troba a la part central-est de Quito. Ocupa una superfície de 15,2 hectàrees i té una superfície construïda d'uns 62.000 m². Té aproximadament 10.000 alumnes, dels quals un 30% són dones. El campus principal engloba deu facultats de docència i recerca, a més de quatre instituts tècnics i especialitzats. EPN es va fundar l'any 1869 amb l'objectiu de fer-se el primer centre tècnic i tecnològic del país. Des dels seus inicis, l'EPN va adoptar el model d'universitat politècnica, que posa l'accent en la instrucció de laboratori en ciències aplicades i enginyeria. Al campus hi ha algunes biblioteques amb continguts orientats principalment a temes d'enginyeria i científics.

L'EPN ha estat classificada constantment entre les millors universitats (l'anomenat Grup A) de l'Equador per CEAACES.

L'EPN va adoptar el model d'universitat politècnica que posa l'accent en la instrucció de laboratori en la ciència i l'enginyeria aplicada.

L'observatori de Quito, al mig del parc de La Alameda, un dels més antics Amèrica del Sud fundat el 1873, gestionat per l'Escuela Politécnica Nacional

Història[modifica]

Escola Politècnica Nacional va ser fundada el 27 d'agost de 1869 per la Convenció Nacional de l'Equador i l'antic president equatorià Gabriel García Moreno. EPN és la segona universitat pública més antiga de l'Equador, després de la Universitat Central de l'Equador.

Amb aquesta finalitat, García Moreno va contractar membres d'un orde religiós dels jesuïtes alemanys per gestionar la universitat i l’Observatori Astronòmic de Quito. Juan Bautista Menten, Louis Dressel, Theodor Wolf, Joseph Kolberg i Luis Sodiro van ser dels primers científics que van impartir classes a l'EPN. Va rebre el nom d'Instituto Superior Politecnico, i Menten va ser el seu primer director; alguns altres professors destacats van ser Emilio Muellendorf, Armando Wenzel, Cristian Boetzkes, José Epping, Eduardo Brugier, Luis Heiss, Alberto Claessen, P. Clemente Faller; i Joseph Honshteter. La institució nounat va ser concebuda com el primer centre de recerca de l'Equador i va ser creada amb la finalitat de contribuir al desenvolupament científic i tecnològic del país. Aquests acadèmics van destacar en diversos camps com la cartografia i la mineralogia (Wolf), la Química (Dressel), la Botànica (Sodiro), l'Arquitectura (Kolberg) i altres camps de l'enginyeria. L'arribada de l'electricitat a la ciutat de Quito va ser en part obra de Kolberg i Brugier.

La universitat va ser tancada pel president Borrero el 1876 i va romandre tancada durant algunes dècades. El febrer de 1935, el president José María Velasco Ibarra la va reobrir i l'any 1946 es va canviar el nom per Escuela Politécnica Nacional. L'any 1964, la universitat es va traslladar del seu antic campus proper al parc de l'Albereda al seu actual campus del Giró, que portava el nom de l'antic rector José Rubén Orellana Ricaurte.[2] EPN ofereix molts graus en enginyeria i ciències, incloent enginyeria civil, enginyeria elèctrica i electrònica, enginyeria mecànica, electrònica de potència, enginyeria del petroli, enginyeria química, enginyeria bioagrícola, tecnologia dels aliments, geologia, enginyeria informàtica, matemàtiques i física. A més dels graus de ciència i enginyeria, EPN també va començar a oferir graus tècnics i tecnològics, amb l'Escola d'Informació i Tecnologia fundada el 1967.[3][4]

Institut Geofísic[modifica]

L'Institut de Geofísica conté equips internacionals de sismologia i vulcanologia monitoritzant els volcans de l'Equador en el Cinturó de foc del Pacífic i Illes Galápagos.[5][6]

Departament de Metal·lúrgia Extractiva[modifica]

El Departament de Metal·lúrgia Extractiva, també conegut com a Demex, és un centre ubicat al campus de l'Escola Politècnica Nacional que se centra en la investigació aplicada en l'àrea dels recursos minerals i el medi ambient, amb el seu focus principal en el processament de minerals, metal·lúrgia extractiva i de tractament d'efluents i el reciclatge de materials industrials.

El Departament de Metal·lúrgia Extractiva proporciona una anàlisi, proves a escala de laboratori, proves a escala pilot, un laboratori integrat, i una planta pilot amb la capacitat de processar i analitzar químicament Espectrometria d'absorció atòmica, Mineralogia òptica & Cristal·lografia de raigs X.

Galeria d'imatges[modifica]

Gustavo Orcés Museu d'Història Natural[modifica]

L'Observatori Astronòmic de Quito[modifica]

A les fotos de sota, equips antics de l'Observatori Astronòmic de Quito per mesurar terratrèmols.[7]

Referències[modifica]

  1. Actualment pertany a l'Escuela Politécnica Nacional.:http//oaq.epn.edu.ec/ web oficial de l'observatori, La Escuela Politécnica Nacional EPN gestiona la Observatorio Astronómico de Quito.
  2. (en castellà) Escuela Politécnica Nacional, 21-08-2010 [Consulta: 2 novembre 2016].
  3. «ESCUELA DE FORMACIÓN TECNOLÓGICA». Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 24 abril 2015]. In 1967, the School of Information and Technology was founded
  4. «Politécnica Nacional se encargará del conteo rápido del CNE en las elecciones».
  5. «Instituto Geofísico - EPN- Home». igepn.edu.ec.
  6. «Instituto Geofísico EPN - Ecuador». [Consulta: 6 juny 2024].
  7. [enllaç sense format] http://oaq.epn.edu.ec Página oficial del Observatorio Astronómico de Quito, La Escuela Politécnica Nacional EPN gestiona la Observatorio Astronómico de Quito.