Gos de presa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un gos de presa Amstaff amb una protecció de Kevlar i protector de coll[1]
Gossos de presa caçant ossos (segle xvii)
Els romans van utilitzar "gossos de presa" per a caçar el senglar.

El gos o ca de presa o ca de bou és un gos utilitzat i entrenat per a capturar amb les seves mandíbules animals grossos, per exemple senglars, ossos, etc. Tals gossos històricament també van ser útils en el treball amb el bestiar i en la fustigació d'animals.

En el treball amb el bestiar, els gossos de presa utilitzen llur pes i dents per a immobilitzar animals vivents de manera que poden ser capturats i fins i tot sacrificats per la persona responsable, que poden ser criadors de bestiar, caçadors, carnissers, o pagesos.[2]

Races de gos de presa[modifica]

La major part dels gossos de presa són descendents de l'antic bulldog anglès o alà i altres gossos de tipus molós. El dog argentí és un exemple de gos de presa que fou específicament criat per a caçar senglars a l'Argentina.

El dog argentí és generalment creuat amb pit bull terriers al sud dels Estats Units, específicament per a la caça del senglar, així i tot ocasionalment els caçadors utilitzaran pit bulls purs.[cal citació]

Altres races utilitzades com a gossos de presa o utilitzats per a criar gossos de presa inclouen:

Referències[modifica]

  1. «The Official Southern Cross Cut Gear Product Line». Hogdogvests.com. [Consulta: 30 juny 2011].
  2. «El Perro de Presa Canario». ElPresa.com. [Consulta: 30 juny 2011].
  3. «American Bulldog (History and Origins)». Bulldoginformation.com. [Consulta: 30 juny 2011].
  4. «Hunting Pigdogs of Australia – Australian Bandog». Huntingpigdog.com. Arxivat de l'original el 12 de juliol de 2011. [Consulta: 30 juny 2011].
  5. «Short History of the Boxer Breed». American Boxer Club. [Consulta: 29 juliol 2012].
  6. «Cane Corso Breed Info». Stormywinnscanecorso.com. Arxivat de l'original el 16 de juliol de 2011. [Consulta: 30 juny 2011].
  7. «Catahoula Bulldog by Bulldog Information». Bulldoginformation.com. [Consulta: 30 juny 2011].
  8. «Pagina niet gevonden – Online». Home.wanadoo.nl, 27-12-2010. Arxivat de l'original el 8 de juny de 2009. [Consulta: 30 juny 2011].

Vegeu també[modifica]