Sistema integrat de gestió de biblioteques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un sistema integrat de gestió de biblioteques (SIGB) és un programari destinat a la gestió informàtica i l'automatització de les diferents activitats necessàries per al funcionament d'una biblioteca (gestió de les col·leccions i dels usuaris, catalogació, circulació, adquisicions, consultes, estadístiques, etc.).[1] Un SIGB es basa generalment en una base de dades relacional, un programari per interaccionar amb aquestes bases de dades, una interfície destinada als professionals i una altra destinada als usuaris.[2]

Tradicionalment un SIGB s'organitza en mòduls, com per exemple:

  • adquisicions (comandes, rebudes, facturació dels documents)
  • catalogació (creació de registres a la base de dades)
  • préstec (prestar els documents als usuaris i el seu retorn)
  • publicacions periòdiques (control de les col·leccions de revistes i diaris)
  • el catàleg en línia (interfície per als usuaris)

Història[modifica]

Els SIGB van aparèixer als anys 1970 i 1980, i es van desenvolupar durant les següents dècades. Des dels anys 2000, però, l'auge de les publicacions electròniques (per les quals els SIGB tradicionals estan poc adaptats) i de serveis a Internet com Google, van qüestionar el model de SIGB existent. Recentment han començat a aparèixer sistemes basats en SaaS i tecnologies al núvol, juntament amb eines de descoberta que substitueixen els catàlegs en línia.

Referències[modifica]

  1. Tennant, Roy. «Picking When to Jump, Part 2». Library Journal. Reed Business Information, 16-04-2008. Arxivat de l'original el 15 març 2012. [Consulta: 20 gener 2009]. «Across the pond they use the term library management systems (LMS) for what we call the integrated library system (ILS).»
  2. Martín Gavilán, César. SIGB. Catálogos y gestión de autoridades. Diseño y prestaciones de OPACs, 2008, p. 1-15 [Consulta: 11 desembre 2015].